Сімейство де Балкані відсудило ділянку в центрі Києва під забудову житловим комплексом
14.08.2020   //  

Суд визнав укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди земельної ділянки в центрі Києва площею 0,47 га на 5 років між Київрадою і ТОВ «Гарден Сіті». Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 14 липня.

Договір поновлено, починаючи з травня 2018 року.

Київрада передала ділянку 0,47 га на вул. Антоновича, 52-54 в оренду ТОВ «Фірма Т.М.М.» у 2005 році на 5 років. Надалі відомо, що у 2013 році оренда цієї ділянки перейшла до «Гарден Сіті».

Київрада в суді заявила, що це відбулася шляхом внесення змін до договору 2005 року, коли замість Фірми «Т.М.М.» орендарем ділянки стало «Гарден Сіті». Водночас, як стверджують столичні чиновники, відбулося поновлення оренди на період з 2010 по 2015 рр. Відтак, вважає Київрада, договір оренди припинив свою дію у вересні 2015 року. А «Гарден Сіті», яке звернулося з клопотанням про поновлення лише в лютому 2018 року, пропустило всі строки.

Крім того, Київрада заявила, що ділянка надавалася з метою будівництва житлового комплексу з ТРЦ, проте досі нічого не збудовано, відтак переважного права на поновлення оренди у фірми немає.

Втім, суд ці доводи Київради відкинув. Суд зазначив, що  у 2013 році сторони уклали новий договір, за яким обрахунок строку п’ятирічної оренди почався з того ж 2013 року. При цьому суд додав, що «Гарден Сіті» подав заяву про поновлення оренди у встановлений строк, а надалі – не отримав жодного рішення Київради (ні відмови, ні погодження), і продовжував користуватися ділянкою та сплачувати орендну плату.

Ділянка 0,47 га, оренду якої поновлено для ТОВ «Гарден Сіті», примикає до ділянки площею 4,04 га, яку у 2006 році Київрада продала фірмі «Т.М.М.» за 61 млн грн для будівництва комплексу у складі житла, оздоровчо-розважальних і торговельно-офісних об’єктів. У подальшому ця ділянка перейшла у власність «Гарден Сіті».

У січні 2020 року депутат Київради Костянтин Яловий зареєстрував проект рішення про викуп ділянки у «Гарден Сіті» для створення на ній міського парку. Зокрема, у пояснювальній записці до проекту вказано, що на ділянці наразі знаходиться покинутий затоплений підземними водами річки Либідь котлован, який залишився після невдалого початку будівництва житлового комплексу.

Крім того, в оренді у «Гарден Сіті» перебуває поруч ще одна ділянка площею 0,07 га, оренду якої фірма аналогічним чином хоче поновити через суд.

Власником ТОВ «Гарден Сіті» є ТОВ «Дженераль Імобілієр Україна 2», власниками якого є ТОВ «Октагон Холдинг» і кіпрська компанія «Міснар Інвестментс Лімітед». Власниками ТОВ «Октагон Холдинг» є товариство «Аліксіс С.А.» (Швейцарія) і кіпрська компанія «Міснар Інвестментс Лімітед», кінцевими бенефіціарними власниками яких є Марина Анна Габріель Зелінгер де Балкані з Італії, Марі-Елізабет Леопольда Ліліан Хелен Маргеріта Янссенс-Зелінгер де Балкані зі Швейцарії, Олександра Марі Жаклін Ілус Зелінгер де Балкані еп. Стром і Біргер Стром з Люксембурга.

Керівником «Гарден Сіті» є Юрій Нартов.

Костянтин Яловий є сином колишнього секретаря Київради Володимира Ялового і зятем екс-голови Шевченківської РДА, екс-нардепа Віктора Пилипишина. При цьому Костянтин Яловий також працював у фірмах Пилипишина.