Флагшток біля «Батьківщини-Матері» коштом фонду Кличка і Ніконова збудує «Онур»
21.07.2020   //  

ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» збудує споруду флагштоку Державного прапору України на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні». Про це стало відомо з фото в Телеграм-каналі «ТрансМиссия».

На сфотографованому інформаційному стенді будівництва вказано, що замовником є КП «Спецжитлофонд» Київрарди, генеральним проектувальником – ФОП Казарянц Сергій Вальдемарович, а генеральним підрядником – фірма «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Вартість робіт, які мають виконати влітку 2020 року, невідома. Флагшток матиме висоту понад 89 м. Також покладуть 375 кв. м плитки та озеленять територію площею 830 кв. м.

У «Прозорро» немає інформації  про закупівлю цих робіт. У лютому 2020 року заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що комісія по залученню інвесторів схвалила спорудження флагштоку за кошти меценатів, а саме – благодійного фонду «Майбутній Київ». Тобто не бюджетним коштом. У квітні КМДА видала вихідні дані на будівництво.

Нагадаємо, у грудні 2017 року «Спецжитлофонд» оголосив відкриті торги на будівництво споруди флагштоку на території парку «Вічної слави» вартістю 47,51 млн грн. бюджетним коштом. Однак пізніше відмінив їх через «відсутність подальшої потреби у закупівлі».

Згодом, у грудні 2018 року Кабмін під головуванням Володимира Гройсмана підтримав ініціативу КМДА щодо будівництва флагштоку. При цьому тоді в розпорядженні було вказано, що фінансування робіт здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Києва. Власниками Благодійної організації «Благодійний фонд «Майбутній Київ» є мер столиці Віталій Кличко та його колишній заступник, відомий девелопер Ігор Ніконов.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон – це двоюрідний брат дружини Емре Караахметоглу, що є топ-менеджером «Онуру». Фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» безпосередньо із нею пов’язана. Керівником «Онур Конструкціон Інтернешнл» з 2007 року є Їлдиз Бірол.

Група компаній «Онур», куди входять «Онур Конструкцiон Інтернешнл» і українське Представництво «Онур Таахут Ташимаджилик Ішаат Тіджарет ВЕ Санаї Анонім Ширкеті», належить до трійки фаворитів серед підрядників Укравтодору останніх років.

За даними системи «Прозорро», у період із березня 2017 року по липень 2020 року «Онур Конструкцiон Інтернешнл» виграв підряди на суму 21,00 млрд грн, а представництво «Онур» – на суму 17,41 млрд грн. Тобто загалом за три з гаком років – 38,41 млрд грн.

Детальніше про це читайте у матеріалах «Як влаштований УКРАВтодор Зеленського» та «Кримінальне досьє лідерів картелю. «Онур Конструкцiон» і «Онур Таахут».