Рецепт успіху «ПБС»: «тендерний тролінг» для картелю та «спаринг-партнерів»
11.08.2020   //  

Текст: Валерія Іванова, “Наші гроші”

З початку 2020-го року Укравтодор твердо визначився зі своїми фаворитами. Шість компаній з Національної асоціації дорожників отримали залізобетонні переваги через дискримінаційні по відношенню до інших фірм вимоги Укравтодору.

Але станом на початок серпня їх гегемонію у турнірній таблиці підрядників Укравтодору 2020 року розбавляє один не член НАДУ. На четвертому рядку з результатом 3,15 млрд грн знаходиться івано-франківська компанія «ПБС», яку контролює «приватівець» Олександр Шевченко, екс-керівник курорту «Буковель» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Одним з інгредієнтів рецепту успіху «ПБС» є те, що фірма стала одним з головних «тендерних троллів» Укравтодору. Тільки з початку 2020 року фірма шість разів подавала, а потім відкликала свої скарги. У більшості випадків це відбувалось на тендерах, де перемогу зрештою отримувала компанія «Техно-буд-центр» – одна з шестірки НАДУ.

Чотири рази «ПБС» подавав скарги на дискримінаційні умови тендерної документації, а потім відкликав їх ще до початку розгляду в АМКУ. На торгах, розіграних по такому сценарію, «Техно-буд-центр» виграв 3,43 мільярда гривень. При чому всі такі торги оголосила Тернопільська САД, яку на той час очолював ставленик голови Укравтодору Олександра Кубраков, Дмитро Раїнчук, син якого працює у «Техно-буд-центрі».

  • «ПБС» оскаржував умови документації тендері на середній ремонт державної траси М-19 Доманове-Тереблече (км 345+000 – км 447+904). Цей підряд на 1,49 мільярдів гривень «Техно-буд-центр» розіграв з ще одним представником картелю «СУНП «Автострада». Взяти участь у тендері іншим компаніям не дала дискримінаційна вимога Укравтодору щодо аналогічного досвіду. Саме цю вимогу «ПБС» оскаржував в АМКУ. Але вже через два дні фірма раптом втратила інтерес до можливості отримати підряд на півтора мільярди і відкликала скаргу.
  • Аналогічна ситуація склалась і на тендері на середній ремонт траси держзначення Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль (км 33+811 – 106+769). «ТБЦ» виграв 1,31 мільярда гривень, впавши у ціні всього на 1,6%. Єдиним конкурентом, була ще компанія з Нацасоціації дорожників – «Автомагістраль-Південь».  Тернопільська САД прописала ідентичну заточку проти «недосвідчених» неучасників картелю, «ПБС» подав скаргу, і відкликав її у зв’язку із «втратою подальшої зацікавленості».
  • Теж саме відбулось і на тендері на середній ремонт траси М-19 Доманове – Ковель – Чернiвцi – Тереблече (км 247+000 – км 283+300) вартістю 489,84 мільйонів гривень. Як і попередні два тендера, «ПБС» спочатку подав, а потім відкликала скаргу на дискримінаційні вимоги Служби автодоріг. І далі його знову забрав «ТБЦ» у «боротьбі» з єдиним конкурентом «Автострадою».
  • «Відпала необхідність» оскаржувати умови документації у «ПБС» і на торгах на середній ремонт дороги Р-43 /М-19/-Ланівці-Н-02 (км 40+836 – 46+338), при розіграші якого «Техно-буд-центр» вкотре з мінімальною знижкою розіграв з «Автострадою» 138,42 мільйони гривень.

Прикарпатський «ПБС» у ролі «тендерного троля» відмітився не тільки на торгах з тернопільським «Техно-буд-центром», але і зі своїм сталим «спаринг-партнером» – закарпатською фірмою «ШБУ-77».

Прикарпатці для закарпатців є найбільш частим конкурентом на тендерах: за 2020 рік підприємства у 70% випадків зустрічі на торгах не торгувалися між собою, а у 30% сума знижки тендерної пропозиції становила не більше 4,5%. Ось нетактильні контакти «ПБС» і «ШБУ-77».

  • У торгах Чернівецької САД на середній ремонт дороги Н-03 Житомир – Чернівці (км 317+564 – км 323+911) за 135, 90 мільйонів гривень «ПБС» подавав скаргу на дискримінаційні вимоги замовника у частині все того ж досвіду, але відкликав свої вимоги ще до їх розгляду в АМКУ. Цього разу «ПБС» таки прийшов на торги, але його пропозицію відхилили, і «ШБУ-77» отримав перемогу з мінімальною знижкою.
  • У тендері на експлуатаційне утримання автомобільних доріг Закарпатської області у «ПБС» і «ШБУ» був спільний ворог – ДП «Закарпатський облавтодор». Обидва спаринг-партнери оскаржили в АМКУ допущення державного облавтодору, однак по скарзі «ПБС» трапилась невдача, тож облавтодор вдалось знести по скарзі «ШБУ-77». Таким чином на торгах залишились лише звичні «спаринг-партнери» – «ПБС», які майже не торгуючись і розіграли 101,17 мільйонів державних гривень.

 

Крім того, «ПБС» через Антимонопольний комітет змусив Чернівецьку Службу автодоріг скасувати тендер на будівництво моста через річку  Прут на дорозі Т-26-06 Новоселиця – Герца – КПП «Дяківці» на 296,79 мільйонів гривень. Тут пропозицію «ПБСу» відхили, як і ще трьох учасників. Тож фірма Шевченка оскаржила допуск двох фірм що залишались. І в результаті  АМКУ зобов’язав замовника відмінити закупівлю. А вже через два тижні Чернівецька САД взагалі без аукціону просто віддала «ПБСу» по переговорній процедурі 296 мільйонів. 

І це точно не кінець історії. У Волинській області «ПБС» зараз намагається оскаржити допущення консорціуму «Ферробуд»  до трьох очікуваною вартістю 280,85 244,66  та  277,35 мільйонів гривень.

Не перемикайтесь, далі буде)))

Блог від: Валерія Іванова