АРМА почало шукати управителя для УМХ
15.06.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало пошук управителя одного з найбільших своїх активів – Українського Медіа Холдингу. Про це стало відомо з повідомлення на сайті АРМА від 12 червня 2020 р. Серед характеристик активу – корпоративні права 72 юросіб, акції (цінні папери) 7 юросіб, майнові права на знаки для товарів і послуг, засвідчені 283 свідоцтвами на знаки для товарів і послуг, нерухоме майно (5 нежилих приміщень та 1 нежитловий будинок, 1 земельна ділянка, 2 гаражних бокса) та 20 одиниць поліграфічного обладнання.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», активи групи «Український медіа холдинг» передані в управління АРМА у вересні 2019 р. В Агентство, зокрема, потрапили, активи ТОВ «Видавничий Дім Український Медіа Холдінг», корпоративні права ТОВ «Ізвєстія-Україна», ТОВ «Кореспондент», ТОВ  «Редакція газети «Команда», ТОВ  «За  кермом  – Україна», ТОВ  «Твоя преса», ТОВ «ТРК «Киевские ведомости» – телерадіоефір», ТОВ  «Бігмір Онлайн» та ТОВ  «Бігмір Інтернет», ДП  «Лаунж-ФМ», акції, емітовані ПАТ «КП  медіа» та акції, емітовані ПРАТ «КП  в Україні».

Все це арештували в рамках провадження №12013220540000400 щодо створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації та вчинення групою осіб у її складі особливо тяжких злочинів проти держави.

Одним із підозрюваних є власник групи СЄПЕК Сергій Курченко, по якому ГПУ у березні завершила досудове розслідування.

Щодо UMH Group, то цей актив, за даними слідства, група Сергія Курченка придбала 2013 р. Частину грошей, $246 млн, сплатили «TriLado Enterprise Inc.» у період з 03.04.2013 по 20.09.2013 «за рахунок отриманих злочинним шляхом коштів, що надійшли з рахунків підприємств, підконтрольних злочинній організації». Іншу частину коштів на здійснення угоди в розмірі 160 млн доларів було одержано за рахунок кредиту, наданого «Укрексімбанком» для ТОВ «Ветек Медіа Інвест» (з терміном погашення до 27.10.2022).

«На думку прокурора, зазначені фінансові операції, пов`язані із придбанням пакету акцій низки засобів масової інформації та погашенням кредиту у розмірі 160 млн доларів, наданого АТ «Укрексімбанк» для ТОВ «Ветек Медіа Інвест» за кредитним договором від 28.10.2013 № 151313К15, мають ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», – йдеться в судових матеріалах.

Як розповідав в інтерв’ю «Нашим грошам» заступник голови АРМА Володимир Павленко, деякі з компаній «УМХ» «передані з майном, більшість без майна, деякі взагалі – на тимчасово окупованій території. Це радіо, преса, інтернет. По радіо значна частина ліцензій скасовані, ідуть судові процеси. Інтернет працює. Преса працює. Зі слів, з того, що ми по ринку чули, преса є збитковою, тобто – вона не генерує дохід. Переважна більшість всіх цих бізнесів працює, скажімо так, на тонких домовленостях їхніх нинішніх директорів з їхньою клієнтською базою, на якій вони щось заробляють. Тобто, пошук управителя під УМХ – це пошук людини, компанії, когось, хто готовий викинути звідти всіх директорів, які сидять на потоках, поставити ефективних менеджерів, які розбираються в цьому. Забезпечити, щоб це не порозкрадали або довели до непідйомного стану, при тому, що суть цього бізнесу  – не майно як таке, а інформаційний продукт».

10 квітня 2020 р. в телеграм-каналі «АРМА. Искусство воровать» почав з’являтися вміст телефону Володимира Павленка. Частина цієї переписки стосувалася УМХ. Зокрема, переписка заступника голови АРМА  від жовтня 2019 р. по лютий 2020 р. з колишнім керівником арбузівського видання «Капітал» Іллею Чудновським. В Павленка він підписаний як Delo Ilja Bernackogo. Чудновський – головний виконавчий директор медіахолдингу «Ekonomoka+» (Delo.ua, Womo.ua, Mmr.ua) Костянтина Паршина. З переписки зрозуміло, що Павленко хоче завести холдинг Чудновського в управителі УМХ.

21 грудня 2019 р. заступник голови АРМА пише Чудновському: «Готуйте бізнес-план». На що Чудновський відповідає: «А нам би потрібен від вас який-небудь куратор, який підкаже, як правильно все заповнити». Павленко скидав Чудновському зразки бізнес-планів, вичитував його чернетки, зустрічався особисто. З розмов за січень 2020 р. стало зрозуміло, що від нових потенційних управителів не в захваті Офіс Президента, з яким, судячи з переписки, узгоджують управителів. Для АРМА в Офісі є своя «тендерна комісія». Взимку до неї входили очільник Офісу Андрій Богдан, помічник президента Сергій Шефір та ще хтось, кого в переписці називають «Оребец». Судячи з переписки, потенційні управителі готували «документ», який вичитував Павленко, потім тодішній керівник Офісу президента Богдан, врешті Богдан ніс цей документ президенту Володимиру Зеленському.

Щодо документу Чудновського Павленко зауважив: «Думаю, краще прибрати про АТО. Зеленський, мені здається, не оцінить це».

27 січня 2020 р. в телефоні Павленка з’являється переписка щодо УМХ з міністром юстиції Денисом Малюською, де Малюська пише, що «УМХ хоче собі» Кирило Тимошенко – заступник Офісу Президента, який відповідає за інформаційну політику.

На початку лютого Чудновський почав хвилюватися і питати в Павленка, коли ж нарешті проведуть конкурс на управителя УМХ. На що Павленко відповів: «Андрія питайте, до чого він там домовився із Шефіром». Після цього розмова зійшла нанівець.

Пізніше в коментарі «Нашим грошам» заступник голови АРМА зауважить, що він багато з ким спілкується, «але спілкування і прийняття рішень – це різні речі». Також Павленко припустив, що «скоро оголосять конкурс, і тоді ви побачите, хто виграв, мені самому це цікаво побачити, і припускаю, що серед переможців будуть інші люди, ніж ті, з якими ми спілкувалися. Бо як я вже сказав, те, що я спілкуюся з людьми, нічого не означає в частині визначення переможця. Бо переможців ми визначаємо, дивлячись на програми, виписані потенційними управителями».