Із квітня сірка для СхідГЗК від чергового новачка подешевшала в доларах ще на 20%
30.06.2020   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 25 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «Брендстаф» сірки на 24,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 8 тис т гранульованої або грудкової газової технічної сірки ґатунку не нижче 9995 (не менше 99,95% вмісту основної речовини) виробництва АТ «СНПС-Актобемунайгаз» (Казахстан) по 3 113 грн. за тонну. За курсом на дату аукціону 4 червня це дорівнює $116 за тонну.

У квітні 2020 року СхідГЗК замовив у ТОВ «Зелені системи» таку російську сірку на 20% дорожче – по 3 895 грн., або $138 за тонну. А в січні 2020 року ТОВ Фірма «Торгсервіс» продало її комбінату в півтора раза дорожче – по 4 176 грн., або $176 за тонну.

У травні 2019 року СхідГЗК замовляв у ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» таку російську чи казахську сірку по $201 за тонну, а в жовтні 2018 року – вищого ґатунку не нижче 9998 по $200 за тонну. Це майже вдвічі дорожче за нинішню ціну від «Брендстаф».

Договір передбачає оплату протягом півроку після доставки продавцем у Жовті Води.

Ціна угоди на чверть нижча від очікуваної вартості закупівлі у 33,60 млн грн.

ТОВ «Управління механізації і транспорту» не допустили до аукціону, бо воно надало протокол про те, що повноваження директора подовжено до 31 березня. Тобто на дату подання пропозиції 21 травня він їх не мав. Фірма не виправила недолік протягом доби.

Допущеними конкурентами з російською сіркою були ТОВ «Фортекс Енерджі», яке активно торгувалось із переможцем, і «Торгсервіс», який не знижував ціну на торгах.

«Брендстаф» із Броварів Київської області вперше отримав підряд. Ним володіє і керує Станіслав Куницький із Дніпра. За даними системи «YouControl», раніше ця фірма була зареєстрована в Білій Церкві Київської області на директора Олега Осипова, а перед тим – у Вільнянську Запорізької області на директора Тетяну Якимович (обоє з Дніпра). До 2019 року фірма фігурувала у справі поліції про фіктивне підприємництво і відмивання коштів.

Столичний суперник «Фортекс Енерджі» торгує газом та електроенергією та належить директору Сергію Корецькому з Києва. За даними ЗМІ, це колишній гендиректор WOG (група компаній «Континіум). Раніше фірмою володіла і керувала Тетяна Дуда з Волині.

Харківський «Торгсервіс» зі статутним капіталом 11 800 грн. належить Борису Гриньку і Сергію Євсєєву. Євсєєв раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго-промислова «Югенергопромтранс» разом із Володимиром Куковальським і Жанною Григоренко.

Зараз номінальним засновником «Югенергопромтрансу» є кіпрська компанія «БПК Біомасс Пауер Корпорейшн Лімітед», а бенефіціаром через неї – Куковальський.

Жанна Григоренко була прописана за однією адресою з Русланом Журилом.

Вона володіє ТОВ «Профімед Сервіс» разом із Сергієм і Тетяною Сірими, ТОВ «Техномашінвест» одноосібно і ТОВ «Темп» із Анатолієм Лісковським.

Фірма «Темп», співвласником якої раніше був сам Журило, з 2011 року є фактичним монополістом тендерів СхідГЗК на перевезення уранової руди спецавтотранспортом.