Міноборони дало 2 мільйони на утилізацію непридатних протитанкових мін і зривників
07.08.2020   //  

Міністерство оборони України 2 серпня за результатами тендеру замовило Корпорації «Співдружність» послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами на 2,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня утилізують інженерні боєприпаси, які знаходяться на території військової частини А2467 у смт. Малинівка Чугуївського району Харківської області:

  • 1 206 протитанкових мін ТМ-62М по 527 грн./шт.
  • 144 протитанкових міни ТМ-62П2 по 468 грн./шт.
  • 17 785 зривників МВЗ-57 по 81 грн./шт.

Це непридатні для подальшого використання і зберігання боєприпаси, які утилізуються згідно Переліку боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021 роках і Додаткового переліку боєприпасів, що підлягають утилізації, затверджених у 2017-2018 роках.

Ціна угоди всього на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,15 млн грн.

Єдиним конкурентом був Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів (ДержНДІХП) ДК «Укроборонпром», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Київська Корпорація «Співдружність» має дозволи Держгірпромнагляду на утилізацію зброї, звичайних видів боєприпасів та виробів ракетної техніки, а також на експлуатацію відповідного технологічного устаткування. Нині її засновниками є ТОВ «Затвор» Оксани Мітішової і ТОВ «Місава» Юлії Мітішової, а бенефіціаром – директор Василь Мітішов.

За даними системи «YouControl», до 2018 року засновниками були Асоціація підприємств «Співдружність» і ТОВ «ММК і Т», а раніше – ще й згаданий ДержНДІХП, Донецький казенний завод хімічних виробів і нині ліквідоване ТОВ «Південь-Метекспорт» з Одеси.

Компанія «ММК і Т» належить тому ж Василю Мітішову, Андрію Корякіну, Сергію Мітяєву і В’ячеславу Тарану. Асоціацію підприємств «Співдружність» зареєстровано в Лозовій Харківської області на неї саму, а також дніпровське ТОВ «АПС Пром» Андрія Семендяєва та місцеве ТОВ «Днілоз» Ігоря Рохманів.

Усього з 2009 року Корпорація «Співдружність» отримала підрядів армії на 36,36 млн грн.