Терентьєв змінив практику АМКУ: дискримінаційні вимоги Укравтодору 100х85 тепер норма
09.06.2020   //  

Текст: Марина Ансіфорова

Тендерна Колегія Антимонопольного комітету нещодавно на 180 градусів розвернула свою практику. Раніше вимоги Укравтодору щодо 100% аналогічного досвіду по виконаним на 85% договорами визнавались дискримінаційним. Але після одного засідання під головуванням керівника АМКУ Юрія Терентьєва Тендерна колегія почала чохом відмовляти компаніям у задоволенні їхніх вимог.

Довідково: з початку 2020 року Укравтодор впровадив у своїй тендерній документації дуже жорсткі вимоги до учасників ринку. За словами голови відомства Олександра Кубракова, вони спрямовані на обмеження кількості компаній, що можуть брати участь у ремонті великих трас. Обмеження полягають у наступному:

  • Якщо у тендері на капремонт державної траси треба виконати певні види робіт на 1 млрд грн, то учасник повинен довести, що у останні 3-5 років виконував такі самі види робіт у обсязі 100% саме по угодам на капремонт державних трас (а не регіональних чи територіальних). Заточка полягає у тому, що у цей період Укравтодор з власних причин дуже рідко проводив тендери на капремонт доріг, обмежуючись поточним середнім ремонтом. А ті підряди по капремонту/реконструкції що були – були отримані саме лідерами картелю.
  • Доводити досвід виконання аналогічних робіт можна тільки по контрактам, які виконані на 85%. Заточка полягає у тому, що основною причиною невиконання підрядів є відсутність фінансування з боку Укравтодору. Тобто здебільшого замовник сам регулює у яких підрядників буде подолано 85% рубіж, через який не пролізав навіть член НАДУ «Альтком». Більше про заточки «Укравтодору» див «Картель забрав 85% найбільших дорожніх підрядів України з початку сезону 2020 року»

В останні місяці практика АМКУ щодо вимог Укравтодору була однозначною і сталою, а саме  —  укравтодорівських замовників послідовно зобов’язували зносити тендерні заточки по досвіду, виду і обсягу робіт. Все змінилось 29 травня.

Колегія під особистим головуванням Терентьєва розглядала скарги «Броварського шляхово-будівельного управління №50» на вимоги Черкаської служби автодоріг по тендерам на поточний середній ремонт двох ділянок траси Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань очікуваною вартістю 316,63 млн гривень. Також найближчим часом будуть оприлюднені аналогічні рішення і по іншим тендерам Укравтодору.

У десятках випадках раніше в АМКУ ставали на бік різних скаржників. Але цього разу колегія у складі Юрія Терентьєв, Дар’я Чередніченко та Наталія Буроменська відмовила у задоволенні скарги відмовила. Обгрунтування дуже цинічне: «Скаржник не довів необхідність внесення змін».

У той же день колегія АМКУ підтвердила, що це «перевзування у стрибку» було не випадковістю, а тенденційною зміною підходу держуповноважених. З тим самим обгрунтуванням «скаржник не довів необхідність внесення змін» було відмовлено фірмам «Березівкаагрошляхбуд» і «ЗТС групп», які оскаржували вимоги Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області на тендерах з поточного середнього ремонту дороги Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя очікуваною вартістю 1,40 млрд гривень.

Ось так виглядає рішення «Скаржник не довів» по черкаському тендеру:

А тепер дивіться як це протиричіть попереднім рішенням. Ось одне з десятків рішень, в яких члени АМКУ вирішили, що «Замовник не довів необхідність встановлення» такої умови (скарга великої китайської корпорації «Сіногідро» по дніпропетровському тендеру, рішення прийнято всього місяць тому):

І ось так раніше виглядала позиція голови АМКУ Юрія Терентьєва:

Він ще зовсім недавно називав «ризиком щодо захисту економічної конкуренції та приорітету споживачів» вимогу Укравтодора щодо підтвердження 50% аналогічного досвіду. А тепер вважає що вимога про підтвердження 100% не є дискримінаційною.

Що ж сталося із стійкістю переконань тендерної колегії АМКУ, в принципі зрозуміло. Державні уповноважені, призначені та залишені Володимиром Зеленським під крилом Юрія Терентьєва, здали черговий бастіон послідовного правозастосування під тиском бажаючих пиляти державні кошти без огляду на конкурентне законодавство.

 

Блог від: Марина Ансіфорова