«Наші гроші» та «РЗКС» подали позов до голови Укравтодору за нісенітниці про зв’язки з Амірханяном
16.06.2020   //  

Засновники «Ліги Антитрасту» з двох громадських організацій 16 червня подали позов про захист ділової репутації у відповідь на недостовірну інформацію голови Укравтодору Олександра Кубракова про наближеність «Наших Грошей» та «Ради захисту конкуренції та споживачів» до Араїка Амірханяна.

У блозі на порталі Liga.net «Міф про картель: про що говорять реальні цифри» голова Укравтодору написав:

«Наразі у медіа-просторі все ще розповсюджується інформація про «картель у дорожній галузі». Основні джерела: ресурс «Наші гроші», представники ГО «Ліга антитраст», верхівка ВДА — все це джерела, наближені до Араїка Амірханяна. Останній — має групу впливу з кількох компаній, які переважно заробляють на блокуванні тендерів (тендерний тролінг)».

«Ліга Антитрасту»  вважає цю заяву голови Укравтодору повною нісенітницею, яка наносить шкоду репутації громадських організацій.

Організації вимагають спростування недостовірної інформації та не вимагають матеріальної компенсації.

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».

Нагадаємо, за часів Януковича засновники «Наших грошей» Олекса Шалайський та Юрій Ніколов разом з виданням «Дзеркало тижня.Україна» позивались до міністра енергетики Юрія Бойко. Міністр назвав «заказухою» журналістське розслідування закупівлі бурових установок за завищеною ціною, що стало відоме як «вишки Бойко». Тоді суд став на бік міністра, вирішивши, що звинувачення у «заказухах» було оціночним судженням.

У 2020 році «Наші гроші» випустили низку матеріалів про завищені ціни будівельних матеріалів, які Укравтодор оплачує своїм підрядникам. «Ліга антитрасту» оприлюднила дослідження про картелізацію галузі, внаслідок якої найбільші підряди Укравтодору у 2020 році отримує вузьке коло компаній-фаворитів, що входять в Національну асоціацію дорожників України.

Араїка Амірханяна пов’язують з компаніями, що беруть участь у процедурах публічних закупівель з будівництва, ремонту та реконструкції доріг. Зокрема, це ПП «Полтавабудцентр», ТОВ «Будівелька компанія «Дорлідер», ТОВ «Південьтортех», ТОВ «Миколаївбудцентр», ТОВ «Граніт-001».

Через активну позицію цих компаній з оскарження вимог та умов тендерної документації, вони отримали назву «тендерних тролів» – компаній, що блокують будівництво доріг.

Разом з тим АМКУ у 2017 та 2019 роках покарав  компанії «Дорлідер» і «Полтавабудцентр» за  узгоджені дії на тендерах. Також СБУ завершила розслідування діяльності Амірханяна, чиї фірми переводили гроші в окупований Крим за будівельні матеріали. За це його звинувачують у тому числі в фінансуванні дій з метою повалення конституційного устрою України.

У свою чергу, пов’язані з Амірханяном компаніями регулярно надають субпідрядні послуги для фаворитів Укравтодору. Згідно з даними «Наших грошей», між фірмами з групи Араїка Амірханяна та найбільшими підрядниками Укравтодору існують фінансові відносини на суму щонайменше 1,4 млрд грн.