Картелівці поділили на трьох 1,4 млрд по тендерам, які з порушенням оголосив новий голова кіровоградського автодору
12.06.2020   //  

11 червня завершились аукціони на поточний середній ремонт 15 ділянок автомобільної дороги Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя, які оголошувала Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області, загальною вартістю 1,40 мільярда гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На ремонт ділянок дороги Н-23 загальною протяжністю 71 кілометр було оголошено три тендери. До аукціону потрапили тільки три компанії – «Ростдорстрой», «Онур конструкціон інтернешнл» та «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада». Всі троє є найбільшими підрядниками Укравтодору, та входять у Національну асоціацію дорожників України. Кожна з трьох компаній забрала собі по одному підряду: «Автострада» – 442,99 мільйонів гривень, «Ростдорстрой» –  452,00 мільйони гривень, «Онур» – 415,00 мільйонів.

В ході торгів компанії скинули ціни на 5-8%, що набагато менше від дорожніх тендерів інших замовників. Наприклад, Укрінфрапроект днями уклав угоди на ремонт розвязок на державних трасах на 347 млн грн з середньою знижкою на торгах 13%.

Весною Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області оголосила на ремонт цієї дороги 14 тендерів приблизно по 100 мільйонів гривень кожен. Взяти участь у них могла велика кількість компаній. Однак, «Автострада» у всіх чотирнадцяти тендерах подала скаргу до Антимонопольного комітету на невідповідність тендерної документації закону. Після цього замовник скасував проведення торгів і оголосив нові – укрупнені.

Як виявилось згодом, після оголошення цих процедур голова Укравтодору Кубраков звільнив очільника служби Андрія Царенка, і призначив тимчасовим виконуючим обов’язки Кіровоградської САД Ігоря Вишневського.

Вишневський, користуючись службовим становищем, зайшов у систему «Прозоро» протизаконно скасував всі 14 процедур без відповідного рішення тендерного комітету. А потім оголосив нові, тільки тепер укрупнивши їх. Про це стало відомо з протоколу засідання комісії з корупційних ризиків Служби автодоріг у Кіровоградській області. Наново було оголошено не 14, а три процедури закупівель, і ділянки в них були укрупнені до 500 млн грн кожна. Також була прописана дискримінаційна заточка щодо аналогічного досвіду учасників – наявність досвіду у розмірі 100% по виконаним на 85% в останні п’ять років договорам. У результаті укрупнення тендерів і внесення заточки, виріс об’єм аналогічного досвіду, який замовник вимагає від учасника. Отже це обмежило кількість фірм, що можуть бути допущеними до торгів, до декількох компаній з Національної асоціації дорожників України, які і є фаворитами Укравтодору останніх років. Ці компанії в результаті і забрали всі три підряди.

Ці дії Вишневського було розцінено як такі, що містять корупційні ризики та відповідають ознакам статті 364 Кримінального Кодексу. Працівники Кіровоградської служби автодоріг звернулись до президента України, прем’єр-міністра та правоохоронних органів з метою вжити невідкладних заходів щодо термінового припинення порушення законодавства України. Також працівники Служби попросили уряд та президента надати правову і політичну оцінку рішенню голови Укравтодору Олександра Кубракова про призначення на посаду керівника САД Ігоря Вишневського.

Нагадаємо, раніше на прес-конференції  очільник Укравтодору Олександр Кубраков, заявив, що дії призначеного ним Вишневського по заяві працівників розслідуватись не будуть.