ОАСК знову зобов’язав видати дозвіл на будівництво апартамент-готелю на Печерську, де ДАБК бачить порушення
16.06.2020   //  

Окружний адміністративний суд столиці вчергове зобов’язав Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва видати ТОВ «Дружба народів СНД» дозвіл на будівництво апартамент-готелю по вул. Курганівській, 7 у Печерському районі. Про це свідчить рішення від 2 червня (суддя Кузьменко А. І.).

Ділянка, на якій заплановане будівництво, знаходиться в межах історичного центру Києва, на зсувонебезпечних територіях.

31 травня 2019 року ТОВ «Дружба народів СНД» звернулося до Департаменту з питань ДАБК м. Києва по видачу дозволу на виконання будівельних робіт по вул. Курганівській, 7.

6 червня 2019 Департамент відмовив у зв’язку з відсутністю ряду обов’язкових документів та невідповідністю деяких поданих документів вимогам законодавства. Зокрема, вказувалося на перевищення спроектованим об’єктом допустимої висоти у 27 м, а також невідповідність забудови цільовому призначенню ділянки – це ділянка для індивідуального житлового будівництва, а заплановане будівництво апартамент-готелю.

ОАСК, розглянувши доводи сторін, дійшов висновку про те, що Департамент не довів наявності правових підстав для прийняття оскаржуваного рішення, а тому таке рішення є протиправним та підлягає скасуванню.

Зокрема, суд вважає, що зміна виду використання ділянки – з «індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва (обслуговування жилого будинку і господарських будівель)» на «будівництво апартамент-готелю» не свідчить про зміну її цільового призначення, яке залишається тим самим – «житлова та громадська забудова» і відповідає Генплану Києва.

«Будинок Білозір» станом на 25 вересня. Фото «Наших грошей»

А щодо висотності об’єкту суд послався на проект, відповідно до якого його висота складає 26,5 м (10 поверхів). При цьому суд додав, що технічні поверхи, які можуть бути розташовані у нижній, верхній чи середній частині будинку, при визначенні поверховості будинків не враховуються. Варто зауважити, що скандальний «будинок Білозір» на Подолі у Києві по документах має 4 поверхи і ще 7 поверхів «технічних».

Нагадаємо, у жовтні 2019 року ОАСк вже зобов’язував Департамент з питань ДАБК м. Києва видати ТОВ «Дружба народів СНД» дозвіл на будівництво апартамент-готелю по вул. Курганівській, 7. Однак, у подальшому апеляційний суд це рішення скасував, погодившись із вимогами Департаменту. Втім, 24 березня цього року Верховний Суд (головуючий Кравчук В.М., судді Берназюк Я. О., Коваленко Н. В.) відправили справу на новий розгляд.

Засновниками ТОВ «Дружба народів СНД» значаться Мурад Касумов з Києва і Іфтіхар Сафтар Огли Фараджов з Казахстану.