Суд не віддав екс-директору «5 елементу» Порошенка-Кононенка комунальний клуб на Нивках
13.08.2020   //  

Господарський суд м. Києва відмовився визнати право власності ТОВ «Емблер» на спортивно-розважальний клуб на проспекті Перемоги, 84, залишивши його у комунальній власності. Про це свідчить рішення від 24 липня.

«Емблер» в суді заявив, що у 1997-1998 рр та 2013-2014 рр здійснив невід’ємні поліпшення концертно-театральної зали «Юність», в результаті чого збільшено площу та функціональне призначення будівлі, і, по суті, за словами фірми, утворено новий об’єкт.

Суд встановив, що у 1994 році КТЗ «Юність» було передане в оренду Організації орендарів «Парк «Нивки» (надалі – ТОВ «Парк Нивки»), яка у 1997 році передала будівлю в суборенду компанії «Емблер».

Як свідчать висновки двох судових експертів, складені у 2019-2020 рр, за період суборенди у приміщенні на проспекті Перемоги, 84 проводились ремонтно-будівельні роботи, а також реконструкція, внаслідок чого площа будівлі збільшилася з 1867 кв м до 2655 кв м, що є невід’ємним поліпшенням нерухомого майна.

Перемоги, 84 На проспекті Перемоги, 84 знаходиться комплекс Nivki-Hall (раніше – клуб «Страйк»). Джерело фото: flatfy.lun.ua

 

Разом з тим, як вказує суд, із висновків експертів неможливо встановити той факт, що в результаті цих поліпшень було створено нову річ, тобто неможливо встановити обставину, з якою «Емблер» пов’язує наявність підстав для  визнання права власності на будівлю.

Суд нагадує, що якщо в результаті поліпшень виникла нова річ – у особи, яка здійснила поліпшення, виникає право на визнання права власності на відповідну частку майна. А якщо створення нової речі не відбулося, то особа має право на відшкодування вартості здійснених поліпшень. До слова, в одному в експертних висновків визначено величину, на яку збільшилася вартість будівлі КТЗ «Юність» в результаті здійснення поліпшень – 29,99 млн грн, або 48% від загальної вартості будівлі.

Нагадаємо, за фактом спроби незаконно заволодіти приміщенням на проспекті Перемоги, 84 у Києві у лютому 2019 року Шевченківське управління столичної Нацполіції порушило кримінальне провадження.

Основним власником ТОВ «Емблер» вказаний Олег Ольховий. Це колишній співвласник ТОВ «Аркона Газ-Енергія» і екс-керівник ТОВ «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», власниками якого є екс-президент Петро Порошенко і екс-нардеп від БПП Ігор Кононенко.

Як відомо, 31 липня 2020 року НАБУ та САП повідомили шістьом особам про підозру в організації схеми, за якої ТОВ «Аркона Газ-Енергія» отримала право на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища (Полтавська обл.) за штучно заниженою вартістю. У результаті держава не отримала 196,8 млн грн, які ТОВ мало сплатити за отримання спеціального дозволу на користування надрами.

Власниками ТОВ «Парк Нивки» є компанія «Беніш Груп Лімітед» (Мальта) і Вікторія Міхаелі. Керівником фірми є Євген Стругацький.

Як відомо, «Беніш Груп Лімітед» є співвласником київського товариства «ТД «Укртекст», яке, у свою чергу, є співвласником ТОВ «Беніш Джі Пі Ес Україна». Ще на початку 2016 року співзасновником останнього був Євген Фельдшеров, відомий як позаштатний радник екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького у 2013 році.