Білоруси взяли підряд на дорогу в Лазурне із 30% знижкою після четвертого відхилення «Граніту-001»
19.08.2020   //  

13 серпня Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації підписав договір з ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» на будівництво дороги місцевого значення Приморське-Лазурне вартістю 110,49 млн гривень. Про це повідомляється на сайті «Прозорро».

Зустрівшись на аукціоні з фірмою з орбіти  Араїка Амірханяна ТОВ «Граніт-001», білоруська компанія знизила пропозицію на 29% від очікуваної вартості закупівлі, при цьому зекономивши державі 44,89 млн гривень.

Однак нижчу пропозицію вказало «Граніт-001» – підприємство запропонувало здійснити будівництво дешевше від білорусів ще на 30 млн гривень. Але Замовник відхилив компанію 4 рази.

Вперше «Граніт-001» не допустили на етапі аукціону. Замовника вважав, що компанія начебто надала в якості підтвердження досвіду аналогічний договір, виконаний не в повному обсязі (оскільки роботи по ньому ще тривають). Однак тендерна колегія АМКУ встановила, що в умовах ТД не було обов’язкової вимоги надати саме виконаний договір, а тому скасувала рішення Замовника про відхилення.

8 травня пропозицію «Граніт-001» як пропозицію переможця було відхилено тому, що підприємство, на думку замовника, неправильно розрахувало договірну ціну. Антимонопольний комітет знову скасував рішення замовника.

22 червня рішення про визнання переможцем «Граніт-001» скасували знову – через те, що нібито вся матеріально-технічна база учасника, якою він користується на правах оренди, знаходиться під арештом. АМКУ вчергове скасував рішення Замовника, який не мав права відхиляти компанію за невідповідність умовам тендерної документації, уже визначивши її переможцем.

Вчетверте «Граніт-001» відхилили знову ж таки за невідповідність умовам тендерної документації – бо компанія не надала договір та договірну ціну як переможець. Станом на 17 серпня з цього приводу компанія не подавала скаргу в АМКУ.

ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» представляє білоруський державний трест, який утримує дороги в країні. Департамент будівництва Херсонської ОДА є другим підрядником білоруської компанії за рік не із системи Укравтодору: до цього з трестом 5 угод загальною вартістю 434 млн гривень уклало ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».