АМКУ повернув Шкіля на тендер, де Укравтодор дав час лідеру картелю виправити помилки, а йому – ні
09.09.2020   //  

Тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Житомирській області скасувати рішення про відхилення пропозиції ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» на тендері з капітального ремонту дороги М-21 Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський на ділянці км 41 +483 – км 46+483 вартістю 212,93 млн гривень. Про це йдеться у резолютивній частині рішення АМКУ від 2 вересня, опублікованому на сайті «Прозорро».

Служба автомобільних доріг у Житомирській області відхилила пропозицію «Автостради» через такі причини:

  • компанія не надала дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
  • компанія не підтвердила досвід виконання аналогічного договору у тих обсягах, що передбачені тендерною документацією у Замовника;
  • компанія не надала довідку про наявність працівників ТОВ «Дорстрой Монтаж Київ».

При цьому, за словами експертів платформи «Ліга натитрасту», згідно з новою редакцією Закону «Про публічні закупівлі», Замовник мав надати 24 години на усунення цих недоліків, а не одразу відхиляти пропозицію компанії. Однак Житомирська САД не надала такої можливості.

«Отже, не розмістивши у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель, Замовник порушив вимоги частини 16 статті 29 Закону, чим неправомірно відхилив тендерну пропозицію Скаржника», – вказано у скарзі.

Окрім цього, тендерна колегія АМКУ одночасно зобов’язала Замовника скасувати рішення про допущення ТОВ «Автомагістраль-Південь».

Компанія теж мала недоліки у ТП – не надала дозвіл чи декларацію від Державної служби України з питань праці, що надає право експлуатувати вантажопідіймальні крани. Проте у випадку з «Автомагістраль-Південь» Замовник надав компанії час на усунення недоліків, а не одразу відхилив її пропозицію. При цьому «Автомагістраль-Південь» зазначені недоліки не виправила, що, на думку Скаржника, є причиною скасувати її допущення до тендера.

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка. Нагадаємо, за даними «Наших грошей» Максим Шкіль мав товариські відносини з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим. 3 липня Верховна Рада звільнила Терентьєва з посади голови АМКУ.

 

ТОВ «Автомагістраль-Південь» є найбільшим підрядником Укравтодору з часів Петра Порошенка. Фірму контролює бізнесмен Олександр Бойко. Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.