«ІПП-Центр» із чехами Путіна на субпідряді виграв у їхньої ж фірми 123 мільйони ХАЕС
31.07.2020   //  

ВП «Хмельницька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 28 липня за результатами тендеру замовив ТОВ «ІПП-Центр» послуги, необхідні для продовження строку експлуатації енергоблоку №1, на 123,10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2029 року «ІПП-Центр» має виконати заходи з управління старінням елементів і конструкцій енергоблоку №1. Йдеться про реакторну установку, трубопроводи системи технічної води відповідальних споживачів групи «А» (підземна частина) та підйомні крани. Ці заходи визначені за результатами оцінки технічного стану при продовженні строку експлуатації енергоблоку №1. Саму оцінку в 2017 році замовили фірмі «ÚJV Řež a.s.» (Чехія) за 81,01 млн грн., причому тоді єдиним суперником був «ІПП-Центр».

Послуги на чверть суми, а саме на 30,00 млн грн. виконають чотири субпідрядники: фірма «Škoda JS» (Чехія), ТОВ «Енергобезпека Груп», ТОВ «Експертно-технічний центр «Енергоресурс» і Придніпровська державна академія будівництва та архітектури.

За кошторисом, найвищі зарплати у 31 100 грн. на місяць мають головний інженер, заступник головного інженера та завідувачі відділу експертиз та продовження ресурсу, відділу розрахунків на міцність та відділу технічної діагностики та паспортизації. На зарплати піде 28% суми, або 34,37 млн грн., а на прибуток – 5% суми, або 6,60 млн грн.

Переможна пропозиція була на 2% нижча від очікуваної вартості нинішньої закупівлі.

Анонімна фірма скаржилась замовнику на вимогу тендерної документації, яку вважала дискримінаційною. Йшлося про вимогу досвіду успішного виконання «оцінки технічного стану, обґрунтування та продовження терміну безпечної експлуатації (ОТС та ПТЕ) корпусу реактора, ВБ, ГРР, ВКП і ОЕ енергоблоків з серійною реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320». Договір мав бути повністю завершеним, а результати – прийнятими Держатомрегулювання. Скаржник вимагав, що вони могли бути прийняті регулюючим органом іншої країни, де експлуатуються енергоблоки з серійною реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320В320. Але замовник відмовився вносити зміни, бо ця «вимога мінімізує ризики, пов’язані із проходженням звітною документацією Державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, і сприяє вчасному та якісному наданню послуги».

Єдиним конкурентом стала згадана «UJV Rez a.s.». Одним з її акціонерів є та сама «Skoda JS a.s.», яка контролюється російською групою «Объединенные машиностроительные заводы». Останню контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

У 2018 році ЗМІ повідомляли, що росіяни хочуть продати «Skoda JS» французам, а в 2019 році – що її нібито хочуть купити корейці (детальніше про це можна прочитати тут).

Нагадаємо, в Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідують справи щодо хабара від «Skoda JS» українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко кілька скликань Верховної Ради очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатому». У грудні 2015 року він склав депутатський мандат. Восени 2018 року САП зачитала в суді обвинувальний акт щодо Мартиненка та інших фігурантів справи.

В Україні «Skoda JS» отримувала підряди виключно в «Енергоатому». Останній називає її можливим підрядником із добудови двох незавершених енергоблоків Хмельницької АЕС.

Власниками «ІПП-Центру» є Андрій Васильович Богдан (не плутати з екс-головою ОП Андрієм Йосиповичем Богданом), Максим Заразовський, Михайло Варваринець і Валерій Чалайдюк. У 2012 р. Варваринець йшов у нардепи від партії «УДАР Віталія Кличка».

Чалайдюк, частка котрого в «ІПП-Центрі» раніше належала Діані Котілевич, співволодів ТОВ «Діаконт». Богдан був відомий як старший науковий співробітник відділу фізичних основ міцності і руйнування, а Заразовський – відділу міцності матеріалів і елементів конструкцій при кріогенних температурах Інституту проблем міцності ім. Писаренка.