ДАСУ змушує Укравтодор розірвати підряд з «Ростдорстроєм» ціною 452 млн по скандальному тендеру
31.07.2020   //  

Державна аудиторська служба України встановила, що Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області неправомірно допустила до трьох тендерів ТОВ «Ростдорстрой», яке в результаті виграло один з підрядів на поточний середній ремонт дороги Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя на суму 452 млн гривень. Тому ДАСУ зобов’язала розірвати договір, укладений з компанією. Про це стало відомо з результатів моніторингу ДАСУ, опублікованих у «Прозорро» 17 липня.

Держаудитслужба встановила, що тендерна пропозиція «Ростдорстрою» не відповідала вимогам тендерної документації, а тому він неправомірно брав участь у трьох тендерах на ремонт дороги Н-23 (в одному виграв «Ростдорстрой», в двох інших – ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «СУНП «Автострада»).

Зокрема, «Ростдорстрой» у складі своєї тендерної пропозиції не надав повний пакет документів щодо асфальтобетонного заводу.

«Учасник ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ» у складі своєї тендерної пропозиції надав посвідчену копію атестату виробництва, проте посвідчена копія договору на проведення атестації з усіма додатками, які є невід’ємною частиною договору у тендерній пропозиції відсутні, чим не дотримано вимоги підпункту 1 пункту 5 розділу ІІІ тендерної документації та пункту 1.3 Додатку № 1 до тендерної документації», – вказано у моніторингу.

Згідно з результатами моніторингу, у документах «Онур Конструкціон Інтернешнл» та «СУНП «Автострада» порушень не виявлено. За інформацією ДАСУ, в разі неможливості усунути порушення, Замовник мав відмінити торги, проте не зробив цього. Таким чином Держаудитслужба зобов’язала протягом п’яти робочих днів (з 17 липня) розірвати договір, укладений з «Ростдорстрой».

Наразі рішення ДАСУ не виконано і угода з «Ростдорстроєм» не розірвана.

Щодо інших двох тендерів ДАСУ закликала Замовника «дотримуватись принципів публічних закупівель через забезпечення неупередженого розгляду і відхилення тендерних пропозицій у відповідності до вимог статті 31 Закону та недопущення таких порушень у подальшому».

Нагадаємо, ці три тендери розміром півмільярда кожен Кіровоградська САД оголосила після відміни 14 тендерів по 100 млн гривень на цю ж дорогу. Причому, як стало відомо з протоколу засідання комісії з корупційних ризиків Кіровоградської САД, нові, укрупнені тендери оголосив призначений Кубраковим Ігор Вишневський (попереднього керівника Андрія Царенка, який оголошував 14 тендерів, звільнили). Укрупнення тендерів дозволило відсікти від участі в тендерах фірм з меншим досвідом виконання аналогічних робіт. Відтак підряди розіграли виключно фаворити Укравтодору, що входять в Національну асоціацію дорожників України.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу авторитетного бизнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Офіційно бенефіціарами значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.