«Центренерго» за рахунок «Енергоатому» забезпечило заводи Коломойського дешевою електроенергією
19.07.2020   //  

ПАТ «Центренерго» за півроку отримав від «Укренерго» для балансування проданої, але не виробленої електроенергії нижче ринкової ціни майже на 3 млрд грн. Покупцями стали компанії, що пов’язані з Ігорем Коломойським.

Про це йдеться у матеріалі Олександра Чорновалова для програми «Схеми».

Державне «Центренерго» продає за двосторонніми договорами та на «ринку на добу наперед» великий обсяг електроенергії за цінами, що нижче собівартості і ринку. Наприклад, у травні ціна була 1150 грн. за МВт/год при собівартості понад 1400 грн. МВт/год.

Така низька ціна дозволяє «Центренерго» продати весь заявлений обсяг, але в разі його вироблення на инку настане дисбаланс. Для його не допуску НЕК «Укренерго» замінює регульовані обсяги виробництва ТЕС на електроенергію атомних електростанцій, які не можуть значно зменшити обсяги атомних електростанцій. При цьому «Центренерго» погоджується знизити обсяги виробництва за умови, що для виконання контрактів перед трейдерами вона отримає знижку на електроенергії «Енергоатома». Таким чином, контракти «Центренерго» виконуються за рахунок чужої продукції, що куплена за нижче ринкової ціною.

Це повністю легальна схема відповідно до змін до правил роботи енергоринку, які в грудні 2019 року внесла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – (в листопаді її очолив Валерій Тарасюк). Таким чином нібито «преміюється» виробник, що погодився зменшити виробництво задля збереження балансу на ринку.

До червня знижка становила майже 50%, а з червня її зменшили до 20%

Згідно з фінансово-господарською звітністю «Центренерго», з жовтня 2019-го до кінця лютого 2020-го року «Центренерго» отримала від «Укренерго» майже 1 ГВт/год. електроенергії для балансування на загальну суму 1,06 млрд грн. Далі обсяг проданої, але не виробленої е/е значно зросли і за період з 1 березня до 15 травня склав – 2,1 ГВт/год.

Від дій «Центренерго» на ринку електроенергії виграють структури, пов’язані з Ігорем Коломойським. При цьому найбільшими покупцями електроенергії «Центренерго» є фірма «Юнайтед Енерджі» та Нікопольський завод феросплавів (НЗФ). Коли «Центренерго» виставляє на ринок значні обсяги електроенергії задешево, то її частку скуповує «Юнайтед Енерджі», яка потім постачає електроенергію на підприємства з орбіти групи «Приват». Серед контрагентів «Юнайтед Енерджі» є «Запорізький завод феросплавів», Марганецький та Покровський гірничозбагачувальні комбінати, «Дніпроазот», «Укрнафта», «Укртатнафта», «Ексімнафтопродукт», «Одеснафтопродукт», «Синтез Ойл».

З липня 2019-го по квітень 2020-го років енергогенеруюча компанія поставила цій фірмі 3,7 ГВт/год. електроенергії на загальну суму понад 4,57 млрд грн. За цей же період «Центренерго» продала НЗФ 2,7 ГВт/год електроенергії на загальну суму понад 3,4 млрд грн.

Одна постанова регулятора (НКРЕКП) могла би припинити такі маніпуляції на ринку електроенергії. Поки що комісія ухвалила на початку червня постанову про ідповідно до якої продавати електроенергію можна тільки за умови підтвердження фізичної можливості її виробити. Але «Центренерго» продовжила купувати електроенергію зі знижкою, але не в 50% – а в 20%.