«ШБУ-77» досвідною заточкою «викинув» облавтодор з тендеру на утримання доріг
10.07.2020   //  

1 липня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету задовольнила скаргу ТОВ «ШБУ-77» і зобов’язала Службу автомобільних доріг у Закарпатській області скасувати рішення про допущення ДП «Закарпатський облавтодор» до тендеру з експлуатаційного утримання доріг державного значення очікуваною вартістю 104,12 млн грн. Про це стало відомо з рішення, опублікованого на сайті «Прозорро» 6 липня.

У своїй скарзі «ШБУ-77» зазначило, що учасник, надаючи підтвердження виконання аналогічного договору, вказав виконану вартість договору 80, 82 млн гривень, в той час як у відгуку Замовника  —   Закарпатської САД  —   значилося, що договір виконаний на 77,92 млн гривень, а тому «Закарпатський облавтодор» не підтвердив суму виконання свого договору. Тендерна колегія Антимонопольного комітету погодилася з доводами «ШБУ-77» і зобов’язала скасувати рішення Закарпатської САД про допущення компанії до аукціону.

Окрім недоліку по досвіду, «ШБУ-77» вказало, що учасник не підтвердив повноваження підписанта тендерної пропозиції, однак АМКУ з цим доводом не погодився.

1 липня АМКУ розглянув ще одну скаргу від ТОВ «ПБС» на допущення «Закарпатського облавтодору» до торгів. Компанія скаржилася на те, що антикорупційна програма та інвентарні картки обліку основних засобів учасника не відповідають вимогам тендерної документації, однак АМКУ відхилила претензії ТОВ «ПБС» у цій частині.

Після відхиленого «Закарпатського облавтодору» на тендері залишаться тільки «ШБУ-77» та «ПБС». Нещодавно АМКУ повернув на тендер з поточного середнього ремонту дороги Н-03 Житомир-Чернівці дві фірми, без яких на торгах би також залишилися ці дві компанії.

Для «ШБУ-77» «ПБС» є найбільш частим конкурентом на тендерах: за 2020 рік підприємства у 70% випадків зустрічі на торгах не торгувалися між собою, а у 30% сума знижки тендерної пропозиції становила не більше 4,5%. Лише одного разу сума знижки становила 8,9% – бо на аукціоні зустрілося 6 учасників.

Власником ТОВ «ШБУ-77» є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

ТОВ «ПБС» (Івано-Франківськ): засновником є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – екс-директора туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського.