Фактчек маніпуляцій Укравтодору: ціна асфальту та щебню у «салаті»
08.06.2020   //  

«Укравтодор» опублікував текст, в якому звинуватив журналістів програми «Наших грошей з Денисом Бігусом» у маніпуляціях з цінами на будівельні матеріали в тендерах Укравтодору.

Основною претензією журналістів було те, що Укравтодор купує асфальтобетон – основний компонент будівництва доріг – за завищеними цінами. При цьому Олександр Кубраков заявляє, що Укравтодор, як і служби автомобільних доріг, орієнтуються на ринкові ціни.

За словами очільника Укравтодору, не так важливо, скільки коштують компоненти,  —   головне, щоб ціна «на виході» була прийнятною. Для кращої наочності Укравтодор вдався до порівняння ремонту доріг з приготуванням салату:

«Коли в їдальні ми замовляємо салат, зазвичай, не цікавимося вартістю роботи касира, помідорів та огірків. Ми дивимося, чи відповідає ціна ринковому рівню, і платимо за всю страву».

З цим можна було б погодитися в умовах, коли вищезазначений салат ми можемо обирати в закладах різного рівня. Адже вартість цього салату у ресторані та кафешці буде суттєво відрізнятися. І ми самі маємо можливість обирати ідеальний для себе баланс ціни, якості і сервісу. Та якщо ті самі огірки одному з закладів ми будемо продавати за вищою ціною, але при цьому будемо вимагати, щоб салат коштував стільки ж, то логічно припустити, що на виході заклад буде змушений економити на якості.

Або якби всі кафешки конкурували, тоді б теж можна було сподіватись на ринковий рівень ціни. Але коли всі заклади харчування довкола вашого офісу знаходяться у картельній змові, то ви теж отримаєте салат з огірків по ціні трюфелів.

Але повернемося до пояснень. Отже, Укравтодор розказав, як визначається ціна тендеру на ремонт: Служби автомобільних доріг перед тендером визначають орієнтовну вартість будматеріалів, потім ціну асфальту перевіряє незалежна експертиза, а потім їх контролює сам Укравтодор, орієнтуючись на моніторинг свого ж дослідного інституту  ДержДорНДІ. Тож все має бути чесно і прозоро.

Але чи можна стверджувати, що ціни на сайті організації, засновником якої є сам Укравтодор, є ринковими та об’єктивними?

Не факт.

На сайті ДерждорНДІ публікуються моніторинги не самого державного інституту, і навіть не Укравтодору взагалі. Там публікуються ціни від ТОВ «Інпроект» – приватної компанії. Втім, якщо Укравтодор запевняє, що опиратися варто саме на них, то в описаних нижче прикладах ми спробуємо саме це і зробити.

 

Приклад перший. У травні 2020 року комунальне ШЕУ Печерського району Києва на тендері з трьома активними учасниками закупило різні марки дрібнозернистої асфальтобетонної суміші по ціні 1000-1300 грн за тонну. Закупівля була проведена у фірми ПП «Автомагістраль», яка жодним чином не відноситься до фаворитів Укравтодору. І ця ціна була значно меншою від тієї, що вказана на сайті ДерждорНДІ для Київської області станом на квітень – 2058 грн/т.

Приклад другий. «Київавтодор» у травні уклав угоду з ТОВ «Автомагістраль-Південь» на ремонт проспекту Героїв Сталінграду за 805 млн грн. Тут асфальтобетонну суміш ЩМАС-20, як видно на скріні, замовили по 3460 грн/т без ПДВ та без урахування доставки (вона вказана у сусідній колонці – 214 грн, і суттєвого впливу на остаточну ціну не має). З податком це складе 4152 гривень за тону. Це не просто дорожче від останнього прайсу ДерждорНДІ на цей вид асфальту 2 160 грн, а й банально дорожче від усіх інших регіонів.

 

Щебінь у цьому тендері також коштує значно дорожче. У прайсі на сайті ДерждорНДІ для Київщини (на скріні ліворуч) щебінь фракції 20-40 мм коштує 405 грн з ПДВ. У кошторисі «Автомагістралі-Південь» його поточна ціна без ПДВ визначена 944 грн (обведено червоним кольором на скріні нижче), тобто з урахуванням податку його ціна становить 1132 грн за кубометр, що в три рази більше від прайсу на сайті укравтодоторівців.

Про всяк випадок зафіксуємо, що у кошторисі відпускна ціна щебня – 525 грн (жовтим), транспортування (синім) на відстань 30 км (чорним) – 401 грн, тобто вартість перевезення одного кубометру щебня на один кілометр становить 13 гривень, що у рази(!) дорожче від ринкових тарифів на траспортування. Зеленим на скріні виділено вартість складських послуг для щебня – 18 грн за кубометр. Сума жовтого, синього і зеленого у нашому випадку і дає червону ціну щебня, яку держава платить ремонтникам доріг за цей будівельний матеріал.

Цей тендер з мінімальною 5-відсотковою знижкою по відношенню до очікуваної ціни розіграли «Автомагістраль-Південь» і «Ростдорстрой». Тобто там, де у компанії-фаворита конкуренція слабка або ж її немає зовсім – купувати можна навіть за ціною, вищою за цифри з сайту ДерждорНДІ.

Приклад третій, для певності. Дніпропетровський тендер, який за 623 мільйони гривень у квітні виграв найбільший фаворит Укравтодору  —   ТОВ «Автомагістраль-Південь». Беремо ціни з прайсу переможця і порівнюємо з квітневим прайсом ДерждорНДІ для Дніпропетровської області:

  Ціни з кошторису фірми з ПДВ (аукціон у квітні) Ціни з сайту ДерждорДНДІ з ПДВ (квітень)
Щебінь, фракція 20-40 1097 грн/куб 555 грн/куб
Щебінь, фракція 40-70 1142 грн/куб 550 грн/куб
Асфальтобетон щільний дрібнозернистий тип А 3565 грн/т 3220 грн/т

І якщо дані з правої колонки є, за інформацією Укравтодору, ринковим орієнтиром, то чому окремо взятий підрядник цей орієнтир ігнорує, переплачуючи місцями в два рази?

Це якраз той випадок, коли ціна за компоненти «укравтодорівського» салату  —  асфальт та щебінь —   є неймовірно важливою, тому що її правильний розрахунок знизить загальну вартість салату, наприклад, з 45 до 35 грн за порцію. А у масштабах 100-мільярдного будівництва – це значима економія коштів. Десятки мільярдів гривень на дорозі не валяються.

Блог від: Юрій Ніколов, Марина Ансіфорова