Вавриш, колега Богдана і екс-партнери Ємельянова увійшли у спільний проект на Подолі
09.09.2020   //  

Суд визнав правомірно укладеним договір купівлі-продажу незавершеного будівництвом офісного комплексу загальною площею 20 299 кв м, який розташований у Києві на вул. Набережно-Хрещатицька, 9. Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 13 серпня.

11 вересня 2019 року юридична компанія «Кратос» продала вказаний об’єкт за 5,88 млн грн чотирьом фірмам: «Сага Інвест ЛТД» і «Українська консультаційна група» (отримали по 3/10 частки майна),  а також «Служба охорони ЦСБ» і «Кий Ріал» (отримали по 1/5 частки майна).

Недобудований комплекс розташований на двох ділянках площею 0,13 га і 0,32 га.

Компанія «Кратос» стала власником об’єкта на підставі рішення Госпсуду м. Києва 2012 року. До слова, разом із недобудованим комплексом суд визнав за «Кратосом» право власності на майновий комплекс площею 2162 кв м на вул. Андріївська, 22, нежилий будинок (літ. А) площею 603 кв м на вул. Набережно-Хрещатицька, 9 і офісний комплекс площею 1471 кв м на вул. Набережно-Хрещатицька, 9 (літ. А).

На початку 2020 року продаж недобудованого комплексу площею 20 299 кв м оскаржила фірма «Сігейт Пропертіс», посилаючись на те, що саме вона є його власником.

Втім, суд у задоволенні позову відмовив, посилаючись на те, що не отримав жодних підтверджень заяв «Сігейт Пропертіс». При цьому суд дійшов висновку, що спірний договір купівлі-продажу у 2019 році був укладений відповідно до вимог чинного законодавства, і на момент продажу власником майна був «Кратос».

Власником ТОВ «Сігейт Пропертіс» є Олександр Башенко, колишній президент Федерації велоспорту України. Він був звільнений з цієї посади зі скандалом у серпні 2019 року, після того, як Башенко нахамив чемпіонці II Європейських ігор Ганні Соловей.

Башенко навесні 2019 року значився керівником ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Кратос». Нинішнім власником і директором цієї фірми є Володимир Овдусенко з Донецька. У 2015 році «Комсомольська правда в Україні» назвала Володимира Овдусенка одним із ліквідаторів, яких екс-голова ВГСУ Віктор Татьков і його заступник Артур Ємельянов використовували у рейдерських схемах.

Власником ТОВ «Служба охорони ЦСБ» є ТОВ «КУА «Інекс Капітал», що діє в інтересах та за рахунок активів інвестфонду «Акцепт Інвест». Кінцевими бенефіціарними власниками фірми вказані Світлана Браславська і Руслан Браславський з Донецької області.

Світлана і Руслан Браславські разом із Ольгою Борт, дружиною нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта, є власниками ТОВ «Агрофірма «Нива». Керівником цієї агрофірми є Володимир Овдусенко. У 2016-2017 рр співвласником агрофірми «Нива» була Світлана Ємельянова, колишня дружина екс-судді Вищого госпсуду часів Януковича Артура Ємельянова.

Руслан Браславський і Світлана Ємельянова з 2007 по 2019 рр були співвласниками ТОВ «Касталія 7». А Світлана Браславська і Світлана Ємельянова у 2009-2019 рр разом володіли ТОВ «Східна компанія розвитку».

Керівником ТОВ «Служба охорони ЦСБ» є Євген Отцевич, брат якого є слідчим Подільського УП ГУ Нацполіції в м. Києві. У 2015 і 2018 рр він згадував брата в деклараціях.

ТОВ «Кий Ріал» наприкінці серпня 2019 року зареєстрували на Ніну Сухенко. Вона ж є керівником компанії. Жодних інших фірм вона не має.

ТОВ «Сага Інвест Лтд» володіють Володимир Васильєв (1%) і ТОВ «Сага Девелопмент» Андрія Вавриша, екс-заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА у 2010-2015 рр, який після того став девелопером.

Керівником і власником ПП «Українська консультаційна група» є Зоя Касперчик. Вона є адвокатом, яка зареєстрована у Києві на вул. Ярославська, 56-А. За цією ж адресою зареєстровано адвоката Андрія Богдана, колишнього голову Офісу президента Володимира Зеленського. Богдан і Касперчик фігурували у розслідуванні Bihus.info про кредитну аферу на 200 млн грн.

На вул. Ярославська, 56-А на шостому поверсі знаходиться також адвокатська фірма «Пукшин і партнери», засновниками якої є Олександр Баулін і Ігор Пукшин. Богдан був керівником АФ «Пукшин і партнери» у 2007-2008 рр. Також разом з Бауліним, Пукшиним та іншими Богдан у 2006-2016 рр був співзасновником ТОВ «Юридичні офіси», єдиним власником якого у 2016-му стала Зоя Касперчик. Касперчик у 2019-му була одним із спонсорів партії «Слуга народу».

Андрій Богдан є другом Андрія Вавриша. В останнього є кілька проектів у партнерстві із компаніями, пов’язаними з Богданом. Зокрема, ЖК «San Francisco Creative House» на проспекті Перемоги, 67 у Києві будується на ділянці, яку орендує компанія «Кармен Трейдінг», директором якої раніше був Олександр Коваленко – довірена особа Андрія Богдана. Крім того, одним із власників ТОВ Фірма «Резон», яка уклала з Нацакадемією внутрішніх справ договір на забудову 30 га на 22-му кілометрі Харківського шосе столиці (ЖК «О2 Residence»), є інвестфонд «Ельбрус». Керівником цього фонду є Кирило Скурський, на якого, за даними Bihus.info, оформлений мікроавтобус супроводу Андрія Богдана. Законність зведення «О2 Residence» розслідує ДБР.

У травні цього року заступник голови КМДА Вячеслав Непоп і Департамент земельних ресурсів зареєстрували проект рішення Київради про передачу вказаним чотирьом компаніям в оренду двох ділянок на вул. Набережно-Хрещатицька, 9 для будівництва житлового комплексу. Профільна комісія вже підтримала цей проект.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»