Держгеонадра без аукціону зливає два родовища бурштину за схемою чотирирічної давнини
31.07.2020   //  

Державна служба геології та надр прийняла рішення видати ТОВ «Зірка Рівненщини» та ТОВ  «Георесерчінг» на розробку двох родовищ бурштину в Рівненській області.

Про це пише «Nadra.Info» з посиланням на накази від 24 червня 2020 року.

Наказом №244 надано спецдозвіл на ділянку «Вири» в Сарненському районі Рівненської області. Його отримало ТОВ «Зірка Рівненщини».

Наказом №245 надано спецдозвіл на ділянку «Чудель» в Сарненському районі Рівненської області. Отримало ТОВ «Георесерчінг».

Як випливає з текстів наказів Держгеонадр, спецдозволи видано без проведення аукціонів, на виконання рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 02.04.2019 у справі №817/856/16, залишеного без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.07.2019, враховуючи ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від 03.06.2020, з урахуванням рекомендацій Робочої групи з питань надрокористування (протокол від 16.06.2020 № 5-РГ-2020).

За словами голови Держгеонадр Романа Опімаха, самі спецдозволи будуть видані фірмам після сплати їх повної вартості.

Засновниками «Зірка Рівненщини» є Андрій Чуба (Київ, частка в капіталі 50%), Володимир Ніколаєв (Київ, 30%) і Іван Бондарь (Тернопільська область, 20%).

Засновники «Георесерчінг» ті ж  Андрій Чуба (піталі 50%) таВолодимир Ніколаєв (30%),  а також  Олег Василик (Львівська область, 20%).

Нагадаємо, на аукціоні 17 липня 2020 року Держгеонадра продала два спецдозволи на розробку бурштинових родовищ «Західна перша» і «Західна друга» за 41 млн грн.

Від «Наших грошей»

З минулорічного рішення Рівненського окружного адмінсуду, яке стало однією з підстав видачі «бурштинових» спецдозволів, відомо, що «Зірка Рівненщини» та «Георесерчінг» подали заяви до Дергеонадр ще в березні 2016 року. Тоді ж вони звернулися до Рівненської облради, погодження якої потрібно було для отримання спецдозволів без проведення аукціонів. В підсумку облрада відмовила фірмам, а Держгеонадра повернуло заяви. Але без відмови, таким чином взагалі не використавши рішення облради. Це і стало підставою для рішення судів на користь фірм, адже Держгеонадра мало або відмовити, або погодити заяви. Позови обох фірм були об’єднані в одну справу і суди їх розглядали з 2016 року.

В підсумку, в квітні 2019 року Рівненський окружний адмінсуд зобов’язав Держгеонадра повторно розглянути заявки «Зірка Рівненщини» та «Георесерчінг». При цьому, розглянути відповідно до порядку видачі спецдозволів, що існував станом на березень 2016 року. Адже вже в квітні 2016 Кабмін суттєво змінив умови, а саме з них було виключена можливість родовище за наявності там цілостно-майнового комплексу заявника, на що й робили акцент в своїх заявах  «Зірка Рівненщини» та «Георесерчінг». При цьому тоді суд відмовився зобов’язати Держгеонадра видати спецдозволи за принципом мовчазної згоди через пропущені строки розгляду заяв претендентів, хоча і визнав, що фірми подали повний пакет документів для отримання дозволів.

З судового реєстру також відомо, що у вересні 2019 року Держгеонадра повторно розглянули заяви двох фірм и відмовила їм у видачі спецдозволів. Після цього вони звернулися до суду з вимогою роз’яснити рішення Рівненського окружного адмінсуду від 02.04.2019 року. Суддя Наталія Друзенко, яка й прийняла це рішення в 2019 році, в ухвалі суду від 033.06.2020 року роз’яснила, що Держгеонадра неправомірно відмовила «Зірка Рівненщини» та «Георесерчінг» у спецдозволах, використавши стару редакцію порядку видачі таких документів. Суддя роз’яснила, що раз суд своїм рішенням визнав повним поданий пакет документів фірм та необхідність розглянути їх заяви, то єдиним правильним виходом із ситуації тепер буде видача спецдозволів.

Після такої ухвали суду Держгеонадра оприлюднило накази про видачу спецдозволів.

Андрій Чуба, який має найбільші частки в статутному капіталі «Зірка Рівненщини» та «Георесерчінг», раніше був співзасновником в ТОВ «Рівненерудпром»та керівником ТОВ «Амбер майнінг компані». Всі ці фірми разом намагалися оформити видобуток бурштину в Рівненській області.

Весною 2016 року Держгеонадра очолював Микола Бояркін.