Укравтодорівці відхилили «Данко» за неоплачений штраф, про який фірма дізналась з «Прозорро»
28.08.2020   //  

Тендерна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу ТОВ «Данко» на відхилення його як переможця на тендері з аварійного ямкового ремонту на дільниці дороги Р-66 КПП «Демино-Олександрівка»-Сватове-Лисичанськ-Луганськ км 194+000 – км 203+000 вартістю 3,1 млн гривень. Про це стало відомо з рішення АМКУ від 25 серпня, опублікованому на сайті «Прозорро».

Замовником виступила Служба автомобільних доріг у Луганській області. До торгів допустили три компанії: ТОВ «Данко», ТОВ «АБЗ Промбуд» та ТОВ «Євро-Буд Компані». В результаті аукціону найнижчу ціну запропонувало «Данко», однак його пропозицію Замовник відхилив, натомість визначивши переможцем «АБЗ Промбуд» та підписавши з цим підприємством договір.

Згідно з позицією Замовника, 24 жовтня 2018 року між ним та «Данко» був укладений договір підряду на поточний середній ремонт дороги Т-13-09 Щастя-Широкий на ділянці км 22+000 – км 26+000 у Луганській області, на суму 22 83 млн грн із терміном дії договору до 31.12.2019. Відповідно до календарного плану, «Данко» мало завершити роботи у 4 кварталі 2019 року на суму 8,09 млн гривень, проте підприємство виконало роботи на суму лише 7,99 млн гривень, тобто сума недовиконання склала 96,4 тис грн. 23 травня 2020 року Замовник надіслав на адресу підрядника претензію про сплату штрафу у сумі 565 тис гривень за порушення строків виконання робіт, а 29 травня – опублікував претензію на сайті «Прозорро». Однак «Данко» станом на день публікації протоколу не сплатило штраф.

Довідково:

Законом «Про публічні закупівлі» передбачено, що замовник може прийняти рішення про відмову в участі у процедурі закупівлі та може відхилити пропозицію, якщо учасник не виконав своїх зобов’язань за раніше укладеним договором про закупівлю з цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків.

У своїй скарзі «Данко» зазначило, що дострокового розірвання договору внаслідок невиконання своїх зобов’язань не було. А про претензію від Замовника компанія дізналася через місяць після її публікації на сайті, до того ж, не отримуючи її фізично ні рекомендованим листом, ні цінним листом, ні під розписку.

Згідно з позицією скаржника, на претензію підприємство відповіло у законний місячний строк, однак досі із замовником це питання не є врегульованим.

Таким чином, враховуючи, що договір  від 24 жовтня не був розірваним, на думку експертів платформи «Ліга антитрасту», тендерна пропозиція учасника Замовником була відхилена неправомірно.

Скаргу ТОВ «Данко» АМКУ розглядатиме 2 вересня.

Керівником київського ТОВ «Данко» є Юлія Бебіх, а власником фірми – Валентина Чумак. Обидві прописані у Донецькій області.

Марина Ансіфорова, “Наші гроші”