Люди Тимошенко уклали «понятійку» про забудову Києва із «смотрящим» Зеленського та сином Черновецького (документ)
02.07.2020   //  

Оточення керівника київської «Батьківщини» та потенційного кандидата на посаду мера Києва від партії Юлії Тимошенко – Віталія Нестора, через спільний проект в будівництві пов’язане з так званим «смотрящим» за столицею Денисом Комарницьким.

Про це свідчать документи, що найвірогідніше містилися на комп’ютері юриста Комарницького, копію котрого передав «Bihus.info» народний депутат Гео Лерос. Його вилучили під час проведеного співробітниками СБУ обшуку восени 2019-го. На комп’ютері – цілий ряд як офіційних документів так і так званих «понятійок», що стосуються функціонування будівельного ринку міста, київських тендерів та кооперацій окремих бізнесменів та посадовців.

Так, журналісти знайшли ряд документів, у яких фігурує Влада Молчанова – одна із засновниць будівельної компанії «Stolitsa Group». Молчанова була довіреною особою лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко під час минулорічних президентських виборів та однією з творців ініціативи Тимошенко «Центр захисту киян». Його нині і очолює Віталій Нестор, що очолює столичну організацію партії. Також Молчанова виступає однією зі спонсорок «Батьківщини».

В одній зі знайдених журналістами «понятійок» йдеться про те, що Влада Молчанова та Денис Комарницький нібито домовляються про спільний викуп і майбутню забудову території заводу «Коммаш» на вул.Васильківській в Києві. Територія заводу – це близько 4 гектарів поруч з центром міста. В драфті цього документу сказано, що сторони фінансують проект 50/50, Молчановій, як представниці «Stolitsa Group», пропонується стати генеральним девелопером і навіть отримати «кредитне плече».

В подальшому, у травні 2018-го,  з’являється і підписана версія цієї «понятійки». Там лишається Молчанова, а от Комарницького змінює його давній соратник і син ексмера Києва Степан Черновецький. Ряд інших документів з архіву може свідчити про те, що саме Черновецький активно, але непублічно інвестував значні кошти в різноманітні будівництва в місті.

Серед файлів на «комп’ютері з офісу Комарницького» журналісти знайшли також декілька документів, де фігурує дружина Нестора – Яна Нестор. Вона сестра Віталія Коровченка, який також співпрацює з «Батьківщиною» і, за інформацією ЗМІ, є цивільним чоловіком Молчанової. Коровченка, сина Молчанової Івана, Віталія та Яну Нестор пов’язує також ТОВ «Арт-Сістем».

Дениса Комарницького почали називати «новим смотрящим» за Києвом восени 2019-го, після виборів до Верховної Ради. Ряд журналістів, активістів та експертів заявляли, що команда Комарницького працювала з нардепом від «Слуги народу» та відомим ресторатором Миколою Тищенком під час парламентських перегонів.

В подальшому прізвища Комарницького, Тищенка та на той момент помічника президента Андрія Єрмака згадувалися в контексті так званої «війни за Київ», коли тодішній очільник Офісу президента Андрій Богдан намагався перерозподілити впливи в місті за рахунок послаблення позиції мера Кличка і введення іншої, можна припустити – «своєї» людини на посаду голови Київської міської державної адміністрації. Ймовірний союз Кличка і Єрмака в протистоянні цим намірам Богдана закінчився відставкою останнього. За даними  джерел це могло позначитися на зростанні впливу в Києві Дениса Комарницького. Він нині залучений до активної мерсько-передвиборчої кампанії Тищенка, який вважається креатурою Єрмака і «засвітився» в скандальній історії з рестораном «Велюр».

Отримані журналістами документи також можуть свідчити про співпрацю Комарницького та його людей з оточенням нардепа та кандидата в мери Києва Миколи Тищенка та з чинним мером Віталієм Кличком. Пов’язані з Комарницьким компанії за останні декілька років розіграли на тендерах київских комунальників близько 13 млрд грн. Також стало відомо, що Комарницький раніше домовився з менеджеркою біглого ексміністра Олександра Клименка щодо виведення з-під арешту і подальшого продажу ряду об’єктів у Конча-Заспі.