Мінкульт відстояв припис по ЖК біля Звіринецького кладовища, але не оскаржив зобов’язання видати на нього дозвіл
24.07.2020   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд відновив дію припису Міністерства культури від 19.07.2018, яким було негайно зупинено будь-які будівельні роботи по вул. Старонаводницькій, 42-44 у Печерському районі Києва. Про це свідчить постанова від 13 липня.

Цей припис Мінкультури видав у червні 2018 року, коли виявив, що на ділянці, яка знаходиться в межах Центрального історичного ареалу столиці ведуться роботи без відповідного дозволу Мінкульту.

19 лютого Окружний адмінсуд м. Києва зупинив дію цього припису. Однак, 13 липня апеляційний суд цю ухвалу скасував. Зокрема, апеляційний суд звернув увагу на те, що правомірність цього припису була встановлена Верховним Судом у серпні 2019 року.

Водночас нагадаємо, що у березні цього року Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав Міністерство культури видати ТОВ «Фін-Інвест Менеджмент» дозвіл на проведення земляних робіт на території пам’ятки, охоронюваній археологічній території, в зонах охорони, в історичних ареалах населених місць з метою будівництва багатофункціонального комплексу на вул. Старонаводницька, 42-44.

Як свідчать дані Держреєстру судових рішень та Судової влади України, апеляційну скаргу на це рішення Мінкульт не подав. У судовому реєстрі є лише ухвала за травень, якою суд ухвалив додаткове рішення: стягнути з Мінкульту на користь «Фін-Інвест Менеджмент» 20 тис грн витрат на професійну правничу допомогу.

Нагадаємо, під виглядом багатофункціонального комплексу вул. Старонаводницькій, 42-44 будується житловий комплекс Edeldorf. Відповідно до Генплану м. Києва, більша частина ділянки є територією громадських будівель та споруд, що означає, що будувати житло тут не можна.

Ділянка площею 0,59 га по вул. Старонаводницькій, 42-44 з 2007 року перебуває в оренді у ТОВ «Фін-Інвест Менеджмент».

21.12.2016 «Фін-Інвест Менеджмент» уклав із ТОВ «Будгруппроектінвест-1» договір про будівництво багатофункціонального комплексу на вказаній ділянці.

28.12.2016 Департамент містобудування та архітектури КМДА видав «Фін-Інвест Менеджмент» містобудівні умови та обмеження на цей комплекс.

У березні 2018 року Держархбудінспекція України видала «Фін-Інвест Менеджмент» дозвіл на виконання будівельних робіт на об’єкті «багатофункціональний комплекс».

Підрядником будівництва є ТОВ «Мостицький 2», засновниками якого є Сергій Колесник і ПАТ «ЗНКВІФ «Акула», що має спільний телефон (0445945452) із ТОВ «Едельбург Девелопмент», керівником якого є екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер. Підписантом «Едельбург Девелопмент» є Валерій Лєвцов, брат якого Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні.

Співвласниками ТОВ «Будгруппроектінвест-1» є «Едельбург Девелопмент» і Тетяна Зуєва.

Власниками ТОВ «Фін-Інвест Менеджмент» є Олександр Самолюк і Євген Семерін.