Сестра Тищенка виграла тендер на 16 млн по «понятційці» смотрящего Комарницького
27.06.2020   //  

У травні компанія, власницею якої є сестра народного депутата та кандидата в мери Києва Миколи Тищенка Юлія, отримала від київських комунальників підряд вартістю 16,70 мільйонів гривень. Цей тендер ще у 2018-му міг «замовляти» так званий «смотрящий» за Києвом і соратник ексмера міста Леоніда Черновецького Денис Комарницький. Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

Йдеться про компанію «Експрес-К» і тендер на проектні роботи по будівництву транспортної розв’язки на Лівому березі Києва. Його розіграли з фірмами ПрАТ «Хімнафтомашпроект» та ТОВ «ІБК «Укрбуд».

«Експрес-К» раніше згадувалася в судових матеріалах як компанія, що має ознаки фіктивності і яку могли використовувати для «перекидування» грошей. В розпорядженні Bihus.Info опинився драфт так званої «понятійки» (домовленість щодо певних спільних дій) між найімовірніше Денисом Комарницьким, його соратником, а нині нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром та відомим забудовником і ексдепутатом Максимом Микитасем від травня 2018 року.

За фактично передачу в розпорядження Столара і Микитася компанії «Еко-Буд-Трейд», що раніше отримала величезний підряд на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту ціною понад 6 мільярдів гривень, Комарницький планував отримати цілий ряд підрядів від різноманітних київських комунальних підприємств на інші пов’язані компанії. «Домовлятися» за ці тендери нібито мали саме Столар та Микитась. Перший в той час вважався людиною, яка має найбільший вплив на прийняття будь-яких рішень в місті, другий був найбільшим і найвпливовішим забудовником.

В перелік потрапив і підряд, який в травні вже 2020-го і отримала компанія сестри Тищенка. Цікаво, що в «понятійці» він виписаний слово в слово з тим, який оголосили згодом.

Раніше анонімні політичні телеграм-канали публікували фотографії, де Микола Тищенко ніби-то розвантажує коробки з автівки Дениса Комарницького, які згодом несе у Офіс Президента. У розпорядженні журналістів «Bihus.Info» опинилося фото, на якому видно, що під Офісом Президента запарковане авто, яке належить дружині Дениса Комарницького. Від автівки Микола Тищенко направляється в сторону Офісу Президента з коробками в руках. Це саме авто журналісти зафіксували на виїзді з котеджного містечка в Козині, де мешкає Комарницький. Що саме ніс нардеп з авто в Офіс – невідомо.

Сам Миколи Тищенко у коментарі журналістам «Bihus.Info» підтвердив, що знайомий із Денисом Комарницьким, але зазначив, що немає жодного стосунку до бізнесу своєї сестри.

«І якщо моя сестра коїть щось незаконне, то хай відповідає. І її фірма, і фірми з якими вона працює, мені байдуже», – сказав Тищенко.

Дениса Комарницького почали називати «новим смотрящим» за Києвом восени 2019-го, після виборів до Верховної Ради. Ряд журналістів, активістів та експертів заявляли, що команда Комарницького працювала з нардепом від «Слуги народу» та відомим ресторатором Миколою Тищенком під час парламентських перегонів.

В подальшому прізвища Комарницького, Тищенка та на той момент помічника президента Андрія Єрмака згадувалися в контексті так званої «війни за Київ», коли тодішній очільник Офісу президента Андрій Богдан намагався перерозподілити впливи в місті за рахунок послаблення позиції мера Кличка і введення іншої, можна припустити – «своєї» людини на посаду голови Київської міської державної адміністрації. Ймовірний союз Кличка і Єрмака в протистоянні цим намірам Богдана закінчився відставкою останнього. За даними наших джерел це могло позначитися на зростанні впливу в Києві Дениса Комарницького, який нібито нині залучений до активної мерсько-передвиборчої кампанії Тищенка. Останній вважається креатурою Єрмака і «засвітився» в скандальній історії з рестораном «Велюр».

Отримані журналістами документи також можуть свідчити про співпрацю Комарницького та його людей з оточенням мера Києва Віталія Кличка та з орбітою ще одного кандидата в мери від «Батьківщини» Віталія Нестора. Більше про це в повній версії матеріалу за посиланням.