Друкарі Мінфіну подали в АМКУ заяву щодо захищених бланків ЄДАПСу для Мінюсту
15.07.2020   //  

ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України 13 липня за результатами тендеру замовило ДочП «Поліграфічний комбінат «Зоря» бланків на 139,97 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року виготовлять 14,40 млн спеціальних бланків нотаріальних документів по 9,72 грн. за штуку. Вони описані у постанові Кабміну № 812 від 2009 року.

У 2018 році «Національні інформаційні системи» замовляли «Зорі» стару версію цих бланків на 21% дорожче – по 11,76 грн. за штуку. Натомість у 2015 році ще старіша версія від ТОВ «Інпрес» коштувала майже вдвічі дешевше – по 5,39 грн. за штуку.

Ціна договору всього на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 144,00 млн грн.

ДП «Київська офсетна фабрика» Мінфіну скаржилось в АМКУ на вимоги, які вважало дискримінаційними.

По-перше, йшлося про папір із 100% вмістом деревинної целюлози без оптичного відбілювача масою 95 г/кв. м із двотоновим водяним знаком, захисними волокнами та хімічним захистом.

По-друге, про водяний знак, який має вигляд решітки з двотонових елементів – трьох рівних відрізків завдовжки 12 мм, які перетинаються в одній точці під кутом 120°.

За словами скаржника, патент на такий водяний знак має «Зоря». Скаржник звернувся до виробника ТОВ «Малинська фабрика спеціального паперу», пов’язаного з «Зорею», із питанням про вартість такого паперу, однак той відповів, що недостатньо інформації для розрахунку вартості виготовлення паперу.

Тому скаржник також подав у АМКУ заяву про порушення законодавства про захист економічної конкуренції від 31.03.2020 №75000-07/160 (від 02.04.2020 №8-01/107АН). У ній він вимагає від АМКУ зобов’язати Кабмін скасувати Рішення про внесення змін до опису і зразка спеціального бланка нотаріального документа від 12 лютого 2020 року.

Ще скаржник заявив, що замовник в останній день періоду роз’яснень вніс у тендерну документацію вимоги, які впливали на швидкість підготовки пропозицій. Зокрема щодо надання кольорової сканкопії зразка бланку та сертифікатів ISO 14298:2013 (урядовий рівень; виданий Європейською федерацією друку та цифрових комунікацій) та ISO 9001.

Замовник заперечив, що вимогам до водяного знаку відповідає лише запатентований «Зорею», і заявив, що дизайн передбачає багато варіантів. Він повідомив, що можливість виготовлення бланків підтвердили «Зоря» і ТОВ «Видавничий дім «Сам». Через наявність двох можливих виробників адмінколегія не задовольнила скаргу держпідприємства.

Зрештою замовник допустив до аукціону саме «Зорю» і «Видавничий дім «Сам».

Скаржника «Київська офсетна фабрика» відхилили за сертифікат ISO 9001, виданий ТОВ «Росукрсерт». Останнє акредитоване в інших сферах, ніж поліграфічна діяльність, фірмою «SIC Global LLP», яку замовник не знайшов у реєстрах компаній, котрі мають на це право.

Також він не подав додаткові угоди до аналогічного договору та рішення вищого органу управління про згоду уповноваженій особі на укладення угоди за результатами закупівлі.

ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» Кабміну надало банківську гарантію з посиланням на стару версію тендерної документації, зразок бланку без реквізитів виробника і сертифікат ISO 14298:2013 без українського перекладу.

ТОВ «Поллі-Сервіс» не сплатило тендерне забезпечення, не вказало в довідці про досвід ідентифікатор закупівлі в нього Генпрокуратурою пластикових посвідчень, не принесло кольорову сканкопію зразка бланку і сертифікати ISO 14298:2013 та ISO 9001.

Київський «Видавничий дім «Сам» належить Сергію Савуляку, а керує ним Владислав Бродецький. Адреса фірми по вул. В. Васильківській, 8 і старий номер 0442359479 співпадають із ВАТ «Укрбланковидав» (припинено), правління якого очолював Вячеслав Шовкалюк. Раніше він володів ТОВ «НВП Поліграфсервіс» із Русланом Григоренком – першозасновником «Інпресу». Григоренко входив у наглядову раду «Укрбланковидаву».

У 2015 р. на тендері щодо бланків саме «Видавничий дім «Сам» програв «Інпресу».

Раніше столичний «Поліграфічний комбінат «Зоря» із консорціуму «ЄДАПС» був записаний на кіпрську «Балладхілл Холдінгз Лімітед», а нині належить представнику консорціуму Валерію Ефросу через ТОВ «УМТЗ «Енергокомплект».

Поліграфкомбінат «Зоря» має спільні номер телефону та адресу по вул. Лугова, 1-А із ПАТ «Київська поліграфічна фабрика «Зоря». Кінцевим бенефіціаром фабрики є Микита Аксьонов, але раніше вона була заведена на кіпрські «Палмсайд Холдінгс Лімітед», «Пінкрім Холдінгс Лімітед», «Плейссайд Холдінгс Лімітед» і «Песцино Холдінгс Лімітед». Ці ж офшори контролювали ПАТ «Друк-Устаткування» і припинене ТОВ «Енергія-Т», очолювані Олегом Богдановичем Дерев’янком – братом екс-нардепа Юрія Богдановича Дерев’янка, який свого часу був радником Міхеїла Саакашвілі.

Крім того, компанію «Песцино Холдінгс Лімітед» у наглядовій раді фабрики «Зоря» представляла Вікторія Денисюк. На виборах 2012 р. вона була довіреною особою Богдани Андрусів – юристки, яка працювала у благодійному фонді Юрія Дерев’янка.

У 2012-2013 рр. найбільші держпідряди комбінату «Зоря» стосувалися друку закордонних паспортів (77,10 млн грн.). Але з літа 2013 р. Кабмін та ВРУ прийняли кілька рішень для видалення ЄДАПСу з ринку виготовлення державних документів. Замовлення на них передали державному поліграфкомбінату «Україна», який перейшов у відання Нацбанку. Вищезгадана кіпрська «Балладхілл Холдінгз Лімітед» через суд намагалась повернути своїй «Зорі» право друкувати бланки документів зі спецзахистом, але безуспішно.

Анна Сорока, “Наші гроші”