КМДА видало вихідні дані на будівництво головного флагштоку країни
14.07.2020   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 22 червня видав містобудівні умови та обмеження для проектування споруди флагштоку Державного прапору України на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні». Про це свідчать дані офіційного сайту Департаменту.

Гранична висота флагштоку становитиме трохи більше 89 м.

Нове будівництво заплановане за адресою вул. Лаврська, 27 у Печерському районі. Вказано, що флагшток буде побудовано на ділянці Національного музею, загальна площа якої складає 10,42 га, а саме – на території парку «Вічної слави».

Ділянка потрапляє в буферну зону території архітектурного ансамблю Києво-Печерської Лаври, в межах земляних укріплень цитаделі з бастіонами Київської фортеці. Флагшток стане складовою частини пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт гір і долин р. Дніпра».

Замовником будівництва є комунальне підприємство «Спецжитлофонд». У грудні 2017 року комунальники оголосили тендер на будівництво споруди флагштоку вартістю 47,51 млн грн. Однак, пізніше відмінили їх через «відсутність подальшої потреби у закупівлі».

У грудні 2018 року Кабмін під головуванням Володимира Гройсмана підтримав ініціативу КМДА щодо будівництва флагштоку. При цьому у розпорядженні було вказано, що фінансування робіт здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету м. Києва.

27 лютого 2020 року заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що постійно діюча комісія по залученню інвесторів схвалила спорудження флагштоку Державного прапору України на території меморіального комплексу на вулиці Лаврській, 27 за кошти меценатів, а саме – благодійного фонду «Майбутній Київ».

У подальшому 17 квітня КМДА видало розпорядження, яким внесло зміни у розпорядження від 18.05.2017 про будівництво споруди флагштоку. Зокрема, ним викладено у новій редакції пункт щодо фінансування робіт: зазначено, що фінансування буде виконуватися за рахунок залучених коштів відповідно до протоколу постійно діючої конкурсної комісії по залученню інвесторів від 27.02.2020 № 128/2020.

Власниками Благодійної організації «Благодійний фонд «Майбутній Київ» є мер столиці Віталій Кличко та його колишній заступник, відомий девелопер Ігор Ніконов.