Кучер і оточення сина Черновецького прибрали обмеження по висоті для ЖК біля шпиталю на Печерську
09.07.2020   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправним та скасував граничне обмеження у 27 метрів для забудови по вул. Євгена Коновальця (раніше – Щорса), 30 у Печерському районі, де фірми «Житловисотбудом» і «Будгруппроектінвест-7» будують житлово-адміністративний комплекс. Про це свідчить рішення від 1 липня (суддя Вєкуа Н. Г.).

Суд скасував абзац 1 пункту 1 розділу Містобудівних умов та обмежень (МУО), де зазначено: «гранична висота <27 м».

Ці МУО Департамент містобудування КМДА видав 31 січня «Житловисотбуду» для проектування житлово-адміністративного комплексу на вул. Євгена Коновальця, 30. Обмеження висоти не вище 27 м було встановлено у зв’язку із тим, що територія, на якій планується забудова, віднесена до Центральної планувальної зони та історичного ареалу Києва.

Розглянувши справу, суддя ОАСК Вєкуа дійшла висновку про відсутність правових підстав вважати, що об’єкт на вул. Євгена Коновальця, 30 знаходиться в межах історичного центру міста, історичного ареалу столиці, оскільки межі та режими використання історичного ареалу міста Києва не затверджено у встановленому законом порядку.

Крім того, суддя Вєкуа вказала на відсутність правових підстав вважати, що ділянка по вул. Євгена Коновальця, 30 знаходиться в Центральній планувальній зоні. Такий висновок суддя зробила, виходячи з того, що Київрадою не затверджений План зонування території центральної планувальної зони міста, як то передбачено положеннями ч. 8 ст. 18 закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Щодо твердження представників КМДА в суді про те, що посилання на ці положення закону є недоцільними, суддя обмежилася фразою про те, що суд вважає це твердження необґрунтованим та суб’єктивним, а тому такі доводи судом відхиляються.

Від «Наших грошей»: основним видом містобудівної документації у столиці є Генплан м. Києва, і саме ним вже визначено вісім планувальних зон, серед яких є Центральна. У свою чергу план зонування ухвалюється на основі Генплану, не може йому суперечити, і встановлює функціональне призначення, вимоги до забудови окремих територій (функціональних зон) населеного пункту. Таким чином, суд, по суті, підмінив поняття. Положення, на які послався суд, визначають, що план зонування території затверджується міською, селищною, сільською радою протягом 30 днів з дня його подання.

Нагадаємо, ця ж суддя Нана Вєкуа наприкінці травня визнала протиправним і скасувала у містобудівних умовах та обмеженнях по забудові на вул. Євгена Коновальця, 30 абзаци, які стосуються знаходження ділянки в центрі столиці і необхідності отримати відповідні висновки від органів охорони культурної спадщини. Зокрема, суд видалив абзаци, які визначали, що ділянка знаходиться в межах Центральної планувальної зони Києва.

Комплекс на вул. Є. Коновальця, 30 будується на ділянці площею 0,59 га. На підставі рішення Київради 2007 року цю ділянку було продано ТОВ «Житловисотбуд». Вартість ділянки у рішенні була визначена у розмірі 9 млн грн. Зауважимо, що разом із «Житловисотбудом» право забудови ділянки (суперфіцій) має ТОВ «Будгруппроектінвест-7». Крім того, «Житловисотбуд» також орендує поруч ще 0,11 га.

Власником ТОВ «Житловисотбуд» є лондонська компанія «Апворд Девелопментс Лімітед» (Upward Developments Limited), кінцевим бенефіціаром якого вказаний Мехмет Вахіт Сачаклиоглу. Він очолює правління компанії Metal Yapi Konut Ukraine – це холдинг, який понад 30 років працює на ринку нерухомості Труеччини.

Власником ТОВ «Будгруппроектінвест-7» є ТОВ «Едельбург Девелопмент», власниками якого є «Київська універсальна будівельна» і кіпрська компанія «Комелія Холдінгс Лтд» (Comelia Holdings Ltd).

Керівником «Едельбург Девелопмент» є екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер, а підписантом – Валерій Лєвцов, брат якого Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні.

Власниками «Київської універсальної будівельної» («КУБ») є Ольга Солоп (50%), брати Сергій Левцов (20%) і Валерій Лєвцов (10%) та Костянтин Райченко (20%). Костянтин Райченко і Сергій Левцов у 2006-2008 рр були помічниками Сергія Кучера, який на той час був депутатом Київради.

«Едельбург Девелопмент» має у Києві такі об’єкти, як: ЖК Edelweiss House (вул. Звіринецька, 72) на Печерську, торговельний центр (вул. Нижній Вал, 3-7), ЖК «Подол Гранд Vintage» (вул. Вознесенський узвіз, 28-30), ЖК «П’ятий квартал» (просп. Правди, 41) у партнерстві з компанією Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка на Подолі. Крім того, в активі компанії такі проекти, як: «ТРЦ на Малишка» у Києві, ЖК Wellspring і ТРЦ Cherry Mall у м. Вишневе (Київська обл.), житлові комплекси WAG 115-117 і Aspern Living у Відні (Австрія).