11 мільярдів натендерили фірми, які Лерос пов’язав зі «смотрящим» по Києву від Єрмака і Тищенка
04.06.2020   //  

На думку букмекерів, у Віталія Кличко більші шанси встриматись у кріслі мера, ніж у Миколи Тищенко його перемогти.

Народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос заявив, що передав у НАБУ відомості, які свідчать про нібито корупційну діяльність глави Офісу президента Андрія Єрмака, його кума нардепа Миколи Тищенка та екс-депутата Київради Дениса Комарницького. Компанії, згадані у дописі Лероса у «Facebook», отримали державних підрядів на 11,32 млрд грн.

Лерос стверджує, що передав в НАБУ, ймовірно, копію комп’ютера Комарницького. За словами нардепа, оборудка, до якої причетний Тищенко та Єрмак, стосується будівництва Подільсько-Воскресенського моста. Так, у 2016 році ТОВ «Еко-Буд-Трейд», кінцевими бенефіціарами якого, за словами Лероса, є Комарницький, Максим Микитась і Сергій Кучер, через підставну особу виграла тендер на будівництво частини Подільсько-Воскресенського моста.

Водночас, за даними Лероса, до управління цією фірмою мають відношення сестра нардепа Тищенка Юлія і її чоловік Герман Блінов. Крім того, Комарницький разом з Аллою Шлапак були керівниками виборчого штабу Миколи Тищенка в 2019 році.

Лерос заявив, що «Еко-Буд-Трейд» є «прокладкою», яка не має власних будівельних потужностей і співробітників, а залучає на всі роботи субпідрядні організації з обов’язковим «відкатом». Він пише, що лише за період із 1 серпня 2019 року по 30 квітня 2020 року ця фірма отримала з міського бюджету 1,17 млрд ​​грн. За його інформацією, із субпідрядників за той же період було зібрано 318 млн грн. «чорної готівки».

На думку нардепа, після приходу Єрмака, Комарницький став «смотрящим» у столиці, який курує будівельну галузь, землю, архітектуру, медицину, енергетичні підприємства.

Лерос також навів перелік із восьми компаній, через які працює «смотрящий»: ТОВ «Еко-Буд-Трейд», ТОВ «Адамант Інвест», ТОВ «Центр розвитку економіки і права», ПАТ «Всеукраїнський науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування», ТОВ «Варда», ТОВ «Форма», ТОВ «Скайбуд», ТОВ «Проектна організація «Укрбуд».

Від «Наших грошей»:

За даними системи «Прозорро» та проекту «Z.Texty», п’ять із цих восьми фірм отримали державних підрядів на 11,32 млрд грн. Більше половини цих коштів припадає на отримані «Еко-Буд-Трейдом» підряди КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» КМДА щодо Подільсько-Воскресенського моста на загальну суму 6,55 млрд грн.

Прокуратура у 2018 році відкрила провадження щодо розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах на цьому будівництві, але з 2019 року нових ухвал немає.

Також поліція з квітня 2019 року розслідувала будівництво «Еко-Буд-Трейдом» Великої Окружної, на яке він у 2016 році виграв 325,91 млн грн. У листопаді 2019 року справу передали в СБУ. У квітні 2020 року фірма отримала на Окружну ще 354,19 млн грн.

Зараз фірма належить киянам Євгену Расторгуєву і Максиму Половку, а директором є Віталій Фастовець. До серпня 2019 року фірмою керував Сергій Драч.

Максим Половко за часів президента Порошенка балотувався до Київради від «Блоку Петра Порошенка». Через ланцюжок партнерів він пов’язаний із компаніями, близькими до екс-директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» і депутата Київради від «БПП» В’ячеслава Непопа, а також екс-очільника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА і тепер уже колишнього президента АТ «ХК «Київміськбуд» Михайла Голиці.

Фірму зі статутним капіталом 1 тис грн. створили в кінці 2014 року Артем Молчанов із села Доманівка на Миколаївщині та Олександр Кириченко з села Росава на Київщині. Наразі вона записана на киянина Максима Кузьменка, а директором є Руслан Біленко.

Дмитро Кириченко, прописаний в Росаві, був першозасновником «Еко-Буд-Трейду».

Нині засновником фірми є киянин Олександр Степенко, а директором – Михайло Музиченко. Раніше її було записано на Олександра Безкровного з м. Миронівка на Київщині, а директором був Володимир Васильович Філончук – імовірний брат колишнього першого заступника голови ДАБІ Валерія Васильовича Філончука

Степенко раніше був засновником ТОВ «БК Роял Хауз», яким керує будівельник з орбіти групи «Приват» і яке отримує великі будівельні підряди в Києві з квітня 2019 року.

  • ТОВ «Форма» (24733144) згаданого Олександра Степенка – 272,50 млн грн.

Принаймні до 2012 року фірма належала киянці Тетяні Лахно та Олександру Клименку з м. Вишневе Київської області (не плутати з колишнім міністром доходів і зборів).

  • ПрАТ «Всеукраїнський науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування» («Украналіт», 33440021) – 19,50 млн грн.

Акціонерами є Денис Комарницький, Юрій Дашковський та Алла Дашковська.

  • ТОВ «Адамант-Інвест» (37505773) Максима Половка – 0 грн.
  • ТОВ «Центр розвитку економіки і права» (33996230) Дениса Комарницького – 0 грн.
  • ТОВ «Проектна організація «Укрбуд» (невідомо).