Вавришу не вдалося отримати дозвіл на 17-поверхівку на ділянці Кононенка
18.08.2020   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 14 серпня відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті «Будівництво житлово-офісної будівлі з паркінгом» (коригування) по вул. Володимирська, 86 (літ. А). Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

Заяву на видачу дозволу 31 липня подало ТОВ «Юніон Девелопмент Груп». ДАБІ відмовила з таких підстав:

  • відомості щодо найменування об’єкту у заяві не узгоджуються з даними експертного звіту;
  • цільове призначення ділянки не відповідає намірам замовника будівництва (за даними Публічної кадастрової карти, цільове призначення ділянки – для будівель ринкової інфраструктури);
  • не надано погодження Мінкульту після коригування проектної документації;
  • не надано право власності на будівлі, які підлягають знесенню;
  • перевищено відсоток забудови ділянки;
  • не витримані побутові розриви від запроектованого об’єкту до існуючої житлової забудови;
  • площа озеленення не відповідає вимогам ДБН;
  • об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками;
  • не забезпечено круговий проїзд для пожежних машин та розворотні майданчики та ін.

Як відомо, на вул. Володимирській, 86-А будується ЖК Resident Concept House від Saga Development девелопера Андрія Вавриша, який у 2010-2015 рр був заступником директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА. Як свідчать фото з сайту lun.ua, будівля вже практично зведена. Заявлена дата вводу в експлуатацію – четвертий квартал 2020 року.

Будівництво ведеться на ділянці площею 0,13 га, яку Київрада у 2011 році продала ТОВ «Богдан-Електротранс» для експлуатації та обслуговування адміністративно-офісної будівлі з паркінгом.

17 травня 2017 року за договором суперфіцію «Богдан-Електротранс» віддало право забудови ділянки ТОВ «Юніон Девелопмент Груп».

31 травня 2017 року «Юніон Девелопмент Груп» отримало від КМДА містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування об’єкту будівництва на вул. Володимирська, 86-А. Важливо, що у цих МУО вказано, що ділянка забудови відповідно до Генплану належить до території середньо- та малоповерхової забудови. Тобто, на вул. Володимирській, 86-А не можна будувати будівлі вище 8 поверхів, тоді як тут будується 17-поверхівка. Варто відзначити, що ці порушення Генплану та МУО в частині висотності, поверховості будівлі у відмові ДАБІ не вказані.

Одразу на наступний день, 1 червня 2017 року, директор фірми затвердив проект будівлі, і вже 6 червня – вони зареєстрували декларацію про початок виконання будівельних робіт на об’єкт ІІІ категорії складності.

Зауважимо, що з 10 червня 2017 року набули чинності зміни до законодавства, відповідно до яких об’єкти, які за старими нормами відносилися до ІІІ категорії складності і не підпадали під обов’язкову експертизу, тепер відносяться до класу наслідків СС2 і підлягають експертизі. Крім того, ці об’єкти потребують отримання дозволу Держархбудінспекції на будівництво, а не просто реєстрацію декларації про початок робіт, яка дає можливість почати будівництво на наступний день і фактично є просто інформуванням органу архбудконтролю.

До слова, дозвіл на проведення земляних робіт на вказаній ділянці, яка знаходиться в Центральному історичному ареалі столиці, в зоні регулювання забудови ІІ категорії, Мінкульт видав лише у жовтні 2017-го.

У подальшому у січні 2020 року «Юніон Девелопмент Груп» отримав експертний звіт на будівлю класом наслідків СС3. Порівняно із даними декларації 2017 року зросла загальна площа будинку з 8 тис кв м до 10 тис кв м, поверховість – з 13 поверхів до 17-ти.

Зауважимо, що об’єкт класу наслідків СС3 не відповідає містобудівним умовам та обмеженням (МУО), виданим чиновниками на об’єкт на вул. Володимирській, 86-А у 2017 році. Для отримання нового дозволу на будівництво на відкоригований проект, який є по суті новим об’єктом, забудовнику потрібно отримувати нові МУО і лише після того – звертатися до ДАБІ за видачею дозволу на будівництво.

Власником ТОВ «Юніон Девелопмент Груп» є ПАТ «Закритий не диверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Еверест», керівником якого є Дмитро Овсій, юрист Андрія Вавриша. Кінцевим бенефіціарним власником фонду «Еверест» значиться Ольга Клецко з м. Люблинець Волинської області (звідси родом і Андрій Вавриш). Керівником фірми є Сергій Софієв – менеджер Андрія Вавриша.

Власником і керівником ТОВ «Богдан-Електротранс» значиться Валерій Ричек, який є директором з правових питань ТОВ «Міжнардна тенісна академія» екс-нардепа від БПП Ігоря Кононенка і ТОВ «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», що належить Ігорю Кононенку та екс-президенту Петру Порошенку.

За даними Публічної кадастрової карти, з травня цього року власником ділянки на вул. Володимирська, 86-А є ТОВ «Янтра», власником якого є ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «ВІК». Кінцевим бенефіціарним власником останнього є Ігор Кононенко.