Екс-«нафтогазівець» через ОАСК отримав погодження Мінкульту на готель в буферній зоні Софії Київської
26.08.2020   //  

Суд зобов’язав Міністерство культури та інформаційної політики погодити ПАТ «Л-Капітал» проект «Реставрація з пристосуванням нежитлової будівлі по вул. Володимирській 36 (літ. А) та реконструкції з надбудовою нежитлової будівлі по вул. Золотоворітській, 11 (літ. А’, А’, Б) з об’єднанням в єдиний готельно-офісний комплекс». Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва (суддя Ігор Погрібніченко) від 18 серпня.

Також суд зобов’язав Мінкультури надати товариству дозвіл на проведення земляних робіт в межах Центрального історичного ареалу м. Києва для потреб цього будівництва.

Суд дійшов висновку, що погодження проектної документації і надання дозволу на проведення земляних робіт – це адміністративні послуги, строк виконання яких (тобто, погодження або відмова) – 30 днів. Суд вказав, що «Л-Капітал» у 2016 році звернувся до Мінкульту, однак відповіді так і не отримав, у зв’язку з чим проектна документація вважається погодженою за мовчазною згодою. Аналогічно, на думку суду, Мінкульт порушив строк розгляду заяви про видачу дозволу на земельні роботи.

«Л-Капітал» є власником нежитлових приміщень загальною площею 1814 кв м на вул. Золотоворітська, 11 (літ. А’, А’, Б), а також нежитлового будинку площею 3914 кв м на вул. Володимирська, 36 (літ. А).

У квітні 2014 року Мінкульт відмовився погодити товариству історико-містобудівне обґрунтування вказаного готельно-офісного комплексу. «Л-Капітал» оскаржив це в ОАСКу, який визнав відмову протиправною і зобов’язав Мінкульт погодити ІМО (головуючий – суддя Ігор Погрібніченко). Мінкульт апеляції на це рішення не подав, а у подальшому у серпні 2016 року погодив товариству ІМО, одночасно повідомивши про необхідність погодити в міністерстві проектну документацію та отримати дозвіл на проведення земляних робіт.

У жовтні 2016 року «Л-Капітал» звернувся до Мінкульту щодо погодження проектної документації. Однак, отримав відмову, оскільки ІМО передбачає максимальну висоту реконструйованої будівлі на рівні шести поверхів, а у проектів – їх вже вісім.

У відповідь на це товариство надіслало Мінкульту листа, у якому переконувало, що будуватиме комплекс у межах існуючої висоти будівель. За даними суду, у грудні 2016 року «Л-Капітал» повторно звернувся із заявами, однак відповіді не отримав. Після того, компанія знову звернулася до Мінкульту за погодженнями вже на початку 2019 року, але отримала нову відмову, після чого пішла до ОАСКу.

Щодо висоти нового комплексу ОАСК вказав, що у Києві не визначені зони охорони і межі історичного ареалу столиці. Відтак, на думку, суду, висотні параметри об’єкта повинні визначатись на підставі затвердженого ІМО.

При цьому суд нагадав, що в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Софії Київської» існує обмеження по висоті – 25 метрів. Після чого ОАСК послався на експертний звіт проектної документації, де вказано, що комплекс матиме 6 поверхів з боку вул. Золотоворітської, і 7 поверхів – з боку вул. Володимирської.

Також суд послався на Експертний висновок Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць від 10.04.2017, у якому встановлено, що «Проектним рішенням зберігаються позначки основних поверхів і позначки гребня існуючої скатної покрівлі. У складі заходів з пристосування передбачається в межах існуючого простору аттикового поверху влаштування приміщень в двох рівнях, що не є надбудовою, оскільки фактично рівень висоти будинку не змінюється і позначки гребня покрівлі залишаються на рівні існуючих».

Власниками ПАТ «Л-Капітал» є кіпрська компанія «Насарео Трйдінг Лімітед» (98%) і Таїса Українська (2%). Кінцевим бенефіціарним власником кіпрської компанії значиться Вадим Український. Це колишній віце-президент НАК «Нафтогаз України», працював заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» та радником міністра ПЕК Юрія Бойка.