ДАБІ відмовилася видати компанії з орбіти Фрумана і партнерів дозвіл на ЖК в Одесі, виявивши ряд порушень
16.06.2020   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 2 червня відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт ТОВ «Одесжитлоінвест» на Французькому бульварі, 3 в Одесі. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

«Одесжитлоінфвест» просив дозвіл на будівництво багатоквартирного житлово-готельного комплексу.

ДАБІ у його видачі відмовила у зв’язку з неподанням ряду документів та невідповідності поданих документів вимогам законодавства. Зокрема, фірма не надала копію документа, що посвідчує право власності на будівлі, що підлягають демонтажу.

Крім того, суд встановив недотримання вимог державних будівельних норм, а саме:

  • не дотримано вимоги про відсоток забудови: він не повинен перевищувати 30%, тоді як відповідно до експертного звіту проекту об’єкту площа забудови становить 72%;
  • об’єкт будівництва не забезпечений паркувальними майданчиками;
  • об’єкт будівництва не забезпечений нормативними розмірами дитячих майданчиків та майданчиків для відпочинку дорослого населення;
  • не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення на 1 га території площі ділянки прибудинкової території, а саме: відповідно до розрахунку вона буде 1608 люд/га, проте для 14 поверхів щільність має бути не більше 860 люд/га;
  • ділянка знаходиться в історичному ареалі міста, при цьому не надано підтвердження погодження проектної документації з органом охорони культурної спадщини;
  • назва об’єкта будівництва не відповідає назві в експертному звіті, і т.д.

На Французькому бульварі, 3 в Одесі будується житловий комплекс «Перший Французький». Замовником будівництва є ТОВ «Одесжитлоінвест», девелопером – «Отрада Девелопмент». Як вказується на сайті ЖК, «Отрада Девеломент» створена у 2005 році і є підрозділом холдингу Otrada Luxury Group, який торгує дорогими машинами, яхтами і елітним алкоголем, володіє бутік-готелем «Отрада» і однойменним пляжним клубом в Одесі та рестораном Buddha-Bar і бутіком «Отрада» у Києві. За даними ЗМІ, заснував Otrada Luxury Group бізнесмен Ігор Фруман, який має громадянство США.

Власником одеського ТОВ «Одесжитлоінвест» значиться 75-річна Людмила Калмикова, керівником – Володимир Гуменюк.

До початку 2020 року на Людмилу Калмикову і Єлизавету Наумову, яка є дружиною Ігоря Фрумана, було оформлене підприємство «ДІФО». Його ще у 1990-х створив сам Фруман, а потім співвласником у ньому був партнер Фрумана Сергій Дябло.

Ігор Фруман, Людмила Калмикова, дружина Сергія Дябла Інна Дябло та інші є співзасновниками ОСББ «Престиж-9», зареєстрований на вул. Уютна, 9 в Одесі. За цією ж адресою прописане «Одесжитлоінвест».

За даними ЗМІ, Фруман має особисті зв’язки з бізнесменом Володимиром Галантерником, якого називають «сірим кардиналом» Одеси. У свою чергу Галантерника ЗМІ називають близьким соратником нинішнього мера Одеси Геннадія Труханова. Дружина Фрумана Єлизавета Наумова, з якою вони перебувають у стані розлучення, і дружина Галатерника Наталія Зінько є близькими подругами.

Як відомо, Ігор Фруман та Лев Парнас восени минулого року були арештовані в США. Їх звинувачують у корупційних схемах у США, зокрема, у порушенні правил фінансування політичних кампаній. Відомо, що вони фінансували виборчу кампанію нинішнього президента Дональда Трампа. Суд над ними розпочнеться 5 жовтня цього року.

Фруман і Парнас є бізнес-партнерами особистого юриста президента США Дональда Трампа Руді Джуліані. За даними ЗМІ, з кінця 2018 року Фруман і Парнас представили Джуліані українським прокурорам Віктору Шокіну та Юрію Луценку для обговорення кримінальної справи в Україні щодо компанії Burisma Миколи Злочевського, у якій займав посаду Хантер Байден – син «демократа» Джо Байдена, головного суперника Трампа на президентських виборах, що пройдуть на початку листопада 2020 року.

Крім того, за даними ЗМІ, Фруман і Парнас лобіювали звільнення посла США в Україні Марі Йованович, яку Трамп зняв з посади цієї весни.