В АМКУ подали заяву про змову «труханівців» з «амірханянівцями» на мільярдних тендерах Укравтодору
01.09.2020   //  

Від Антимонопольного комітету вимагають притягнути до відповідальності ТОВ «Ростдорстрой» та компаній «Полтавабудцентр», «Миколаївбудцентр», «Граніт-001» та «БК «Дорлідер» регулярні змови на тендерах по ремонту доріг на мільярдні суми.

Про це йдеться у зверненні до Антимонопольного комітету (документ) від засновників «Ліги антитрасту» з громадської організації «Рада захисту конкуренції та споживачів».

За останні роки «Ростдорстрой» розіграв з «Полтавабудцентром» та «БК «Дорлідер» по 42 аукціони на суму понад 4,4 та 3,6 мільярдів гривень відповідно. У більшості випадків різниця між пропозиціями складала від 0,06 до 9,5 %. Компанії підтримують сталі господарські стосунки та залучають одна одну на субпідряди, сума платежів між ними з 2017 року склала 520,4 мільйонів гривень.  Крім того, у багатьох процедурах документи, подані цими компаніями мали схоже оформлення або ідентичний зміст.

Одним з яскравих прикладів узгоджених дій, через які країна втратила гроші, став тендер на  ремонт траси  Н-11 у Миколаївській області очікуваною вартістю 163,48 мільйонів гривень. Тут замовник допустив до участі лише «Ростдорстрой» та «БК «Дорлідер», відхиливши чотири інші фірми, у тому числі іноземні. «Дорлідер» в ході аукціону впав у ціні на 32 мільйони гривень, але після завершення торгів відмовився підписувати договір з замовником, тож контракт отримав «Ростдорстрой», який взагалі не знижував свою пропозицію 162 млн грн. Після цього «Ростдорстрой» залучив «Дорлідер» на субпідряд щодо ремонту цієї ж дороги і перевів їй на рахунки 16 мільйонів гривень. Ця сума рівно половина від того, що зекономила б держава, якби уклала угоду з компанією, що перемогла в аукціоні з нижчою ціною. Інша половина незекономлених 32 мільйонів осіла на рахунках фірми «Ростдорстрой».

 «Ліга Антитрасту» вважає зазначені факти більш ніж достатніми для того, щоб АМКУ розпочав розслідування та притягнув «Ростдорстрой» та «Полтавабудцентр», «Миколаївбудцентр», «Граніт-001» і «БК «Дорлідер» до відповідальності. За зазначене порушення компаніям загрожує штраф у розмірі до 10% їх річного обороту. Крім цього служби автомобільних доріг зможуть відшкодувати спричинену державному бюджету шкоду у подвійному розмірі», – повідомляє платформа.

 

Раніше «Ліга Антитрасту» подала заяви про змову на торгах між найбільшими підрядниками Укравтодору: «Автомагістраль-Південь» та «Техно-Буд-Центром», а також «Онуром» та «Ростдорстроєм». За цими заявами АМКУ розпочав свої розслідування.

 Довідково:

ТОВ «Ростдорстрой» належить Юрію Шумахеру, депутату Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова. Компанія входить в Національну асоціацію дорожників України, що об’єднує найбільших підрядників Укравтодору останніх років. Станом на кінець серпня, «Ростдорстрой» є п’ятим у рейтингу з підрядами на суму 3,7 млрд грн у 2020 році.

Компанії «Полтавабудцентр», «Миколаївбудцентр», «Граніт-001» та «БК «Дорлідер» у різний час були засновані Араіком Амірханяном або його родичами, та підтримують тісні господарські стосунки. Амірханян та його компанії є фігурантами десятків кримінальних проваджень СБУ, поліції та податкової.

Антимонопольний комітет у 2017- 2019 роках вже карав  компанії «Дорлідер» і «Полтавабудцентр» за  узгоджені дії на тендерах. Фірми потрапили у «чорний список» АМКУ, тож нині  їм заборонено приймати участь у державних торгах.

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».