Фірма сина депутата за участі бізнес-партнера виграла тендер на заміну освітлення за 2,6 мільйона
15.07.2020   //  

Виконавчий комітет Луцької міської ради за результатами тендеру має намір укласти угоду з ТОВ «ВО Інженірінг» на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення вартістю 2,60 млн грн.

Про це йдеться в матеріалі Валентини Куць для видання «Сила правди».

Тендерною документацію заплановано повністю замінити по вул. Конякіна в Луцьку освітлення на сучасне світлодіодне з гарантією світильників на 10 років та енергозберігаючими технологіями. Реконструкцію мереж проведуть у рамках проекту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма і Луцька» за програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

На тендер щодо закупівлі електромонтажних робіт на вул.. Конякіна очікуваною вартістю 3,4 млн грн. найдійшло сім пропозицій, під час торгів вартість впала майже на мільйон.

Втім, тендерний комітет відхилив аж три найдешевші  пропозиції.

Пропозицію ПП «Вест Вектор», вартістю 2,40 млн грн. відхилили через невідповідність тендерній документації – учасник надав інформаційну довідку про наявність працівників не за наведеними зразками, а замість договорів оренди спецтехніки надав договори про надання послуг.

На гривню дорожчі пропозиції були у ПП «Буд-Техсервіс» та ТОВ «Волинська електротехнічна компанія», але їх відхили через неповний пакет необхідних документів. Перша фірма погодилися з аргументацією тендерного комітету, а «Волинська електротехнічна компанія» оскаржила таке рішення до Антимонопольного комітету.

Переможцем тендеру стала дорожча на понад 100 тис грн. пропозиція ТОВ «ВО Інженірінг». Ця фірма  зареєстрована у Луцьку у липні 2019-го по вул..Фабричній, 3. Її керівником є Василь Байбула, а засновником – син депутата Луцької міської ради Олександра Волинця – Олександр.

За однією адресою з переможцем тендеру зареєстрований його конкурент «Вест Вектор» з відхиленою найдешевшою пропозицією. Раніше засновником цієї фірми був Волинець-молодший. Його бізнес-парнер по «Вест-Вектору» Валентин Мяновський залишається його засновником та керівником.

За цією ж адресою зареєстрований бізнес депутата Луцької міської ради від партії «УКРОП» Олександра Волинця – фірма «ВО-Електрик», яка широко відома у сфері електротехнічної продукції.

Засновник компанії-переможця «ВО Інженірінг Олександр Волинець-молодший запевнив про відсутність зв’язку фірмами-конкурентами. Але юрист Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак помітив цей зв’язок.

«Вест-Вектор» та «ВО Інженірінг» зустрічались на тендерах чотири рази. У двох з них «Вест-Вектор» суттєво знижував ціну, а «ВО Інженірінг» знижує ціну несуттєво або ж залишає її незмінною. Документи учасників не мають видимих спільних ознак, але виготовлені на одному й тому ж пристрої, а саме: Canon SC1011 (виробник PDF Adobe PSL 1.3e for Canon). Як мінімум, цих ознак та реєстрації фірм за однією адресою, пов’язаності одним засновником в минулому, достатньо для того, аби звернутися до уповноваженого органу для здійснення відповідної перевірки», – сказав Примак.

За інформацією аналітичного ресурсу «Clarity project», раніше підприємства «ВО Інженірінг» не вигравало тендерів у виконкому Луцької міськради, проте співпрацювали із міським департаментом житлово-комунального господарства, з яким уклало 12 договорів на майже три мільйона . «Вест-Вектор» мав із департаментом один договір на 50 тис грн.