Із засідання Київради виштовхали двох опозиційних депутатів, які збиралися виступати проти корупційно небезпечних проектів
27.07.2020   //  

Двох позафракційних депутатів Святослава Кутняка і Прохора Антоненка 23 липня фізично не допустили до засідання Київської міської ради інші депутати при мовчазній згоді міського голови Віталія Кличка. Про це депутати повідомили на своїх сторінках у Facebook.

За словами Кутняка, не пускати їх до сесійної зали дав вказівку Кличко.

«Міський голова просто дав завдання окремим депутатам не пускати нас в залу. Ми двічі заходили в сесійну залу, і нас двічі звідти виштовхували», – написав він.

При цьому Кличко не намагався жодним чином припинити застосування фізичної сили до Кутняка і Антоненка і зупинити їх виштовхування із зали.

«Міський голова все це бачив і навіть не намагався зупинити порушення Закону – перешкоджання депутату виконувати свої обов’язки. Кличко мав би зупинити сесію, але навіть не зробив зауваження тим депутатам, які нас виштовхували», – заявив Кутняк.

У результаті депутати на засідання так і не потрапили.

Кутняк і Антоненко свій не допуск на засідання пов’язують із винесенням на порядок денний засідання понад 700 питань, багато з яких вони вважають корупційними і про це вони збиралися заявляти при їх розгляді.

«Сьогодні на сесію Київради Кличко виніс понад 700 питань. Оскільки багато з цих питань є відверто корупційними, наша #команда_Левченка раніше публічно заявляла, що ми будемо проти них виступати, щоб Кличко не зміг їх протягнути, й будемо виносити на сесії свої правки, щоб кияни знали, що насправді ховається в деяких проектах з «гарними» назвами. Це ми й планували зробити сьогодні», – заявили депутати.

Депутати заявили, що звернуться до правоохоронних органів через цей інцидент.

Нагадаємо, напередодні засідання екс-нардеп Юрій Левченко, експерт з питань містобудування Георгій Могильний, депутати Київради Святослав Кутняк і Прохор Антоненко проаналізували питання, винесені на розгляд 23 липня.

За їхніми словами, на засідання, яке відбувається фактично за три місяці до місцевих виборів, виносяться сотні питань, які роками накопичувалися у Київраді і не розглядалися. Наприклад, серед них є понад 50 проектів відведення ділянок «Київзеленбуду» для створення скверів, які вже фактично створені. Або ж понад 100 аналогічних проектів про виділення ділянок для шкіл. Варто зауважити, що, відповідно до законодавства, комунальники могли почати розробляти відповідні проекти землеустрою через 30 днів після того, як не отримали відмови від Київради, як це часто роблять забудовники, наближеної до чинної влади. Однак, комунальники нічого не розробляли, і роками чекали на рішення Київради.

Крім того, близько половини всіх рішень – це проекти про відмову у відведенні ділянок фізособам, які хочуть приватизувати ділянки з різних причин.

Втім, до порядку денного увійшли також проекти щодо низки резонансних об’єктів. Серед них, зокрема, проект рішення про повернення статусу території зелених насаджень загального користування ділянкам у парку відпочинку Протасів Як, де хочуть звести скандальний ЖК Tourbillon.

Основна проблема цього проекту рішення, за словами Георгія Могильного, що ділянки статус зеленої зони не втрачали, адже відповідне рішення Київради 2007 року не набуло сили. Відтак, проголосувавши за вказаний проект, Київрада фактично що рішення вступило в силу і там по Генплану зараз багатоповерхова житлова забудова, а не зелена зона. Таким чином, забудовник отримує додаткові важелі для подальших оскаржень в судах, і, врешті, забудови парку.

Крім того, до порядку денного увійшов проект рішення по розірванню договору оренди з забудовником у Чкаловському сквері. Однак, договір оренди за строками закінчився навесні цього року. Разом з тим, Київрада у липні хоче розірвати цей договір за проектом рішення, який з минулого року чомусь не розглядали. Фактично, у разі прийняття це рішення легалізує поновлення оренди за мовчазною згодою, що передбачає відсутність будь-яких порушень з боку забудовника, що у подальшому дасть змогу останньому скасувати розірвання оренди через суд.

Також серед інших питань порядку денного 23 липня – легалізація незаконного житлового комплексу «Єнісейська садиба» у Голосіївському районі, який був збудований на само захопленій ділянці повністю за часів мерства Кличка, а також списання пайових внесків для «Укрбуду», зокрема, для введених в експлуатацію об’єктів.

23 липня Київрада ухвалила рішення, яким звільнила об’єкти «Укрбуду» від сплати пайових внесків. По Чкалівському скверу прийнято рішення у першому читанні, надалі ще будуть вноситися правки. По Протасовому Яру на невідкладному засіданні земельна комісія за годину до засідання Київради проект підтримала повністю, однак на розгляд сесії його так і не винесли. Також не дійшло до розгляду проекту рішення по «Єнісейській садибі».