Фірма, якою раніше володіла дружина митника, за 1 гривню спалить купу цигарок
20.07.2020   //  

Закарпатська митниця Держмитслужби 10 липня за результатами тендеру замовила ТОВ «Нью Екосвіт» послуги зі знищення тютюнових виробів на 1 грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч компанія повинна спалити 88 389 пачок сигарет і цигарок, які замовник зберігає на своєму складі. При цьому спалення не має зашкодити довкіллю та здоров’ю людей.

У 2019 році митники Закарпаття замовляли їй знищення сигарет по 16,3 коп. за пачку.

На тендер очікуваною вартістю 14 142 грн. прийшли дві компанії: ТОВ «Екологічні переробні технології» із ціною 8 839 грн. та «Нью Екосвіт» із ціною 14 000 грн. За підсумками аукціону перша фірма впала вдвічі – до 4 299 грн., а друга – до 1 грн.

Таким чином, переможцем став «Нью Екосвіт», з яким зрештою і підписали угоду.

Суперник «Екологічні переробні технології» спершу скаржився замовнику на аномально низьку очікувану вартість, яка не покриває собівартість. Однак замовник відповів, що розрахував її на підставі ціни закупівлі 2019 року. Потім фірма скаржилась на аномально низьку ціну переможця. Замовник заявив, що аномально низька ціна визначається під час конкурентних закупівель, а в нього – спрощена, до того ж переможець надав розрахунок.

Ужгородською фірмою «Нью Екосвіт» володіють місцеві жителі Олександр Вагерич та Віктор Вудмаска, який також нею керує. Колишня дружина останнього Маріанна Готра до лютого 2020 року працювала заступником начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальником Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області.

Крім того, за даними системи «YouControl», до 2016 року співзасновником «Нью Екосвіт» також була Зінаїда Станко, яка досі володіє ТОВ «Нью Екосвіт Плюс» разом з тим же Олександром Вагеричем. Це дружина Василя Станка – заступника начальника Відділу митного оформлення №1 Митного посту Ужгород Закарпатської митниці ДФС.

Загалом із 2018 року переможець отримав підрядів на 1,27 млн грн. Із них найбільші – в Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради, а також у вищезгаданих Головного теруправління юстиції у Закарпатській області і Закарпатської митниці ДФС.