В ДАСУ подали заяву про «злив» 160 мільйонів без аукціону оточенню Корбана
04.09.2020   //  

Від Державної аудиторської служби України вимагають промоніторити тендер на поточний ремонт автошляхів, який Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради без аукціону віддав ТОВ «Будівельно-виробнича фірма «Елітпроект».

Про це йдеться у заяві до ДАСУ від засновників «Ліги антитрасту» з громадської організації «Рада захисту конкуренції та споживачів». У документі вказано, що Замовник, який провів закупівлю вартістю 159,97 млн гривень, не зміг правомірно обґрунтувати доцільність застосування переговорної процедури. Згідно з позицією Замовника, переговорна процедура відбулася через те, що «виникла необхідність в закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника, що передбачені в основному договорі про закупівлю». При цьому, за словами «Ліги антитрасту», в основному договорі вартістю 593, 36 млн гривень, додаткові роботи не передбачені.

«В діях Замовника, під час проведення зазначеної переговорної процедури закупівлі було виявлено порушення, а саме – безпідставне застосування процедури закупівлі, що вплинуло на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі та неможливо усунути через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель, що є підставою для відміни процедури закупівлі у відповідності вимог частини восьмої статті 40 Закону», – вказано у заяві.

Основний договір та договір, отриманий за переговорною процедурою – це перші державні замовлення «Елітпроекту». Фірма була зареєстрована у березні 2019 року в Києві на ТОВ «Тайкун АП» Олександра Голубєва з Ніжина Чернігівської області. Кінцевим бенефіціаром тоді значилась Юлія Голубєва, а директором – Ірина Кліміна. У листопаді 2019 року «Елітпроект» переоформили у Дніпрі на місцевого адвоката Олесю Бондаренко, а директором став Сергій Анатолійович Кіт.

Дніпровець із такими ПІБ значиться в реєстрі був директором КП «Теплотранс» Дніпровської міськради, проте вже звільнився. Його дружина Наталя Надха є заступником директора Департаменту забезпечення діяльності Дніпровської міськради.

В основному договорі фірма орендувала чи залучала всю свою техніку в ТОВ «АТП-Дніпро» Андрія Гуркова, ТОВ «Рост-Автотранс» Інни Омельченко і ТОВ «Асфальт-Дніпро» Інни Полєщук.

Раніше фірма «Асфальт-Дніпро» мала назву «Тракція Асфальт», а володіли нею ТОВ «Тракція Україна» і АТ «Дорожньо-Мостове Підприємство «Білосток» (Польща). У свою чергу «Тракція Україна» була засновником ТОВ «Тракція Інфра», яке вигравало тендери Департаменту благоустрою та інфраструктури на поточний ремонт доріг. Також «Тракція Інфра» орендувала техніку в компанії «Майстер-буд» Дмитра Мішалова. Це батько Вячеслава Мішалова, який до кінця 2017 року був секретарем міськради Дніпра.

Крім того, раніше бенефіціаром «Тракція Інфра» через польську фірму значився литовець Рекашюс Роландас, який у 2016 році у якості директора з розвитку польської корпорації «Тракція« («Trakcja PRKII SA») зустрічався з мером Дніпра Борисом Філатовим у Литві.

Ще одна фірма з орбіти Дніпровської міськради отримувала впродовж липня-серпня 2020 року отримала підрядів Департаменту ЖКГ Дніпропетровської ОДА на 387,46 млн гривень – ТОВ «Будівельна компанія «Елітмагістраль».

«Елітмагістраль» була зареєстрована в Києві в березні 2019 року на столичне ТОВ «Тайкун АП» юриста Олександра Голубєва з Ніжина Чернігівської області (того самого, що й заснував «Елітпроект»). А згодом, восени 2019 року її переоформили у Дніпрі на місцевого директора Михайла Морозкіна. Людина з такими ПІБ раніше була начальником КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів» («УРЕА») Дніпровської міськради. Зазвичай компанія розігрує тендери з дніпровським ТОВ «Будінвест Інжиніринг», яким володіє та керує Дмитро Літнарович. Раніше фірма належала Віталію Бараннікову та Аркадію Масарському. Останній значився засновником ТОВ «Енергія ТМ», яке ЗМІ пов’язували із братами Дубинськими і Геннадієм Корбаном.