Німецька фірма киянина продала на «РАЕС» два вимикачі Siemens за 1,5 мільйона євро
09.07.2020   //  

ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 6 липня за результатами тендеру замовив компанії «IEC Industrie Export GmbH» (Німеччина) електричної апаратури на 1,49 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2021 році для енергоблоків №1-2 поставлять два генераторні вакуумні вимикачі типу HB3 із роз’єднувачем, вимірювальними трансформаторами і комплектуючими на напругу не менше 15,75 кВ виробництва компанії «Siemens AG» (Німеччина) по 745 тис євро.

У відкритих джерелах та на інших тендерах не вдалося знайти ціни таких пристроїв. Їх строк служби складає 30 років, протягом яких гарантується відповідність техвимогам.

Переможна пропозиція була на 17% нижчою від очікуваної вартості закупівлі.

Чотири фірми одразу не допустили до аукціону через різні невідповідності технічним вимогам тендеру. Це були ТОВ «Пауер-Експерт», ТОВ «Укратом Сервіс», «Dimida Sp.z.o.o.» (Польща) і «ABS 2000 s.r.l.» (Румунія). Потім компанія «IEC Industrie Export GmbH» через АМКУ домоглася відхилення за технічні недоліки товару ще двох: «VJ Trgovina In Storitve, d.o.o.» (Хорватія) і «EC Energy Consulting GmbH» (Німеччина).

Держаудитслужба не виявила порушень закону під час моніторингу цього тендеру.

Єдиним допущеним конкурентом із продукцією того ж виробника «Siemens AG» було київське ТОВ «Сіті Соул» адвоката Андрія Анапріюка, яке продає трансформатори, кабельну продукцію, іонообмінні смоли, хімію, вогнезахисні матеріали та фарби.

Директором німецької «IEC Industrie Export GmbH» є Олексій Леонідович Солохін 1972 р. нар. із Києва, а уповноваженим отримувачем значиться Вікторія Десяк із Вісбадена.

Солохін, який є громадянином Білорусі, володів київським ТОВ «Атоменергосервіс», доки цю фірму не перереєстрували в Маріуполі на Сергія Грінчука з Білої Церкви. Крім того, білорус із такими ПІБ, але з іншою адресою володіє ПП «Топольок Коблево».

Десяк була контактною особою компанії «NP Trade GmbH» (Німеччина) Олександра Підвального, яка в 2014-2016 роках натендерила в «Енергоатомі» 111,66 млн грн.

Сам переможець із 2016 року отримав підрядів у «Енергоатомі» на 354,03 млн грн.