Обраний забудовником суддя ОАСК дозволив житлову висотку у 80 метрів на Печерську, де діє обмеження в 27 метрів
22.07.2020   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправним та скасував обмеження по висоті для житлового будинку по вул. Московській, 43/11 (літера «А») у Печерському районі, встановлені вихідними даними на будівництво. Про це свідчить рішення ОАСК (суддя Патратій О. В.) від 17 липня.

Так, суд скасував пункт 1 Містобудівних умов та обмежень, виданих ТОВ «Будінвестиції» для проектування багатоквартирного житлового будинку по вул. Московська, 43/11 (літера «А») в частині, де зазначено: «26,5 > h > 13.5 м».

Таке обмеження по висоті (не вище 27 м) для ділянок і об’єктів, які розташовані у Центральній планувальній зоні, встановлено Генпланом м. Києва. Втім, ОАСК погодився  із доводами забудовників і зазначив у своєму рішенні про відсутність правових підстав вважати, що ділянка на перетині вул. Московської та Цитадельної у Печерському районі знаходиться в Центральній планувальній зоні міста Києва, у зв’язку з чим у забудовника відсутній обов’язок дотримуватись обмежень в частині граничної висоти будівель.

На думку суду функціональне призначення земель у Києві визначається не Генпланом, а зонінгами (планами зонування терарій). А оскільки План зонування території центральної планувальної зони Києва досі не затверджений Київрадою, відтак ні цієї зони немає, ні обмежень по ній.

Від «Наших грошей»: Генеральний план є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні. У діючому Генплані Києва визначені 8 планувальних зон, у т.ч. Центральна, у якій діє обмеження по висоті  не вище 27 метрів. Зонінги розробляються на основі Генплану і не можуть йому суперечити. Відтак, твердження ОАСК є підміною понять: встановлені Генпланом планувальні зони суд видав за принципово відмінне поняття «функціональні зони», що встановлюються в зонінгу.

Крім того, ОАСК додав, що з аналізу Реєстру містобудівних умов та обмежень КМДА вбачається, що при видачі МУО, Департамент містобудування кожного разу на власний розсуд встановлює замовнику будівництва граничнодопустиму висоту для об’єкта будівництва. І наводиться приклад, що Департамент видав забудовникам у Печерському районі 8 МУО з висотою 73,5 м; 4 МУО – 100 м; 1 МУО – на 30 поверхів (орієнтовно 85 м). На думку суду, це є свідченням того, що Генплан м. Києва не містить обмеження щодо верхньої межі граничнодопустимої висоти забудови на території міста.

Стосовно ж того, що багатоповерхова житлова забудова ділянки суперечить Генплану також тому, що це є територія житлової середньо- та малоповерхової забудови, а також частково – територія громадських будівель та споруд, суд лише вказав, що ця забудова відповідає цільовому призначення ділянки. Хоча цільове і функціональне (відповідно до Генплану) призначення ділянки – це два не тотожні поняття.

В рішенні вказано, що висота майбутнього житлового будинку по вул. Московська, 43/11 (літера «А») складе 80 м – 23 поверхи.

Зауважимо, що Департамент містобудування та архітектури КМДА не скористався своїм правом щодо подачі відзиву на цей позов, а також не повідомив суд про причини неможливості його подання. У зв’язку з цим суд дійшов висновку про визнання Департаментом позову.

Нагадаємо, ТОВ «Будінвестиції» у травні подало до Окружного адміністративного суду м. Києва вісім позовних заяв з вимогою змінити висоту об’єкта забудови на вул. Московській, 43/11, сім з яких були повернуті чи відкликані. У результаті позов потрапив до судді Олени Патратій.

А до того, у березні, забудовник через ОАСК скасував низку планувальних обмежень, визначених МУО. Зокрема, суд видалив усі пункти, які вимагали від забудовника дотримання законодавства про охорону культурної спадщини.

ТОВ «Будінвестиції» у 2004 році отримало в оренду ділянку площею 0,16 га на перетині вулиць Московської та Цитадельної (вул. Цитадельна, 9-а) для будівництва житлово-офісного комплексу з підземною автостоянкою. У свою чергу «Джі Ем Сі аллайенс ллп» у 2008 році отримало поруч в оренду ділянку площею 0,27 га на вул. Московська, 43/11 (літера «А»).

У липні 2018 року «Будінвестиції» і «Джі Ем Ci Аллайенс Ллп» отримали в Департаменті містобудування КМДА містобудівні умови та обмеження для проектування багатоквартирного житлового будинку.

Власником ТОВ «Будінвестиції» значиться Наталія Антоненко, керівником – Наталія Герасименко. У 202-2018 рр засновниками фірми були белізькі компанії «Альвія Лімітед» і «Долена Лімітед».

Британську компанію «Джі Ем Сі аллайенс ллп» (GMC Alliance Llp) контролює Микола Косенко.

У 2008 році АМКУ надав дозвіл кіпрській компанії Aisi Realty Public Limited на купівлю акцій GMC Alliance LLP. На той момент Aisi Realty Public Limited мала у своєму портфелі три проекти у сфері житлової нерухомості у Києві (Цимлянській провулок, Киянівський провулок і «Поділ Residential», а також два проекти у сфері складської нерухомості («Термінал Бровари» і за 15 км від Одеси).