Конкурент змусив пару «ШБУ-14» та «ШБУ-77» впасти у ціні на 19%, зекономивши державі 40 мільйонів
21.06.2020   //  

Служба автодоріг у Чернігівській області повідомила про намір укласти угоди з компаніями «ДСТ№ 2, г. Гомель» та «Шляхо-будівельне управління № 14»  на поточний середній ремонт двох ділянок автомобільної дороги державного значення М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі, на загальну суму 170,79 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

У аукціонах брали участь три компанії  – «ДСТ№ 2, г. Гомель», «Шляхо-будівельне управління  № 14» та «ШБУ-77».  Дві останні фірми зазвичай приходять в пару одна до одної на торги, і імітуючи конкуренцію розігрують  між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях. У більшості випадків  не торгуючись зовсім  не знижують цінову пропозицію, тож економія для держави складає нуль, або незначні відсотки.

При цьому Служби автодоріг цих областей  зазвичай відхиляють з тендерів пропозиції їх конкурентів.  За останні три роки пара фірм «ШБУ-77» та «ШБУ №14»  розіграли між собою тендери «Укравтодору» на понад 2 мільярди гривень.

На цей тендер позмагатись за підряд прийшла ще білоруська фірма «ДСТ№ 2, г. Гомель», яку  фірма «ШБУ № 14» намагалась відсторонити від торгів. Українська компанія поскаржилась в АМКУ, що тендерна пропозиція  білоруського конкурента не відповідає кваліфікаційним критеріям  у частині надання банківської гарантії на підтвердження  грошового забезпечення пропозиції. Зокрема, у банківської гарантії «ДСТ№ 2, г. Гомель»  не вказано посилання на програмний  комплекс, яким накладено кваліфікований електронний підпис.

Але тендерна колегія Антимонопольного комітету  відхилила обидві скарги, тож у аукціоні приймали участь три компанії.

Результатом реальної конкуренції стало значне падіння у ціні: в обох тендерах  цінова пропозиція впала на 19% від очікуваної вартості, що дозволило зекономити державі 39,95 мільйонів гривень. У першому випадку перемогу отримала компанія  «ДСТ№ 2, г. Гомель», а у другому конкуренті торги змусили впасти фірму «Шляхо-будівельне управління № 14» на 13% від своє початкової пропозиції. Така ситуація для компанії поодинока. Загалом, у парі з «ШБУ-77» у Чернігівській області компанія виграє підряди не торгуючись, тож часто економія для держави складає незначні відсотки, або й зовсім нічого.

«ДСТ № 2 г.Гомель» входить у Білоруський державний холдинг  «Белавтодор».

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

Бенефіціар «ШБУ №14» — місцевий бізнесмен Костянтин Будьонний – бізнес-партнер найвідомішого будівельника Чернігівщини Владислава Атрошенка з «Партії регіонів» та «Блоку Петра Порошенка».