Картелівці на двох розіграли мільярд Укравтодору на ремонт траси Н-21
28.08.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Луганській області визначилась з переможцями на поточний середній ремонт двух ділянок автомобільної дороги державного значення Н-21 Старобільськ – Донецьк загальною вартістю вартістю 1,20 мільярдів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На обидва тендери Луганської САД прийшли лише два учасники – «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-Південь». Обидві є лідерами серед підрядників Укравтодору останніх років, та входять до однієї Національної асоціації дорожників України. Іншим учасникам прийняти участь у тендері не дозволила дискримінаційна «досвідна заточка» у тендерній документації, яка вимагає від учасників мати аналогічний досвід виконання робіт у 100% обсязі у контрактах профінансованих щонайменше на 85% протягом останніх п’яти років.

У тендері на ремонт траси Н-21 Старобільськ – Донецьк (0+000 – км 20+000) виграла компанія «Ростдорстрой» з пропозицією 632,90 мільйонів гривень. При чому  її конкурент «Автомагістраль-Південь» знизив вартість своєї початкової пропозиції усього на 1%. Тож економія для держави на цих торгах склала незначні  2,5%.

Натомість «Ростдорстрой» підіграв «спаринг-партнеру» на аукціоні на поточний ремонт другої  ділянки траси Н-21 Старобільськ – Донецьк (20+000 – км 39+960), де перемогу отримала «Автомагістраль-Південь» з пропозицією 564,50 мільйонів гривень. У цих торгах економія для держави на цьому  півмільярдному тендері склала усього 5%.

Обидві компанії  знаходяться у  числі фаворитів «Укравтодору» за попередні два роки. «Автомагістраль-Південь» зібрала в Укравтодорі рекордну суму підрядів на 16,27 млрд грн, а група «Ростдорстрой» – 10,85 млрд грн. У березні-квітні цього року ці дві компанії  забрали третину всіх великих підрядів в системі Укравтодору.

Компанія «Ростдорстрой» входить в орбіту мера Одеси Геннадія Труханова.  Бенефіціарами одеського «Ростдорстрою» через фірми «Оттема» (Угорщина) та «Мурфілд Індастріз Ел.Пі» (Кіпр) є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова.

«Автомагістраль-Південь» формально належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».