Інтриги Канівського шлюзу
08.07.2020   //  

Канівський судноплавний шлюз могли поремонтувати за 25 млн за один рік. Натомість вартість робіт зросла на 20 млн, строки розтягнули на три роки і зірвали навігаційний сезон-2020.

Наприкінці травня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що Канівський шлюз відкривають з 2 червня, і це на 10 днів раніше від запланованої дати. Утім початок навігаційного сезону на Канівському судноплавному шлюзі цьогоріч було зірвано. Тим часом інші п’ять шлюзів на Дніпрі запрацювали вчасно – з березня.

Може, усі би пораділи, що Канівський шлюз нарешті запрацював і забули про це. Але 19 червня програма «Схеми» оприлюднила інформацію про кримінальне провадження НАБУ, у якому фігурує колишній підрядник того самого ремонту Канівського шлюзу – ПАТ «Київгідромонтаж». Цікавості історії додає той факт, що 79% акцій товариства належить дружині міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, який саме того дня був призначений на посаду.

Ми дослідили історію цього ремонту, і виявили, що вона є яскравою ілюстрацією того, як функціонує середня ланка українського чиновництва. Якщо коротко, основне його завдання: створити систему, коли підрядники працюватимуть довго, дорого, за те свої, ніж швидше і дешевше, однак – чужі. У даному випадку ремонту Канівського шлюзу мав бути на 20 млн грн дешевшим і на два роки швидшим. І винен не той, в кого тицяють пальцями.

Перший підрядник – «Київгідромонтаж»

14 серпня 2017 року держпідприємство «Укрводшлях» за результатами тендеру уклало з «Київгідромонтажем» договір на капітальний ремонт робочих підйомно-опускних воріт верхньої голови Канівського шлюзу вартістю 24,95 млн грн. Компанія повинна була замінити ворота шлюзу: до листопада 2017-го доставити їх, а до 1 квітня 2018-го – змонтувати.

Найдорожча частина договору – самі ворота, ціна яких – 19,39 млн грн. «Київгідромонтаж» привіз їх вчасно. Разом із металоконструкціями, обов’язковими для монтажу ціна склала 20,95 млн грн.

Однак, надалі з монтажем виникли проблеми. І їх природа – швидше штучна. З листопада 2017 року між «Київгідромонтажем» і «Укрводшляхом» почалася переписка щодо демонтажу старих воріт і монтажу нових. Зауважимо, що роботи на шлюзах виконуються у зимовий період, що не заважає навігації, хоча й несе із собою складнощі для підрядників.

Отже, у розпал сезону, коли вже потрібно було активно монтувати нові ворота, сторони вперлися у дозвіл на такі роботи від Держархбудінспекції. Проблема виникла у зв’язку із тим, що «Укрводшлях» як замовник повинен був його отримати, однак не зробив цього. А «Київгідромонтаж», відповідно, не міг почати роботи без цього дозволу.

Свою позицію «Укрводшлях» пояснював тим, що капітальний ремонт механічного обладнання шлюзів не відноситься до об’єктів будівництва, а є ремонтом обладнання. А «Київгідромонтаж» наполягав, що це саме будівельні роботи і потрібен дозвіл ДАБІ.

Переписка-суперечка тривала практично до березня 2018-го. У якийсь момент «Київгідромонтаж» навіть був готовий розпочати роботи, але тільки якщо «Укрводшлях» надасть письмове підтвердження зі свого боку про те, що капітальний ремонт воріт шлюзу не є будівельними роботами, а відноситься до ремонту обладнання.

Замість цього «Укрводшлях» 27 березня 2018 року в односторонньому порядку розірвав договір з «Київгідромонтажем», посилаючись на істотні порушення. Після цього держпідприємство звернулося до суду, вимагаючи майже 600 тис грн штрафу за неналежне виконання договору. Однак, у задоволенні цих вимог суд відмовив, вказуючи на те, що роботи не були виконані не з вини підрядника, а через те, що «Укрводшлях» не отримав дозвіл ДАБІ. А дозвіл був необхідний, оскільки тендер проводився на закупівлю саме будівельних робіт. При цьому суд, зокрема, послався на висновки Держархбудінспекції та «Укрдержбудекспертизи».

Варто додати, що позов «Укрводшляху» до «Київгідромонтажу» стосувався стягнення штрафних санкцій за невиконаний монтаж. При цьому у ньому не було жодних зауважень до якості поставлених воріт ціною 19 млн грн. До цього ми повернемося трохи нижче.

Між тим, у новий сезон-2018 Канівський шлюз увійшов вчасно, але зі старими воротами. Нові ворота стояли в розібраному стані і чекали свого часу.

Новий підрядник – без досвіду і з псевдоконкурентом

Після того, як договір з «Київгідромонтажем» розірвали, «Укрводшлях» у серпні 2018 року провів торги на закінчення всіх робіт з монтажу вартістю 5,27 млн грн – ця сума приблизно співпадає із тією вартістю, яка залишалася за договором із «Київгідромонтажем». Однак, торги тричі не відбулися через відсутність достатньої кількості учасників.

Таким чином, у 2018 році ні нового підрядника не знайшли, ні жодних робіт не  провели. Лише через рік, у червні 2019 року, «Укрводшлях» оголосив новий тендер, і у серпні підписав угоду з ТОВ «Трансстройкапітал», яке мало закінчити монтаж воріт Канівського шлюзу і решту робіт, але вже за 19,49 млн грн.

Відтак, вартість монтажу, який міг бути здійснений за 5 млн грн, зросла у чотири рази – до майже 20 млн грн. В «Укрводшляху» зростання вартості «Нашим грошам» пояснили тим, що після того, як монтаж не виконав «Київгідромонтаж» і невдало були  проведені три закупівлі у 2018 році, вони замовили додаткову експертизу. Та «виявила додаткові роботи та невідповідності у первинній проектній документації відповідно до заявленого переліку робіт, у зв’язку з чим і відбулося збільшення вартості робіт і оголошено тендер на суму 19,49 млн грн».

Між тим, є всі підстави стверджувати, що тендер, який виграв «Трансстройкапітал», був «розіграний». І ось чому.

Єдиним конкурентом «Трансстройкапіталу» на торгах був ФОП Улінець Віталій Васильович. Цей ФОП заявив лише одного себе як працівника, не планував залучати субпідрядників і з техніки вказав лише один орендований екскаватор-навантажувач.

За даними системи Prozorro, Улінець не виграв жодної закупівлі, але був тендерним спаринг-партнером «Трансстройкапіталу». ФОП виступав єдиним конкурентом фірми на двох торгах «Укрводшляху» на загальну суму 26,15 млн грн і Чернігівської ОДА на ремонт металевого мосту через р. Десна вартістю 8,39 млн грн.

(Цікаво, що «Трансстройкапітал» у 2018 році вже вигравав тендер цієї ОДА – теж ремонт металевого мосту через р. Віть за 4,03 млн грн, за результатами якого Нацполіція розслідує кримінальне провадження за фактом службового підроблення з боку службовців фірми і ОДА. Цей тендер був другим виграним «Трансстройкапіталом». Першим був тендер, за яким Луганська ОДА замовила у цієї фірми розробку проектно-кошторисної документації гідротехнічної споруди. Але проект так і не був виконаний – сторони достроково розірвали угоду «через неможливість виконання робіт без збільшення договірної ціни». Що цікаво, директор Департаменту ЖКГ Віталій Сурай, який від імені ЛОДА підписував договір з «Трансстройкапіталом», – з Алчевська, як і ФОП Віталій Улінець.)

Разом з ще двома вихідцями з Алчевська Сергієм Чичеріним і Валерієм Шамановим Улінець є співзасновником Федерації дзюдо Алчевська. Чичерін у 2013-2019 роках очолював ДП «Укртеплоком», у 2015 році балотувався в Київську облраду від БПП, будучи на той час радником у Міненергетики. У свою чергу Валерій Шаманов – це екс-нардеп від БЮТ (2006-2012), Чичерін був у нього помічником.

Улінець у червні 2019 року став директором ТОВ «Вєні Віде Віче», яке після того «розіграло» тендер на виробництво і постачання теплової енергії для київської клінічної лікарні «Психіатрія» на 18,5 млн грн з єдиним конкурентом – ТОВ «Філайт». Співвласником обох фірм є, зокрема, Тетяна Чичеріна, з якою Улінець зареєстрований за однією адресою.

Між тим, що стосується, власне, закупівлі «Укрводшляху» для Канівського шлюзу, то, крім ФОП-«конкурента», важливим є також той факт, що «Укрводшлях» не вимагав довідки про виконання аналогічних договорів, а також не передбачав виплати авансу. До речі, у «Київгідромонтажі» заявили, що саме останнє – непередбачення авансування – призвело до того, що вони не брали участь у тендері влітку 2019 року.

В «Укрводшляху» у відповідь на запит «Наших грошей» стосовно виключеної вимоги щодо аналогічного досвіду зазначили, що ця вимога передбачається тендерною документацією, яка затверджується рішенням тендерного комітету підприємства. Головою тендерного комітету на вказаній закупівлі був Дмитро Шершньов – заступник начальника з розвитку «Укрводшляху», який з лютого 2018 по червень 2019 рр виконував обов’язки начальника «Укрводшляху». Відзначимо, що саме при Шершньові розірвали договір з попереднім підрядником («Київгідромонтажем»), а також не змогли тричі провести тендер на закінчення робіт за 5 млн грн у 2018 році.

ТАБЛИЦЯ про вимоги «Укрводшляху» щодо наявності досвіду для ремонту шлюзів

(за період з 2017 по червень 2020 рр)

Закупівля Капітальний ремонт опорно-ходових частин робочих двостулкових воріт нижньої голови Кременчуцького шлюзу Капітальний ремонт робочих підйомно-опускних воріт верхньої голови Канівського шлюзу. Заміна воріт (Том 1. Ремонт обладнання) Капітальний ремонт двостулкових ремонтних воріт Київського судноплавного шлюзу (Том 1. Ремонт обладнання) Капітальний ремонт системи осушення судноплавної камери Київського судноплавного шлюзу Капітальний ремонт двостулкових ремонтних воріт Київського судноплавного шлюзу Капітальний ремонт системи осушення судноплавної камери та водопровідних галерей Каховського шлюзу Капітальний ремонт робочих підйомно-опускних воріт верхньої голови Канівського шлюзу. Заміна воріт
Переможець «Київгідромонтаж» «Київгідромонтаж» «Київгідромонтаж» ПП «Тайга і К» «Київгідромонтаж» «Трансстройкапітал» «Трансстройкапітал»
Ціна (грн) 5 595 000 24 949 359,54 14 065 000 9 161 551 3 757 338 6 651 344,32 19 496 928
Дата договору 08.08.2017 14.08.2017

Достроково розірвано

14.08.2017

Достроково розірвано

08.11.2018 25.06.2019 03.06.2019 20.08.2019
Довідка виконання аналогічних робіт Передбачено п. 1.4.4 Тендерної документації Передбачено п. 1.4.4 Тендерної документації Передбачено п. 1.4.4 Тендерної документації Не передбачено Передбачено п. 1.4.4 Тендерної документації Виключено Не передбачено

 

З таблиці видно, що на тендерах, які виграли «Трансстройкапітал» і «Тайга і К» не вимагався досвід виконання аналогічних робіт. Випадковістю такий збір назвати важко, адже ці компанії між собою пов’язані. Та про це трохи нижче.

Загалом, вказане наводить на думку про те, що «Трансстройкапітал» не просто так виграв тендер, не маючи відповідного досвіду роботи.

Ба більше, «камінь спотикання» у вигляді дозволу ДАБІ з новим генпідрядником вже не був проблемою: у листопаді 2019 року «Укрводшлях» його отримав. Однак, у новачка виникли проблеми із реалізацією робіт. «Трансстройкапітал» повинен був змонтувати нові ворота на Канівському шлюзі до 1 квітня 2020 року. Натомість, шлюз відкрили лише з червня, і, як зазначав міністр Криклій, ремонт вдалося завершити «тільки після втручання міністерства та заміни керівництва ДП «Укрводшлях».

Затягнулися строки, зокрема, через претензії «Трансстройкапіталу» до якості воріт, поставлених «Київгідромонтажем». З цього приводу у грудні 2019 і лютому 2020 рр проводилися виїзні засідання комісії за участі представників «Укрводшляху», технічного і авторського нагляду, заводу-виробника і обох генпідрядників. У результаті суттєвих недоліків воріт не виявили.

Варто додати, що разом із новим генпідрядником на ремонт Канівського шлюзу з 2020 року прийшов і новий технічний нагляд. Раніше цей нагляд здійснювало ТОВ «Науково-дослідний інститут підземного і спеціального будівництва». Керівник цього підприємства Лев Гембарський розповів, що його компанія має значний досвід технічного нагляду саме за об’єктами шлюзів – з середини 2000-х років. За його словами, з Канівського шлюзу його всіма силами намагалися усунути, що, врешті, і сталося. Надалі технічний нагляд на цьому шлюзі здійснювало ТОВ «Ейбі Консалтинг», засноване у 2016 році Інгою Чеботарун та Сергієм Штеменком. Це другий тендер, виграний «Ейбі Консалтингом» у системі Prozorro.

Кримінальні справи за результатами тендеру по Канівському шлюзу

За даними джерел «Наших грошей», у грудні 2019 року тодішній начальник юридичного відділу «Укрводшляху» звернувся до Служби безпеки України з приводу ремонту Канівського шлюзу. Сам він це підтвердив, однак деталі розповісти відмовився. Між тим, за даними джерел «Наших грошей», заява в СБУ стосувалася робіт, виконаних «Трансстройкапіталом».

Єдине кримінальне провадження, про на сьогодні публічно відомо завдяки програмі «Схеми», було розпочате детективами Національного антикорупційного бюро України у січні 2020 року. За даними джерел «Наших грошей», детективи розпочали розслідування саме за матеріалами СБУ.

У справі НАБУ, зокрема, перевіряється якість воріт, поставлених «Укрводшляху» «Київгідромонтажем».

Ці ворота були виготовлені по проекту конструкторської документації, виготовленої АТ «СПКТБ «Запоріжгідросталь» на заводі ПАТ «Укргідромех» (Нова Каховка, Херсонська обл.).

15 листопада 2017 року відбулася контрольна збірка воріт на заводі, за результатами якої був складений Протокол приймання контрольної збірки металоконструкцій воріт. У ньому було вказано на необхідність їх доопрацювати, зокрема, усунути нестиковки, які досягають 10 мм, видалити частки зварних швів і т.д.

Надалі 20 листопада 2017 року завод «Укргідромех» зафіксував у відповідному протоколі, що зауваження від 15.11.2017 усунуті. Після чого ворота пройшли піскоструйну обробку, були пофарбовані і відвантажені замовнику, тобто «Київгідромонтажу».

Надалі «Запоріжгідросталь» здійснила авторський нагляд за проведенням монтажу воріт вже у грудні 2019 року. Були виявлені дефекти і пошкодження, які можливо і необхідно було усунути в ході монтажу і які не впливали критичним чином на строки робіт. Крім того, вказано, що, приміром, нестиковка обшивок могла виникнути у ході транспортування або ж при монтажі воріт на майданчику, яку проводив «Трансстройкапітал».

Як розповів «Нашим грошам» керівник «Запоріжгідросталі» Валерій Шубін, «жодних проблемних питань не було».

«Розумієте, ці ворота не є дитячим конструктором пластмасовим…Це величезна конструкція. Скоріш за все, міліметрові відхилення туди-сюди є, і 2, і 10 мм. Але це все природно, і входить режим і вимоги допусків», – зазначив він. 

І врешті, 20 лютого цього року у Протоколі виробничого засідання було зафіксовано, що в існуючій конструкції є незначні недоліки, які були усунені.

Наразі, як стверджують джерела «Наших грошей», детективи НАБУ здійснюють розслідування. Втім, жодних даних про рух справи у держреєстрі судових рішень наразі немає.

Варто зауважити, що в НАБУ була справа, по якій обвинувачений колишній виконувач обов’язків начальника «Укрводшляху» (листопад 2017-липень 2018) Сергій Михайлов-Горячев. Він разом із колишніми службовцями Мінінфраструктури обвинувачені у продажу у 2012 році за заниженими цінами морських торгових суден, чим завдано збитки на 219 млн грн. Ця справа вже слухається у Вищому антикорупційному суді.

Зв’язок «Трансстройкапіталу» з «Тайга і к»

Про пов’язаність цих підприємств свідчить їхня господарська діяльність. Зокрема, у 2018 році «Трансстройкапітал» орендував у «Тайги» виробничу базу.

Крім того, «Трансстройкапітал» орендує приміщення і КАМАЗ у ТОВ «Забір’я», власником якого є екс-нардеп (2002-2006) Геннадій Руденко. Власниця ТОВ «Тайга і К» Неля Ващенко – це колишня помічниця Руденка.

Ще два екскаватори «Трансстройкапітал» орендує в Олега Приймака і ТОВ «Експрес Техбуд», власниками якого є матір Приймака і Владислав Гулима. Дружина Гулими працює головним спеціалістом в Міністерстві розвитку економіки. Між тим родина Приймаків також володіє ТОВ «Компанія Альмагест Груп» (бренд «Експрес-таксі»). До слова, Віталій Улінець (ФОП-конкурент «Трансстройкапіталу» на тендерах «Укрводшляху») теж володіє свідоцтвом на знак таксі («Леди Taxi»). У 2015 році «Компанія Альмагест Груп» потрапила в епіцентр скандалу – диспетчери відмовилися приймати замовлення українською мовою. «Альмагест груп» зареєстрована за тією ж адресою в Києві, що й іще близько сотні компаній.

«Тайга і К» у 2018 році орендувала ту ж техніку у ТОВ «Забір’я», Олега Приймака і ТОВ «Експрес Техбуд». Зокрема, таку довідку фірма надала на тендер по заходах захисту від підтоплення в смт. Калинівка на Київщині. Єдиним конкурентом «Тайга і К» на ньому було ТОВ «Будівельно-монтажне підприємство-164». Ця ж фірма «БМП-164» була єдиним конкурентом  «Трансстройкапіталу» на тендері Чернігівської ОДА по капітальному ремонту металевого мосту через р. Віть, по якому зараз проводиться кримінальне розслідування.

Цікаво, що «Трансстройкапітал» зареєстрований у Харкові на проспекті Московський, 144 – це адреса готелю «Турист». За цією ж адресою, але в іншому номері зареєстроване ТОВ «Вісконсалт», яким з 2015 по 2019 рр володів Карапет Єсакян, помічник екс-нардепа (2014-2019) Антона Геращенка, що нині є заступником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Трансстройкапітал» і «Вісконсалт» є співвласниками харківського ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Укрнафтомаш».

Звісно, багатьом читачам виявиться неважливим, «хто кому сват і брат», але в традиціях «Наших грошей» фіксувати прізвища, бо, як показує досвід, вони полюбляють з’являтись в інших, майбутніх історіях. Що ж стосується цієї історії, то увесь цей калейдоскоп із заміною «чужих» на «наших» призвів до кількарічного паралічу, і втрати 20 мільйонів гривень. Хоча, звісно – втрати  – вони для бюджету. Для когось – це навпаки: заробіток.

 

Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»