Антон Яценко зі «Слугами народу» подав законопроект про схему поборів з власників собак та котів (додано про відклик підпісу)
02.09.2020   //  

(додано повідомлення Ярослава Юрчишина про відклик його підпису)

В Верховну Раду внесено законопроект про посилення захисту тварин, але його положення несуть корупційні ризики через введення системи обов’язкової ідентифікації домашніх тварин через приватного посередника.

Про це повідомляє платформа «Ліга антитрасту».

У липні 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3796 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі». Документ передбачає внесення змін в низку законів, а його авторами стали відразу 27 нардепів (переважно з фракції «Слуга народу»). Співавтором законопроекту також став депутат Антон Яценко, який  відомий, зокрема своєю пов’язаністю з нещодавніми законодавчими ініціативами щодо «оціночної схеми» та про рієлторську діяльності.

Після публікації цієї інформації народний депутат Ярослав Юрчишин (Голос) повідомив про відкликання свого підпису з-під законопроекту. За його словами, концепт законопроекту був іншим.

«Про посередників у реєстрації безпритульних тварин в концепції закону не йшлося. Але якось з’явилося…», – написав Юрчишин у коментарях в фейсбук.

Запропонований законопроект №3796 значно розширює перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації. Якщо зараз до нього входять лише сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці та кози, то у разі прийняття законопроекту обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягатимуть також і всі домашні, дикі, безпритульні (бездоглядні) та лабораторні тварини. Конкретні переліки таких тварин має затвердити Кабмін.

Крім розширення переліку, законопроект пропонує змінити сам порядок ідентифікації та реєстрації тварин та створити посередника для внесення інформації  про ідентифікованих тварин до Єдиного державного реєстру тварин. Цю інформацію зможуть вносити лише «агенти з ідентифікації тварин» та лише за допомогою «авторизованих баз даних тварин».

Таким чином, обов’язкова ідентифікація буде проходити через приватного посередника.

Законопроект та пояснювальна записка до нього не дають відповіді на питання, навіщо впроваджувати у діючу сьогодні систему ідентифікації та реєстрації тварин низку посередників. Як і у випадку з «оціночною схемою», зайві ланки у відносинах громадян з державною базою даних, яка створена та функціонує за рахунок бюджетних коштів, жодної практичної функції не виконують, а лише створюють високі корупційні ризики.

Законопроектом не визначено, хто такі «агенти з ідентифікації». Також документ не визначає хто, у якому порядку та на яких умовах отримає такі повноваження.

Єдиним шляхом для внесення до Єдиного державного реєстру  інформації про ідентифікованих тварин стане використання «авторизованих баз даних тварин». У законопроекті зазначено, що порядок їх авторизації визначається Кабміном. Однак жодних принципів здійснення такої авторизації, зокрема, недопущення при цьому обмежень конкуренції, не визначено. Хоча передбачена можливість прийняття адміністратором Реєстру рішень про тимчасове блокування або анулювання окремим суб’єктам доступу до Реєстру «у випадках, передбачених чинним законодавством». Однак, згідно з чинним законодавством, інформація з Реєстру тварин є відкритою, та будь-яких підстав для обмеження доступу до нього не передбачено.

Автори законопроекту № 3796 стверджують, що його прийняття не потребуватиме додаткових витрат з Держбюджету. Це не відповідає дійсності. Адже нині ідентифікація та реєстрації тварин є платними процедурами, а закон «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» передбачає обов’язкове відшкодування державою витрат власників тварин наці процедури.

«Ліга антитрасту» вже направила скарги на законопроект №3796 до НАЗК та АМКУ.

Нагадаємо, в 2019 році АМКУ наклав 13,99 млн грн. штрафу на чотирьох операторів електронних майданчиків, що виконують посередницькі функції на доступі до Єдиної бази звітів про оцінку майна. Мова йде  ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», ПП «Ві Ай Пі Департмент» та ТОВ «Про Закупівлі» та ТОВ «Акцепт Онлайн». Фірми були пов’язані з оточення нардепа Антона Яценка, якого у 2000-х роках називали «хрещеним батьком» Тендерної палати. Отримання інформації обходилося з Бази обходилося більше тисячі гривень.

В кінці 2019 році схема була скасована, картель знищено, змінилося і керівництво ФДМУ, але жодна з приватних або посадових осіб не понесла відповідальність.

Як виявила “Ліга антитрасту”, у цих законопроектах було використано однакові слова для опису ключових тез:

Згідно з Єдиною базою патентів, в Україні запатентований єдиний  «Спосіб реєстрації та обліку інформації про тварин «Анімал Айді», який теоретично міг би використовуватись у разі прийняття зазначеного законопроекту.

Автор патенту – Юрій Моісєєв, який отримав право на корисну модель у 2013-ому році. Юрій Моісєєв керував компанією «Бізтех», з якою Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у 2013-ому році  уклав угоду на послуги з технічного обслуговування обладнання та адміністрування програмного комплексу «Єдина інформаційна аналітична система Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України» на 34, 30 мільйонів гривень. Пізніше Держінститут намагався відсудити у компанії 18 мільйонів гривень, бо  програмні засоби не відповідали  технічним вимогам договору, але суд вимогу не задовольнив.

Власниками фірми «Бізтех» є гонконгська компанія «Ever New Victory Limited» та панамський офшор «Selena Management S.A.».

За даними гонконгського реєстру компаній «Ever New Victory Limited» належить віргінському офшору «Rootberg Nominees Limited (Corporation)». У серпні 2014 року директором гонконгської фірми «Ever New Victory Limited» була призначена українка – Марина Барчан, прописана в Алчевську Луганської області.