Родина спонсорів Шарія отримала дозвіл АМКУ на фірму з газовим родовищем
03.08.2020   //  

Антимонопольний комітет України дозволив Гузенку Олександру Анатолійовичу та Гузенко Тетяні Олександрівні стати власниками 100% статутного капіталу ТОВ «Надра-Геоінвест», що розробляє Скоробогатьківське нафтогазоконденсатне родовище в Полтавській області.

Тетяна і Олександр Гузенко

Відповідні два рішення АМКУ прийняв 17 липня. Олександру та Тетяні Гузенкам дозволено стати власниками часток по 50% в «Надра-Геоінвесті». До цього ці частки належали кіпрській «Mollyco limited», що була записана на естонця Віталія Нантоя, та кіпрській «AFL Asia Financial LTD», яка також була записана на громадянина Естонії – Олега Ягольника. ЗМІ вважали Нантоя та Ягольника номінальними власниками «Надра-Геоінвесту».

Нові власники «Надра Геоінвест» Олександр та Теня Гузенко – це батько та дочка. Олександра Гузенка раніше журнал Forbes включав до топ-20 найбагатших мешканців Дніпра, основою його бізнесу є ПАТ «Едем», що займається виробництвом шпалер та керамічної плитки. Також його бізнес пов’язаний з нерухомістю.

Нині Олександр Гузенко вказаний бенефіціаром ТОВ «Сенс-Д». До переліку її засновників він увійшов після того, як в 2018 році Держгеонадра видало фірмі без аукціону спецдозвіл на газове родовище в Полтавській області. Тоді ж журналісти програми «Схеми» зафіксували, що документи фірми для Держгеонадр готували ті ж люди, що і для ТОВ «Іст Юроуп Петролеум», яку пов’язують з Павлом Фуксом.

Перед цим до газового бізнесу увійшла його дочка, яка в 2017 стала співвласницею ТОВ «Газ-МДС», що займається постачанням газу.

Це сталося після її одруження з Олександром Кацубою – екс-заступником голови правління НАК «Нафтогаз України». Цю посаду в 26-річному віці він отримав у спадок від свого старшого брата Сергія, який став в 2012 році народним депутатом. Тоді ж від Партії регіонів нардепом став і їх батько Володимир Кацуба.

Після Майдану Генеральна прокуратура звинуватила Олександра Кацубу у заволодінні майже $0,5 млрд коштів «Нафтогазу» та у замаху на крадіжку ще 5 млрд  грн. грошей компанії. В 2017 році він уклав угоду про визнання винуватості та компенсував 130 млн грн. в бюджет, після цього вийшов на волю. Також він був свідком в справі про закупівлю «вишок Бойка».

Під час кримінального розслідування Олександра Кацуба розлучився з Тетяною Гузенко, але пізніше пара подорожувала разом.  На початку липня 2020 року Гузенко оприлюднила спільне фото з ним та дітьми до ювілею весілля.

Гузенко балотувалася на виборах в 2019 році до Верховної Ради від політпроекту блогера Анатолія Шарія – «Партії Шарія», де була в списку під №11. В цьому ж списку була її теща Наталія Гордієнко (офіційно розлучена з Володмиром Кацубою), яка очолює обласну партійну організацію. За даними «Харківського антикорупційного центру», партійний офіс знаходиться в Харкові за адресою Суздальські Ряди, 9. За цією ж адресою знаходиться й купа фірм, засновники яких перераховують гроші парті. Сама ж будівля з офісом належить британським компаніям «Сomterra limited» та «BT Bautex LTD», бенефіціарами яких в реєстрі вказана Дар’я Гасан. Її батько, Олександр Цупило – був якраз парламентським помічником Володмира Кацуби, на його сім’ю був переоформлений бізнес екс-нардепа.

За даними руху «Чесно»,  найбільшим донором  «Партії Шарія» стала Галина Хлонь, яка вказана бенефіціаром ТОВ Науково-виробнича фірма «Техпроект». Засновниками фірми вказані Володимир Дельдінов та кіпрські «Норчамо лімітед» та «Фероза трейдінг С.А.». Раніше до переліку засновників входила панамська «Marco Development S.A.», яку екс-нардеп Сергій Лещенко пов’язував з Ігорем Котвіцьким – бізнес-партнером міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

В кінці липня Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження щодо заборони діяльності політичної партії «Партія Шарія». Перед цим Раніше «Дзеркало тижня» повідомило, що за цією ініціативою може стояти домовленості Офісу президента з керівником ОАСК, який разом з суддею суду є фігурантами розслідування Національного антикорупційного бюро про вчинення корупційних злодіянь.

Нагадаємо, «Надра-Геоінвест» було засноване наприкінці 2007 року фірмою «Гео-Інвест» (50%) та національною компанією «Надра України» (50%). В той час держкомпанію очолював Едуард Ставицький, а «Гео-Інвест» контролювалося його підлеглим Максимом Максіменцевим. В 2012 році, коли Ставицький вже став міністром, «Надра Геоінвест» без аукціону отримали спецдозвіл на Старобагатьківське родовище, що до того розроблялося державною компанією, Після зміни влади в 2014 році Ставицький покинув Україну, його було оголошено в розшук, а фірма «Надра-Геоінвест» декілька разів змінила власників. Минулого року вона анонсувала буріння 9 Скоробагатьківському родовищі. Також «Надра-Геоінвест» має спецдозвіл на видобуток вуглеводнів на Вороньківсько-Селюхівській площі.

За даними Youcontrol, за підсумками 2018 року «Надра-Геоінвест» отримало 89 млн грн. валового прибутку, що майже на чверть нижче показника роком раніше.

Тетяна Гузенко також в 2020 році, за даними системи Smida, стала власницею 24% в ПАТ «Пласт», що раніше належало біглому екс-нардепу Олександру Онищенку. Нині у фірми п’ять дійсних спецдозволів для робіт на родовищах для видобутку газу, а система Youcontrol вказує Гузенко її кінцевим бенефіціаром.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»