«Альтком» у дев’ять разів задрав ціну на доставку емульсії для Укравтодору на трасу від Пирятина за 455 мільйонів
31.07.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Полтавській області підписала угоду з ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Р-60 Кролевець-Конотоп-Ромни-Пирятин на 455,07 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На торги прийшли три компанії – «Шляхове будівництво «Альтком», «Ростдорстрой» та  «Миколаївбудцентр». Пропозицію останнього відхилили через те, що учасник на підтвердження аналогічного досвіду, надав договори по ремонту на дорогах в Одеській області у якості субпідрядника фірми «Полтавабудцентр», хоча Служба автомобільних доріг в Одеській області заперечила цю інформацію. Згідно даних Одеської САД, виконавцем робіт на відповідних дорогах була компанія «Полтавабудцентр», яка не надала жодних звернень до Служби автодоріг щодо залучення «Миколаївбудцентру» субпідрядником.

Тендерна документація вимагала від учасників мати аналогічний досвід виконання основних видів робіт у кількості 100%, по контрактам укладеним в останні 3 роки і виконаним щонайменше на 85%. Ця «дискримінаційна вимога» звужувала кількість можливих учасників до вузького кола компаній, тож скаргу на цю вимогу подала ТОВ «ІБК «Енерготехнобуд» , яка відкликала її ще до початку розгляду у АМКУ, через «помилки у написанні скарги».

Тож на аукціоні залишились дві компанії – «Альтком» та «Ростдорстрой». В результаті аукціону ціна від очікуваної вартості впала на 13%. В кошторисі компанії закладені будівельні матеріали по цінам подекуди у рази вищими, за ринкові. Тож яким чином полтавська САД формувала очікувану вартість цієї закупівлі – не зрозуміло.

Згідно опублікованого кошторису, «Альтком» продасть Полтавській САД будівельні матеріали по таким цінам:

Емульсія бітумна ЕКШ60 – 18 338 грн/т

Щебінь з природного каменю 20-40  – 1799 грн/м3

Щебінь з природного каменю 40-70 – 1799 грн/м3

Щебнево-піщана суміш – 1470 грн/м3

Асфальтобетонні суміші тип А БНД 60/90 – 2855 грн/т

Асфальтобетонні суміші тип Б БНД 60/90 – 2713 грн/т

Згідно моніторинг цін на будівельні матеріали за травень, які на замовлення Укравтодору публікує ДержДорНДІ, ціна на бітумну емульсію  у цьому регіоні складала 14 982 гривень за тонну. Тобто ціна у «Альткому» на 20% дорожча, при тому що ціна на бітум на ринку з травня знизилась. До прикладу, у цьому ж регіоні сільська рада у Полтавській області закупила бітумну емульсію минулого місяця по 12 390 гривень за тонну з доставкою, що на 32% дешевше. По 13 500 гривень за тонн розіграли торги при закупці бітумної емульсії  і у березні цього року в області, коли ціна на бітум були вищі.

Також «Альтком» у дев’ять разів завищив вартість доставки емульсії. Зараз вона прописала транспортування по 5853 грн/т (без ПДВ). А у 2017 році на підряді тієї ж Служби автомобільних доріг у Полтавській області фірма закладала доставку по 663 гривні за тону. Хоча тоді ціни на паливо були вищими за теперішні. Ліворуч кошторис 2017 року, праворуч – 2020 р, обведено вартість доставки емульсії – у “чисельнику” дроба:

Від «Наших грошей». Згідно кошторису 2017-го року, відстань від місця закупівлі бітумної емульсії до об’єкта будівництва склала 347 кілометрів. Тобто доставка коштувала 1,91 грн за тоно-кілометр. Якби «Альтком» заклав саме цей прайс у нинішній тендер, то транспортування за 5853 грн можна було б виправдати тільки доставкою щонайменше з Ірландії.

Згідно того ж таки моніторингу ДерждорНДІ, ціна на щебінь фракції 20-40 складає 442 гривні за кубічний метр, але у кошторисі Альткому щебінь вийшов у чотири рази дорожче.  Щебінь з доставкою у Полтавській області у системі «Прозоро» можна знайти  не більше за 615 гривень за тонну.

Щебнево-піщана суміш також у моніторингу прописана у  630 гривень за кубічний метр, що у 2,5 рази менше, ніж у кошторисі «Альткому». При чому, згідно кошторису, сам щебінь вартує менше 300 гривень, а його доставка прописана у 1469 гривень за тонну, доставка бітумної емульсії також обійдеться для Полтавської САД у 5853 гривень за тонну, а щебнево-піщаної суміші у 911 гривень за кубічний метр. Тобто лише на доставку щебнево-піщаної суміші «Альтком» заклав понад 29 мільйонів гривень.

ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» входить до промислової групи «Альтком», яка за часів Януковича була фаворитом серед дорожніх підрядників. Кінцевим власнок  ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» є Олександр Тісленко. За часів перебування Бориса Колеснікова на посту віце-прем’єра «Альтком» вважався найуспішнішим підрядником, і натендерив 13,12 млрд грн.