Комісія під керівництвом Малюськи анулювала свідоцтва шести нотаріусам
07.09.2020   //  

Вища кваліфікаційна комісія нотаріату анулювала свідоцтва 6 нотаріусам. Про це повідомило Міністерство юстиції у відповідь на запит «Наших грошей».

Нотаріуси, яким анулювали свідоцтва:

  • Бабак Валентина Станіславівна (наказ Мін’юсту від 06.08.2020 № 2652/5)
  • Юдіна Ірина Георгіївна (наказ Мін’юсту від 07.08.2020 № 2690/5)
  • Кондратюк Віктор Станіславович (наказ Мін’юсту від 07.08.2020 № 2693/5)
  • Курковська Яна Леонідівна (наказ Мін’юсту від 07.08.2020 № 2688/5)
  • Разумовська (Апатенко) Марина Анатоліївна (наказ Мін’юсту від 07.08.2020 № 2667/5)
  • Колейчик Володимир Вікторович (наказ Мін’юсту від 07.08.2020 № 2691/5)

 

Засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату (ВККН) щодо цих нотаріусів відбулося 23 липня 2020 року.

Довідково

ВККН очолює міністр юстиції, яким зараз є Денис Малюська. До складу комісії входять сім представників Мін’юсту та сім нотаріусів України, делегованих Нотаріальною палатою України.

НПУ – недержавна організація, яка здійснює професійне самоврядування у сфері нотаріату. Була створена 2013 року, з того часу її членами стають всі нотаріуси. До призначення на посаду заступником міністра юстиції віце-президентом Нотаріальної палати була Ольга Оніщук, яка зараз відповідає у Мін’юсті за реєстраційну сферу.

Це друга група нотаріусів, яких позбавили свідоцтв за нового керівництва Міністерства юстиції. Перша група пішла 26 лютого 2020 року, тоді позбавили свідоцтв 9 нотаріусів. Це були Олег Щур (Нотари), Ганна Павловська (Андрєєва), Лариса Журавльова, Олександр Перевертун, Олександр Гнідюк, Олена Міссіяж, Яна Головкіна, Тетяна Змисловська та Яна Азадалієва.

Як тоді повідомляли у Мін’юсті, ці особи  «роками паплюжили український нотаріат». А заступник міністра юстиції Ольга Оніщук говорила, зокрема, таке:

«Деякі прізвища нотаріусів стали настільки відомими, що їх стали вживати як синонім до поняття «недобросовісний або чорний» нотаріус. Серед прізвищ нотаріусів, яким ми сьогодні анулювали свідоцтва, є і ті, які провертали наймасштабніші нотаріальні афери в Україні протягом останніх десяти-п’ятнадцяти років. Відчувши смак безкарності, вони віртуозно продавали чужі автомобілі, квартири, будинки, здійснювали найгучніші рейдерські захоплення майна та бізнесу в державних реєстрах. З-поміж цих нотаріусів значились і ті, які були постійними фігурантами численних кримінальних проваджень та «героями» матеріалів і сюжетів, висвітлених у різноманітних журналістських розслідуваннях».

Нинішнє анулювання свідоцтв нотаріусам узагалі не висвітлювалося на сайті міністерства юстиції.