Харківські укравтодорівці фактично ліквідували досвідну заточку і отримали на торгах економію у 22%
30.07.2020   //  

14 липня Служба автомобільних доріг у Харківській області повідомила про намір укласти угоду  з ТОВ «Славдорстрой» на поточний середній ремонт двох ділянок автомобільної дороги держзначення Р-78 Харків – Зміїв – Балаклія – Гороховатка на 300,00 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Аналогічний тендер оголошували за декілька місяців до початку цього аукціону, але замовник скасував проведення торгів. На перші торги прийшли чотири компанії – «Миколаївбудцентр», «Голден констракт», «Будівельний альянс Преміумжитлобуд» та «Автомагістраль-Південь». Пропозиції трьох останніх замовник відхилив, у зв’язку з невідповідністю тендерній документації. При чому потрібні документи також не надала компанія «Автомагістраль-Південь», яка є лідером серед підрядників Укравтодору, але не завантажила у систему «Прозоро» документи, які Укравтодор постійно вимагає на дорожніх тендерах – підтвердження наявності асфальтобетонного заводу та жодної інформації про матеріально-технічну базу.

На вже наново оголошені торги прийшли шість компаній – «Славдорстрой», «Автомагістраль-Південь», «ШБУ-77», «СНПУ «Автострада», «Будівельний альянс Преміумжитлобуд» та  «Миколаївбудцентр». Пропозиції трьох останніх відхилили. При чому пропозиція компанії  «Миколаївбудцентр», яку на попередньому скасованому тендері харківська САД допустила до торгів, цього разу відхилили. Згідно протоколу розгляду тендерних пропозицій, фірму не допустили до аукціону через направлений запит від голови тендерного комітету харківської САД до Служби автодоріг у Миколаївській області, яка не підтвердила участі фірми на субпідряді по договорам, які вона надала у якості підтвердження аналогічного досвіду. Тож пропозицію фірми відхилили.

Харківська САД  прописала дискримінаційну заточку, яка вимагає від учасників мати аналогічний досвід в обсязі 100% по основним видам робіт за останні три роки у контрактах, які виконані щонайменше на 85%, на дорогах державного значення відповідної категорії. Цю вимогу документації намагались оскаржити компанії «БК «Євродор» та «Євробуд плюс», але відкликали свої скарги ще до початку їх розгляду у Антимонопольному комітеті, через «втрату зацікавленості у закупівлі».

Але  за тиждень до кінцевого строку подання пропозицій замовник вніс у тендерну документацію зміни, якими виключив з вимоги про аналогічні договори умову щодо обов’язкового класу доріг, і учасники отримали право подавати договори по ремонтам на дорогах не тільки державного, але й місцевого значення. Тож на торги потрапили три компанії – «ШБУ-77», «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой». В результаті перемогу отримала фірма «Славдорстрой» з пропозицією 300 мільйонів гривень. Економія для держави від очікуваної вартості на цих торгах сягнула 22%, що зберегло державі 82,80 мільйонів гривень.

Під час аукціону фаворит Укравтодору «Автомагістраль-Південь» запропонувала ціну на 70 мільйонів меншу за очікувану вартість ремонту, при тому, що зазвичай фірма знижує свою пропозицію на незначний відсоток.

Майже ідентична ситуація склалась ще на одному тендері Служби автомобільних доріг у Харківській області на середній ремонт автомобільної дороги державного значення Т-21-01 – Мерефа – Зміїв. 2 липня замовник підписав з компанією «Славдорстрой» договір на 250,00 мільйонів гривень. На торгах були ті ж самі конкуренти, а економія на торгах склала 21%. Згідно з протоколом узгодження цін на матеріальні ресурси, «Славдорстрой» продасть Укравтодору будівельні матеріали по таким цінам:

Щебнево-піщана суміш С7 – 452 грн/м3

Емульсія бітумна ЕКШ60 – 15 500 грн/т

Суміші асфальтобетонні щільні для верхніх шарів покриття крупнозернисті А – 2947 грн/т

Суміші асфальтобетонні щільні для верхніх шарів покриття дрібнозернисті Б – 2783  грн/т

Суміші бетонні В10 (від 20 до 40) –  2015 грн/м3

Суміші бетонні В15 (менше 10) – 1860 грн/м3

ЩМАС-20 – 3 240 грн/т

Щебінь з природного каменю фракції 20-40 мм – 445 грн/м3

Щебінь з природного каменю фракції 40-70 мм – 458 грн/м3

Бітуми нафтові для покрівельних мастик БНМ 35/60 – 12 996 грн/т

Бітуми нафтові для покрівельних мастик БНМ 75/30 – 10 998 грн/т

По більшості позицій, ціна майже до копійки збігається з моніторингом цін на будівельні матеріали за травень, які робить ДержДорНДІ на замовлення Укравтодору.

ТОВ «Славдорстрой» є найбільш успішним підрядником у Донецькій області . Володіє фірмою донеччанин Сергій Сухий. Директор компанії – Олег Воронов, раніше він працював у дочірньому підприємстві «Донецький Облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».