Кубло «Діаконтів» з Італії, України і Росії взяло ще півмільярда на обладнання для АЕС
26.08.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 14 і 19 серпня за результатами тендерів уклало дві угоди про поставку обладнання на 496,75 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • Італійська компанія «Diakont s.r.l.» за 415,46 млн грн. повинна поставити на Хмельницьку АЕС два комплекти обладнання для модернізації крана мостового кругової дії 320/160+2х70 тс по 5,75 млн євро, або 207,73 млн грн. за комплект.

Комплект для енергоблоку №1 поставлять протягом лютого 2022 року, а комплект для енергоблоку №2 – протягом серпня-вересня 2021 року. Фірма назвала себе виробником.

Субпідрядниками із робіт будуть російське АТ «Діаконт» і українське ТОВ «Діаконт».

  • Це самий український «Діаконт» у січні 2021 року поставить систему промислового телебачення для енергоблоку №3 Южно-Української АЕС вартістю 81,29 млн грн.

Система включає три робочих місця операторів, софт, шафи живлення та цифрової передачі сигналів, телевізійні передавальні пристрої, кабелі, комплектуючі вироби, спецінструмент і допоміжне обладнання. Фірма назвала себе виробником. У грудні 2019 року їй замовляли систему для енергоблоку №5 ЗАЕС за співставну ціну в 81,98 млн грн.

На більшому тендері формальна економія становить 1,5%, а на меншому – 0,8%.

Українським «Діаконтом» із-під Києва володіють директор Микола Дроган та Вадим Жданенко. Раніше партнерами Дрогана були Ірина Дудка та Валерій Чалайдюк. У 2013-2014 році переможець узяв підрядів на 3,22 млн грн., а з 2016 року – на 317,44 млн грн.

У 2018 році «Наші гроші» зафіксували, що український «Діаконт» подавав на тендер філії «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» документ, де зазначалось, що в 2015 році його посадові особи проходили професійні навчання, організовані російським ЗАТ «Діаконт».

Російський «Діаконт» виробляє радіаційно-стійке телевізійне обладнання, технологічне обладнання, роботизовані діагностичні комплекси та системи управління для АЕС, а за даними казахських ЗМІ, є одним із двох підприємств світу, які виготовляють радіаційно-стійкі об’єктиви-трансфокатори (другим виробником, імовірно, є шведська фірма «Ahlberg Cameras AB»). У 2018 році він не був повторно внесений у список після спливу річних санкцій РНБОУ разом із дочірньою італійською «Diakont s.r.l.». Російським «Діаконтом» та італійською фірмою керує Михайло Федосовський. Йому ж належить російське ТОВ «Комтех», яке було єдиним суперником українського «Діаконту» на нинішніх торгах.

Єдиним конкурентом італійської «Diakont s.r.l.» традиційно була компанія-виробник «ISV Steuerungssysteme GmbH» (Німеччина), якою керує запорожець Євген Гук 1966 р. нар.

Компанію «Nuvia a.s.» (Чехія) не допустили до меншого тендеру, оскільки вона не надала копії протоколів випробувань, виконаних у лабораторіях, акредитованих Національним агентством з акредитації України чи іншими органами акредитації, які входять до Європейської кооперації з акредитації (ЕА) або до міжнародної кооперації з акредитації лабораторій (ILAC), що підтверджують працездатність запропонованого обладнання у режимах нормальної експлуатації, аварії «Мала теча» та максимальної проектної аварії.

«Nuvia a.s.» поскаржилась в АМКУ на допущених учасників, а потім відкликала скаргу.