Укравтодор без торгів злив Онуру 170 мільйонів на латання тріщин додатково до договору на 463 мільйони
14.07.2020   //  

8 липня Служба автомобільних доріг у Львівській області за переговорною процедурою уклала договір з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-13 Львів-Самбір-Ужгород вартістю 171,47 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Львівська САД застосувала переговорну процедуру через те, що «виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт у того самого учасника, що передбачені в основному договорі»: адже компанія уже отримувала підряд на цю дорогу у квітні 2019 вартістю 463,20 млн гривень.

За словами замовника, 20 травня САД отримала лист від «ДерждорНДІ», в якому вказано, що за результатами обстеження стану існуючого дорожнього одягу інститут виявив «дві ділянки зсуву земляного полотна та дві ділянки локальних тріщин». 9 червня технічна рада Львівської САД вирішила прийняти рекомендації інституту та виконати додаткові роботи з влаштування прошарку з армуючого синтетичного матеріалу та перекриття шарами з асфальтобетону і додатково виконати ремонт мостових переходів.

За словами Львівської САД, ризик заміни генпідрядника може призвести до пошкодження вже зроблених робіт і як наслідок  буде   «надлишкове витрачання коштів» на їх виправлення.

«Залучення до виконання підрядника, який вже надавав послуги з поточного середнього ремонту вказаного об’єкту, надасть можливість забезпечити сумісність додаткових робіт/послуг з тими, що виконувалися цим підрядником, а при закінченні робіт забезпечить належним чином усі випробувальні роботи та передачу об’єкта в експлуатацію в цілому»,  —   вказано в обгрунтуванні Служби.

Договір по основному тендеру Служба уклала ще у квітні 2019 року, однак строк дії договору у грудні продовжили до кінця 2020 року «у зв’язку з відсутністю повного фінансування». Схожа ситуація щодо цієї траси і у Закарпатської САД  —    за словами в.о. начальника служби Бориса Воловика, ремонт на одній із найпроблемніших ділянок траси  —    на ділянці км 172+400- км 196+922   —   не можуть розпочати, бо все ще очікують постанову Кабміну щодо розподілення фінансування на ремонт трас, який уряд видає двічі на рік.

Згідно із локальним кошторисом компанії, дрібнозерниста щільна асфальтобетонна суміш типу А марки 1 коштуватиме 2 246 грн/т, дорожна бітумна емульсія  —   10 402 грн/т, а щебенево-піщана суміш С7  —   1 219 грн/м3.

Ціни вказані із доставкою та без ПДВ.

Ціна на емульсію є на 15% нижчою за ціну на аналогічну позицію з моніторингу ДерждорНДІ за травень по Львівській області, де вона коштує 14 728 грн/т.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

Служба автомобільних доріг у Львівській області є найбільшим підрядником для «Онуру»: за період 2016-2020 років компанія перемогла у 173 тендерах на загальну суму 6,22 млрд гривень.