АМКУ в день відставки Терентьєва зажадав від «приватного» власника Аульської станції пояснити походження грошей
09.07.2020   //  

3 липня Антимонопольний комітет України опублікував вимогу щодо надання інформації щодо купівлі стратегічного підприємства Аульської хлоропереливної станції у 2019 році приватною фірмою «Агенція «Мега плюс».

Згідно повідомлення, АМКУ розслідує порушення законодавства про захист економічної конкуренції у сфері здійснення контролю за концентрацією, тож вимагає у покупців станції надати інформацію про вартість активів, обсяги реалізації товарів компанії  «Агенція «Мега плюс» та суб’єктів господарювання, пов’язаних з ними відносинами контролю за останній фінансовий рік, що передував року придбання єдиного майнового комплексу Аульської хлоропереливної станції.

Також АМКУ вимагає від власників вказати джерело походження коштів, за рахунок яких було набуто у власність частку у статутному капіталі «Агенція «Мега плюс» її нинішнім власником Андрієм Житніковим, та придбано Аульську хлоропереливну станцію.

Поміж іншого Антимонопольний комітет вимагає фірму повідомити, хто безпосередньо здійснює господарську діяльність пов’язану зі зберіганням, розливу в балони та контейнери рідкого хлору, виробництвом, придбанням та реалізації хлору.

«Антимонопольний комітет публікує вимогу на сайті у випадках, коли за всіма відомими відомству адресами компанія вимоги не отримує. Тобто публікація вимоги до «Агенції «Мега плюс» з високою долею вірогідності свідчить про те, що товариство не знаходиться за тими адресами, що маються в розпорядженні комітету, – прокоментувала події керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антитрасту» Галина Верцімаха. – Також іноді компанії використовують «фокус» з неотриманням вимоги, щоб уникнути відповідальності від АМКУ. Адже однією з підстав для завершення розслідування за українським законодавством є неможливість встановити місцезнаходження підозрюваного.

Крім цього АМКУ опублікував вимогу лише зараз, хоча перевіркою зазначеної транзакції він повинен був би займатись вже щонайменше півроку. Судячи по питанням вимоги – вона є першою до «підозрюваного» в рамках перевірки транзакції. Та за дивним співпадінням з’явилась на сайті АМКУ в день відставки очільника.

У випадку якщо в результаті перевірки АМКУ доведе, що Аульська станція була придбана компаніями, що пов’язані відносинами контролю з Дніпроазотом, то покупцю не тільки загрожуватиме штраф у розмірі до 5% річного доходу. З високою долею вірогідності над покупцем нависне загроза втрати активу. Адже частка ринку «Дніпроазоту» є дуже значною та не дозволяє здійснення подальшого розширення бізнесу, тим більш купівлю таких ексклюзивних активів, як Аульська хлорпереливна станція, що має стратегічне значення для всього ринку рідкого хлору як реагенту для знезараження питної води, та для імпорту останнього».

Аульську хлоропереливну станцію вивели з комунальної власності  у жовтні 2019-го року, після того як обласна рада Дніпропетровської області виставила об’єкт на приватизацію. Покупцем станції стала маловідома фірма «Агенція «Мега плюс», власником якої значиться Андрій Житніков.  Як вдалося з’ясувати «Нашим грошам з Денисом Бігусом», Андрій Житніков, який придбав стратегічне підприємство за понад 30 мільйонів гривень, живе у звичайній п’ятиповерхівці поверхівці у Дніпрі, а  його дружина повідомила, що на чоловіка станцію «повісили». До купівлі стратегічного підприємства Житніков працював у фірмі «Приват Холдінг», яка належала Ігорю Коломойському, та у компанії «Енергоальянс», яка належала одному з менеджерів олігарха Коломойського.  Через цю компанію до 2016 року «Укрнафта» постачала газ «Дніпроазоту». Саме Ігор Коломойський є монополістом у сфері виробництва рідкого хлору, яким очищують питну воду для всієї країни. Його підприємство «Дніпроазот» – єдиний вітчизняний виробник важливого реагенту.

Наразі невідомо чому Антимонопольний комітет звернувся  з вимогою до «Мега плюсу» лише через півроку після придбання. Повідомлення на сайті з’явилося саме у той день, коли Верховна Рада звільнила голову АМКУ Юрія Терентьєва.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет вже понад два роки безрезультатно веде розслідування щодо зловживання монопольним становищем АТ «Дніпроазот», яке у 2018 році зупинило виробництво рідкого хлору, чим поставило країну на межу екологічної катастрофи. Також АМКУ розслідує різке підвищення цін на рідкий хлор.