АМКУ може не віддати «Мотор Січ» китайцям і Ярославському
07.08.2020   //  

Президент України 6 серпня висловив занепокоєння планами по продажу АТ «Мотор Січ» китайському підприємству «Skyrizon» та компанії DCH Олександра Ярославського. Володимир Зеленський закликав уряд, РНБО та СБУ перевірити економічну обґрунтованівсть приватизації підприємств, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави.

Разом з тим, дозвіл на цю концентрацію має надати Антимонопольний комітет України. Ескперти «Ліги антитрасту» з’ясували, що рішення АМКУ не має буди однозначно «дозвільне», оскільки у історії з продажем «Мотор Січі» іноземцям – вже довга історія, і вона впирається у досі незавершені справи щодо попередніх концентрацій:

4 серпня 2020 року дочірня компанія Skyrizon (власники – громадяни Китаю) та DCH (кінцевий власник – український бізнесмен О. Ярославський) домовились про співпрацю та подали до Антимонопольного комітету України заяву задля отримання дозволу на набуття спільного контролю над АТ «Мотор Січ».

Протягом 15 днів Антимонопольному комітету належить вирішити, чи вірно оформлена заява та чи немає вона бути повернута, у зв’язку з невідповідністю встановленим Комітетом вимогам до таких заяв. У випадку, якщо АМКУ по завершенню цього терміну прийме заяву до розгляду, строк її розгляду залежатиме від процедури, яку обере Комітет: спрощена чи загальна.

В даному випадку не можна говорити про те, що відомство має справу із простою транзакцією, отже очікуємо, що АМКУ піде по загальній процедурі. А значить наступний день, коли АМКУ опиниться перед черговим вибором по цій транзакції буде через 30 днів після прийняття заяви до розгляду. Приблизно мова йде про середину вересня.

На другому етапі АМКУ вже повинен буде визначатись, чи варто надати дозвіл, чи все ж так є загроза монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції, що вимагає від відомства не надавати дозволу на придбання, а перейти в другу фазу, відкривши справу про концентрацію, строк розгляду якої може тривати місяцями та навіть роками.

При цьому, станом на зараз в АМКУ повинно вже перебувати на розгляді чотири справи щодо придбання акцій «Мотор Січ», що відкриті по причині виявлення Комітетом ознак порушення конкурентного законодавства, а саме набуття контролю над підприємством без отримання дозволів Антимонопольного комітету:

  • за ознаками порушення у вигляді створення ПАТ «Мотор Січ» та АТ «Об’єднана двигунобудівна корпорація» (м. Москва), ТОВ «Міжнародний інженерний центр Об’єднаної двигонобудівної корпорації» (м. Москва) без дозволу АМКУ (https://bit.ly/3a5oilU)
  • три справи за ознаками порушення у вигляді опосередкованого набуття в 2016 році без дозволу АМКУ акцій АТ «Мотор Січ» фізичною особою – громадянином Китаю, що забезпечує перевищення 50% голосів, на користь довірених та афілійованих осіб (https://bit.ly/3ki4BMm)

За такі порушення учасникам транзакції загрожуватиме штраф АМКУ у розмірі до 5% річного доходу.

Однак, крім штрафу, зазначені розслідування також впливатимуть на розгляд спільної заяви Skyrizon та DCH щодо набуття контролю над «Мотор Січ». За антимонопольним законодавством розгляд справи про концентрацію зупиняється в разі неможливості її розгляду до вирішення органом Комітету пов’язаної з нею іншої справи. В даному випадку питання набуття контролю над «Мотор січ» без отримання дозволу АМКУ та придбання акцій компанії новими власниками є пов’язаними між собою, та перше питання теоретично може змінити результати розгляду другого. Отже поміж іншого для АМКУ логічно було спочатку дати відповідь: чи дійсно акції «Мотор Січ» вже були набуті з порушенням закону, кваліфікувати ці дії, оцінити їх вплив на конкуренцію, покарати порушників та вирішити, що роботи з транзакцією, що вже відбулась (залишити як є чи вживати заходи, спрямовані на повернення стану, що був до її здійснення). Та лише після цього визначатись, чи варто надавати дозвіл на їх придбання новими власниками.

Щодо спільної заяви компанії «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та ДК «Укроборонпром» про надання дозволу на набуття спільного контролю над ПАТ «Мотор Січ», якщо компанії дійсно відкликали зазначену заяву з АМКУ, то АМКУ в даному випадку може та повинен прийняти лише одне визначене законодавством рішення – залишення її без розгляду у зв’язку з надходженням від заявника клопотання про відкликання заяви».